• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Julens nya godingar

  Låt några nykomlingar ta plats bland favoriträtterna på julbordet. Här är mästerkockens bästa recept.

  Efter hundratals träningstimmar tog Peter J Skogström hem titeln Årets kock 2006.
  Foto: Arne Adler

  Sotad lax med aprikos- och rödkålssallad. Receptet hittar du bland länkarna längst ner i artiklen.
  Foto: Arne Adler

  Kryddiga päron med chokladgrädde.
  Foto: Arne Andler

  Ingefärsbakade äpplen med fräsch salladstopp.
  Foto: Magnus Fond

  – Äpplen och päron smakar Skåne, säger Peter J Skogström medan han skär bort blomfästet på Conferencepäronen som ska bli vår saffransgyllene dessert.
  Kryddpeppar, lagerblad och senap smakar också Skåne. Men främst är det närheten till råvaran som ger karaktär åt den skånska maten.
  – Allt växer ju här, säger Peter och pekar på de fina rotsakerna han tänker förädla till läcker mat med julprägel.

  Det är lätt att komma i julstämning när Peter berättar vad man kan göra med enkla medel. Och vartefter maten och recepten växer fram känner jag ett stort lugnt. Det här blir bra!

  Glädjetjut

  I mer än tjugo år har den prestigefyllda tävlingen Årets kock arrangerats av svenska mejeriföretag, Gastronomiska Akademien, Svenska Kockars Förening och Föreningen Årets Kock. Och i år var det alltså Peters glädjetjut som ekade i de svenska vardagsrummen när tävlingen sändes i TV 4.
  Efter hundratals träningstimmar, med egen idrottspsykolog som vägledare för att klara köret, tog han hem den slutliga segern där
  140 kockar stått på startlinjen. I dag hänger segerdiplomet tillsammans med tidigare erövrade troféer i köket på kurs- och konferensgården Mat & Vin på Stolpaberga i Bunkeflo, tio minuters bilväg från Malmö.

  Resa i pris

  Snart ska Peter ge sig ut på upptäcktsresa, vilken ingår i tävlingspriset. Men resan kommer inte att gå till något matland i Europa, utan till Oman.
  – Det ska bli ett äventyr, tycker Peter, som ofta gör resor för att kolla mattrender och lära sig nya saker. Han är precis hemkommen från en tryffelresa i Italien. Full av inspiration, med tindrande ögon och matlust i rösten.

  Kurser och konferenser

  Förutom i köket på Stolpaberga, där han ger matlagningskurser och matkonferenser, finns Peter också i Skogströms kök & butik i Malmö där frun Marie basar för verksamheten. I denna restaurangdeli kan man köpa lunch, ta med sig ett nybakat bröd eller handla hem något gott till middag.

  Mammas recept

  Peter tvekar lite när samtalet kommer in på vad han själv brukar äta till jul. Han och Marie firar nämligen hos föräldrarna, så matbeslutet ligger inte hos honom. Men alldeles säkert finns mamma Britt-Maries populära tomatsill med bland rätterna.
  Den får du receptet på bland Peters utvalda.

  Av: Sigmund Kaarstad

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!