• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Checklista för en lyckad jul

    Här får du alla våra bästa tips för att få till köttbullarna, revbensspjällen, Janssons frestelse, gravad lax och mycket annat på julbordet.


    Revbensspjäll

    Gnid in med salt och peppar. Tjocka spjäll kan även ligga med salt över natten om spjället önskas aningen rimmat. Stek i långpanna på nedre falsen i 175 grader cirka 1 1/2 timme. Använd provnål.
    Tunna spjäll mitt i ugnen i 200 grader 30–45 minuter. Använd provnål. Kan slutligen penslas med glaze och grillas till fin yta under ugnsgrill.

    Köttbullar till många i ugn

    Späd 800 g köttfärs med en blandning av 1 1/4 dl ströbröd och 1 msk potatismjöl utrört och svällt i 4 dl vatten, 2 ägg, 1 1/2 tsk salt och 1/2 tsk svartpeppar. Forma bullar och lägg dem tätt i väl smord långpanna.
    Stek på nedre falsen i ugn i 250 grader 9 minuter. Dra ut pannan och vänd bullarna med stekspade. Flytta upp pannan på mittfalsen. Stek ytterligare 5 minuter. Skaka om bullarna i pannan. Stek ytterligare 12 minuter. Lägg upp bullarna.

    Janssons frestelse

    Grovstrimlad potatis varvas med tunnskivad lök och ansjovisfiléer i ugnssäker form. Häll på grädde och lite ansjovisspad upp till hälften av potatisarna. Ströbröd och smörklickar på.
    Grädda mitt i eller på nedre falsen i ugn i 225 grader cirka 45 minuter.


    Julskinka

    Koka: Skölj av skinkan, sätt i en köttermometer så att spetsen står mitt i skinkan. Lägg i en rymlig kastrull och häll på
    kokande vatten. Sjud cirka 60 minuter per kilo skinka.
    Ta upp skinkan när köttermometern visar 70–75 grader.
    Spadet kan kokas in och användas till dopp i grytan eller till grönkålssoppa.

    Ugnsbaka: Skölj av skinkan. Linda in den i alfolie. Stick in en köttermometer så att spetsen står mitt i skinkan. Lägg skinkan på galler i långpannan.
    Baka på nedre falsen i 175 grader 1–1 3/4 timme per kilo skinka. Ta ut skinkan när köttermometern visar 70–75 grader.

    Griljera: Ta svålen av den kokta skinkan. Lägg skinkan i en långpanna. Blanda samman 1 ägg,
    3 msk senap och 1 tsk strösocker. Pensla blandningen på skinkan. Strö på brödet.
    Baka skinkan i ugnen i 200 grader tills ytan fått gyllene färg.

    Ripa

    Skär loss brösten från skrovet. Koka buljong på skrovet, späd buljongen med grädde eller creme fraiche och red med mjöl till en gräddsås. Smaka av med getmesost, krossade enbär och rönnbärsgelé.
    Bryn ripbrösten hastigt i smör och baka dem färdiga i ugnen i 225 grader 2–3 minuter, köttet ska inte vara genomstekt utan rosa. Salta och peppra.

    Kalkon

    Pensla kalkonen under stekningen med smält smör, gärna med paprika eller kinesisk soja. Hel minikalkon i långpanna på nedre falsen i 175 grader 2–2 1/2 timme. Hel stor kalkon i långpanna på nedre falsen i 175 grader cirka 50 minuter per kilo.

    Färsk grönkol

    Skölj bladen i rikligt med vatten ett par gånger. Repa bladen från de grova stjälkarna och bladnerverna.
    Koka bladen i en bottenskyla med vatten under tätt lock i en rymlig kastrull tills bladen faller samman, cirka 15 minuter. Häll bort vattnet.
    Hacka grönkålen med kniv eller i matberedare och använd kålen i soppor eller stuvningar.

    Lutfisk

    Se tillagningsråd på förpackningen. Men vattna ur fisken minst en timme, gärna flera timmar, i rikligt med kallt vatten. Byt några gånger. Detta trots att det står på paketet att fisken är färdig att användas.
    Servera med stekta bacontärningar eller fläsktärningar i sitt flott, och grov grönärtspuré.

    Ättikslag till stekt strömming

    Stek bröade strömmingar, varva dem med tunna rödlöksringar och dill. Häll över en kall, kokt lag av 2 1/2–3 dl vatten, 3/4 dl ättiksprit, 1/2 dl strösocker, 5 kryddpepparkorn och 2 lagerblad.

    Gravad lax

    Till 1 kilo lax, mellanbit, behövs 3 tsk grovkrossad vitpeppar, 1/2 dl salt, knappt 1/2 dl strösocker och 2 knippor dill.
    Strö salt under, mest emellan och över de två filébitarna som läggs med köttsidorna mot varandra. Täck fatet och sätt laxen kallt 2 dygn.
    Vänd ett par gånger under tiden.

    Struts

    Stek filén i lilla långpannan mitt i ugnen i 125 grader 1–1 1/2 timme. Låt den vila 15 minuter innan den skärs upp. Servera med rödvinssås kryddad med mörk choklad.

    Av: Sigmund Kaarstad

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!