• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Cocktailparty à la New York

  Bjud dina vänner på ett glittrande cocktailparty! Svenska Linnea Johansson, som är het festfixare i New York, lär ut de bästa tricksen för en lyckad fest. Här får du även några av hennes bästa recept.

  Linnea Johansson älskar fest. Hennes titel är "Event planner" och hon ordnar allt från stora kändisfester i New York till härliga cocktailpartyn i Icakuriren.
  Foto; Matilda Lagerblad

  Tomatsoppa med grilled cheese. Receptet hittar du på länken här nedan.

  Grillad pilgrimsmussla med wasabikräm. Receptet hittar du på länken i slutet av artikeln.

  Linnea Johansson är en 25 årig Göteborgstjej som driver festfixarfirma på Manhattan i New York.
  – Jag älskar mat och fest, säger Linnea. New York är ju festernas huvudstad. Här ordnas de mest originella och kreativa festerna med de största budgetarna.

  Bronsfärgade konstgjorda träd

  Linnea tycker om att ordna fester med lite annorlunda teman, där alla detaljer är uttänkta för att passa ihop.
  Till avslutningsfesten för tv-serien "Sex and the City" byggdes till exempel ett lusthus i form av en stor säng. När Linnea arrangerade herrtidningen Playboys 50-årsjubileum beställde hon bronsfärgade konstgjorda träd och lät sy upp kuddar i vitt och guld.
  I genomsnitt ordnar Linnea en fest i veckan, vilket innebär många timmars arbetsvecka.
  – Visst jobbar jag mycket, mycket, men jag älskar det, säger hon. Det här är verkligen en livsstil.

  Jobbade gratis

  Livet på Manhattan kan vara hårt. Hon har fått kämpa i många år för att bli framgångsrik. Linnea hade arbetat länge som servitris och kock både i Göteborg och i USA, men yrket var tungt och hon ville ägna sig mer åt design och fest. Genom att arbeta gratis i ett helt år på en festfixarfirma fick hon anställning där.
  – Jag ville verkligen lära mig och jag var beredd att satsa, även om det var tufft många gånger, säger hon.
  Efter några år som anställd startade Linnea eget. I dag driver hon sitt företag Johansson Adore med fem fast anställda och som mest flera hundra projektanställda när det är stora fester på gång.

  Kan planera i ett år

  Kunderna är mest stora företag och många av dem satsar ordentligt på att festa. Det kan handla om 2 000–3 000 gäster och kräva ett helt års planering. Budgeten varierar men Linnea har arrangerat fester med en budget på uppåt en miljon dollar.

  I Sverige har hon just gett ut en uppmärksammad bok "Festfixaren" (Ica bokförlag) där hon delar med sig av sina bästa festtips.

  Viktigt med tema

  Att gå på stor fest innebär för det mesta jobb för Linnea, så för egen del njuter hon mer vid små, privata fester med vännerna.
  – När man ska ordna fest ska man göra det för att det är kul. Det behöver inte vara ett stort projekt och det behöver inte vara någon som fyller år, säger hon. Men även om det bara är en liten fest så tycker jag att man ska tänka ut ett roligt tema. Det kan vara en musikstil, ett land eller bara en färg, inget krångligt.

  Planering är allt

  I New York har Linnea titeln "Event planner" och just planeringen är en av hemligheterna bakom en bra fest.
  – Det vanligaste felet när människor ordnar fest är att de själva stressar runt och jobbar hela festen. Har värdfolket kul på festen, märks det inte om maten inte blev helt perfekt, säger hon.


  TIPSEN SOM FIXAR FESTEN:


  1 Fuskstäda innan
  Många städar noga före festen, glöm det. Torka de synliga ytorna blanka, det är allt som behövs. Städa ordentligt efter festen i stället.

  2 Städa toaletten
  Här är det värt att städa ordentligt för det är här gästerna kommer att tända lampan.

  3 Plocka undan
  Ta allt löst som ligger framme och lägg in i ett rum eller ett skåp så att du får rena ytor.

  4 Fixa belysningen
  Släck taklamporna och fixa mysbelysning. Byt ut någon av glödlamporna mot en färgad eller sätt upp en ljusslinga. Tänk på vilka saker som är upplysta, det får gärna vara maten. Slösa med levande ljus.

  5 Spela musik
  Musiken får gärna vara på under hela festen. Det skapar stämning och förstärker festens tema. Om du inte vill byta skiva hela tiden så välj gärna filmmusik, den är specialgjord för att spelas i bakgrunden och brukar passa bra.

  6 Prestenter
  Det måste inte vara barnkalas för att man ska få med sig en påse hem. Ge gästerna en goodie bag när de ska gå. Det ger en positiv känsla i slutet av festen och gästerna får ett härligt minne med sig hem. Det kan vara så enkelt att man slår in och ger bort en tulpanlök som gästerna får när de går.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!