• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Pepparkakshus på proffsets vis

    Följ konditorns recept så går pepparkakshusbaket som en dans.

    Therese Wikström med det färdiga huset.
    Alla fotografier: Patrik Cederman

    Skär efter dina egna mallar.

    Fönster kan man göra av gelatinblad.

    Thererse använder kristyr även till montering.

    Små detaljer kan göra underverk med ditt hus.

    Som sagt, detaljerna avgör slutrresultatet.

    På kondiset En liten smula i Norrtälje huserar konditorn Therese Wikström som, förutom en finalplats i årets upplaga av tävlingen Årets konditor, ligger bakom succéboken "Njut en liten smula" (Ica bokförlag).
    – Det är roligt med pepparkakshus, säger Therese. Bara fantasin sätter gränser och låt det gärna bli en utmaning. Lite marigt får det vara. Var bara noggrann och rita upp bra mallar så brukar det ordna sig.
    Här får du Thereses bästa recept på deg och kristyr samt tips på hur du själv ska lyckas med ditt pepparkakshus.

    Thereses smartaste tips

    Degen

    Följ degreceptet noga. Det bästa är att väga ingredienserna.
    Degen till hus ska vara mycket hårdare än till kakor som ska ätas. Ogräddad är den seg och töjbar. Ett hus gjort på vanlig deg spricker lätt, suger åt sig fukt och säckar ihop.
    Degen är också bra till kakor som ska användas till fönsterdekor.

    Kristyren

    Kristyren ska vara fluffig som marängsmet. Vispa på låg hastighet och med bara en visp i elvispen.
    Vill du färga kristyren så använd bara ett par droppar hushållsfärg. Det är bättre att den är blek än att konsistensen ändras för mycket.
    Tänk på att kristyren torkar. Lägg en fuktig handduk över tyllarna när du inte använder dem.

    Kavling

    Kavla degen tunt (2 millimeter) och jämntjockt. Se till att degen inte sitter fast i bakbordet, snåla inte med mjölet. Vänd och snurra degen under kavlingen.
    Blanda rester efter utskärning med ny deg så blir den mer lättkavlad.

    Utskärning

    Använd formar eller mallar. Använder du mallar så skär med en krusad degsporre, det ger bättre kontaktyta.
    Om man har missat lite så går det att skära i den här degen även när den är gräddad. Använd en brödsåg.

    Gräddning

    Du gräddar bäst i varmluftsugn. Lägg delarna på en plåt med silipatduk (gummiduk du kan ha i ugnen), bakplåtspapper har en tendens att lyfta på grund av draget men de fungerar i ugn utan varmluftsfläkt. Gräddningen tar 5–6 minuter i varmluftsugn och
    8–9 minuter i vanlig. Temperaturen ska vara 200 grader. Dra silopatduken (eller bakplåtspapperet) från plåten och låt delarna svalna.

    Montering

    Jag använder kristyren även till montering. Smält socker blir fruktansvärt hett och direkt farligt om man ska bygga med barn. Kristyren däremot är smidig och enkel att jobba med. Den torkar på fem minuter och blir då lika stadig som sockret.
    Som botten brukar jag använda en knäckebrödskaka.

    Fönster

    Vill du ha rutor i fönstren så använd gelatinblad. Bryt lagom bitar och limma fast på insidan med kristyr.

    Dekorationer

    Spritsa små blommor eller svampar med färgad kristyr. Använd tyllar av olika form och storlek. På www.dekoreramera.se finns allt du kan tänkas behöva för ditt pepparkakshusbak.

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!