• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Burträsk

  Få misstag blir så framgångsrika som Västerbottensosten. I Burträsk kretsar det mesta kring den mytomspunna delikatessen.

  Agneta Lindgren och Anki Burén utgör Lyckostens Festservice med tillhåll i Skidstugan i Ljusvattnet. De kommer med fulla lådor och ställer till fest i Ostkällaren när Ostens hus i Burträsk har arrangemang.
  Foto: Arne Adler

  Västerbottensparfait med ljumma hjortron. Receptet hittar du på länken i artikeln.
  Foto: Arne Adler

  En dag i början av 1870-talet begick mejerskan Eleonora Lindström i Burträsk ett misstag. Det sägs att hon denna dag hade herrbesök på mejeriet och inte passade ystningen som hon borde. Den misslyckade osten lades åt sidan på lagret i flera månader. Men när man till slut smakade på den upptäckte man en ny, aromatisk ost som inte liknade någon annan. Västerbottensosten var född.

  Sedan dess är inte Burträsk sig likt.

  Hur det var på den tiden kan man se i nybyggda Ostens hus som öppnades 2003. Där finns utställningar som berättar historien både om osten och samhället.
  – Historien är så charmigt mytomspunnen att den gjort huset till ett av Västerbottens mest eftertraktade besöksmål, säger verksamhetschefen Eva Morén. Hon guidar uppför trappor och genom gångar fram till Norrmejeriet i huset bredvid som ystar osten.

  Självklart heter fiket i Ostens hus Café Eleonora. Detta folkliga kafé mitt i bygden är ett träffställe både för bybor och besökare.
  Men vid de stora tillfällena dukas det i den forna ostkällaren och då tillkallas Agneta Lindgren och Anki Burén som utgör Lyckostens Festservice.

  Recept från burträsk
  (klicka namnen för att få upp recepten)

  Västerbottenspaj med löjromstopp
  Entrecote med ädelost i ugn
  Västerbottensparfait med ljumma hjortron


  NÄSTGÅRDS TILL BURTRÄSK
  Med Burträsk eller Skellefteå som nav kan du snurra runt till många njutbara ställen i Ostriket.
  Håll ögonen öppna efter de små avtagsskyltarna. Här får du våra bästa tips:

  Bröd i mängder
  Till osten hör bröd, och det mesta Västerbottensbrödet kommer från Lövånger, tidigare ett familjeföretag som sedan 2002 ägs av Fazer, i orten Hökmark cirka fyra mil söder om Skellefteå. I en gullig röd stuga mitt på den enorma fabrikslängan finns fabriksbutiken där man kan köpa tunnbröd av alla de slag.
  www.fazerbageri.se

  Tufft bo i kyrkstuga
  Från brödet i Hökmark är det bara 10 minuter söderut till samhället Lövånger med välbevarad kyrkby där de gamla kyrkstugorna funkar som vandrarhem/konferensboende. Varsamt moderniserade med kokplats, dusch och toa.
  www.lovangerskyrkstad.se

  Ett slag för aptiten
  Kerstin Hedlund från Bysk slår ett slag för golfrestaurangen vid Rönnbäcken på väg 364 strax söder om Skellefteå. Ibland lunchar hon och maken efter en rond på Norrlands vackraste bana. Restaurangen har ett mycket gott matrykte. Men skynda dig, de stänger för säsongen 1 oktober.
  www.skelleftegolf.nu

  Restaurang Proppmätt
  På sin generösa muurikahäll wokade Helen Eriksson fram matiga rätter till matglada gäster vid Matfesten i Skellefteå i slutet av augusti. Annars sköter hon restaurang Proppmätt som drivs av KFUM volleyboll på Lundbergs center, Hedensbyn, 6 kilometer öster om Skellefteå. Man blir garanterat proppmätt av all god mat.
  www.proppmatt.se

  Av: Sigmund Kaarstad

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!