• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ydre Östergötland

  Vår kulinariska resa kors och tvärs genom Sverige fortsätter. Nu går färden till Ydre i sydvästra Östergötland. Och du får självklart tips på alla ställen som ger matupplevelser och inspiration i hel området.

  Det saftiga gräset som mumsas av kossorna är hemligheten bakom den populära ostkaka och det mustiga kött som hittas i sydvästra Östergötland.

  Hon vilar inte på sina lagrar, Anita Ydrestrand, som 1999 blev Årets företagare i Ydre kommun. När vi på förmiddagen stiger in i gårdens rymliga tvåvåningshus ligger manglade linnedukar kvar på borden efter gårdagens evenemang.
  – Jag vill att folk ska få komma in och se hur det är på en bondgård, säger Anita, och berättar om fredagskaféet på Brostorps gård. Dit kommer ibland hela motorcykelkorteger för att ta en fika och avnjuta hennes berömda ostkaka. Mc-roade bönder i trakterna har bildat klubben Bondidos, och de vet var man hittar smultronställena.

  – Men det kommer många andra också, försäkrar Anita. Inte minst barnfamiljer som vill att barnen ska få komma till en gård och se korna.
  När det är vackert väder kan man ta med sig fikat ut i trädgården och känna sig som hemma i den friska lantluften här, där Östergötland övergår i småländska höglandet.

  Brostorps ostkaka är egentligen en företagsprodukt. I gårdens undervåning finns ett modernt produktionsrum där verksamheten numera utökats till att ysta utvalda ostsorter.

  Själva gården som drivs av dottern Annika och svärsonen Thomas Ydrestrand och Anita köper en femtedel av gårdens mjölkproduktion till sina 20 000 kilo ostkaka och 5 000 kilo ost per år.

  Ostkakorna fryses in direkt när de kallnat. Då tål de transporten och finns sedan i butikernas frysdiskar både i Östergötland, Småland och flera andra ställen i Sverige. Även på gården finns försäljning.

  Recept från ostriket:

  (klicka för att hitta)
  Brostorpspaj
  Älgfärslimpa med ost i mitten
  Ydresteken
  Köttfärssås från Evas skafferi


  NÄSTGÅRDS:
  Passa på att nosa på andra ställen som ger matupplevelser och inspiration i södra Östergötland .

  Sött marmeladeri
  Möt Ing-Marie Johansson som tillsammans med svägerskan Ann-Sofi gör ljuvliga marmelader på franskt sätt, helt utan tillsatser. De kallar sig Hargodlarna, strax utanför Kisa. Skörden från Hargs Gårds bärodlingar kokas i små satser i kopparpannor. Charmig gårdsbutik med kafé i före detta vagnboden, där man också kan köpa ägg från gården, och spelt (ett ursädeskorn) som egentligen är huvudprodukten. Finns som siktat mjöl, fullkornsmjöl, flingor och helkorn. www.hargodlarna.se

  På torget i Tranås
  Fredagar är torgdag i Tranås, och redan tidig morgon strömmar byborna till torgvagnarna. Där möter vi försäljare med småskaligt tillverkade varor.

  Från vedugnen
  Katarina Vallbo lockar med surdegsbröd helt utan socker, fett, laktos och konserveringsmedel, gräddade i vedeldad stenugn i bageri Bakelit i Norrby i närheten av Hullaryd. Där bakar sambon Josef Schilling en rad härliga brödsorter. Ingen direktförsäljning från bageriet, försäljningsställen utom torghandeln finns på hemsidan.
  www.bakelit.nu
  telefon 070-285 15 17

  Starka ostar
  Kurt Lager säljer starka cheddarostar och andra vällagrade hårdostar, brännvinsost och whiskyost från Drotts Ost
  i Vetlanda. Han säljer också den berömda Boxholmsosten. (www.boxholmsost.se).

  Prisade korvar
  Utanför Rolfs rullande affär ringlar ständigt en liten kö. Rolf Petterson säljer de bästa korvarna, förklarar en kvinna i kön. Korvarna kommer från Vaggeryds Chark i Vaggeröd i Jönköpings län, ett charkföretag som tagit hem både guld och silver
  i svenska charkmästerskapet. Hos Rolf kan man även köpa Boxholmsostar samt Bondmorans ostar som ystats vid Gåsene Mejeri.

  Knäckande gott
  Gränna Knäcke har fått eftertraktade Särimnerpriset, för småskalig livsmedelsförädling. Fiket i Gränna har eget bageri.
  www.fiket.se

  Grytlappar och pärlor
  Titta in i syateljén hos Annika Ydrestrand, ostkaks-Anitas dotter som numera driver Brostorps gård tillsammans med maken Thomas.
  Annikas specialitet är pärlsmycken samt barnkläder och broderade tröjor. Men det finns både grytlappar, bestickfodral och andra nyttiga saker i hennes hyllor.
  www.ostkaka.com

  Goda glassen
  På Torpön i sjön Sommen ska man stanna till i drängstugan på Stebbarbs Gård, kör efter skylten till gårdsbutiken. Där ska man sätta sig på däcket utanför den lilla butiken och njuta av stillheten, sjön och smaken av Lena Gunnarssons hemgjorda glass eller sorbet, allt med hennes egna bär från gården. Dessutom finns läckra hemgjorda marmelader.

  Nyrökt
  Mellan Tranås och Gränna ligger Sjöarps Rökeri, en gårdsbutik som säljer rökta kött- och fiskprodukter, till exempel rådjur, viltkorv, sik och ål samt olika produkter av regnbågslax. Gården har även en stuga man kan hyra, till vilken det ingår både båt och fiskemöjligheter.
  www.sjoarpsrokeri.com

  Äta på kvällen
  Bästa restaurangen i Tranås heter Strandbaren, får jag veta när jag frågar en stadsbo. Jag åt en generös och saftig lax på planka.
  www.strandbaren.com

  Mer information
  Vill du turista mer i Östergötland kan du planera din resa med hjälp av turistkontoren runt om i länet. Du hittar adresserna på www.sverigeturism.se/tuinfo/ostrgot2.htm
  Evenemangskalender och paketresor finner du på www.ostergotland.info

  Av: Sigmund Kaarstad

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!