• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Frösön Jämtland

  Vår kulinariska resa kors och tvärs genom Sverige fortsätter. Efter besöket i västgötska Kvänum i nr 14 går nu färden norrut till Frösön i Jämtland.

  Golfbanan mitt på vackra Frösön i Jämtland döljer en hemlighet i gourmetklass. Här finns restaurangen vars lunchbuffé av läckra sallader lockar fler än golfande gäster.

  Hur vädret än beter sig kommer sommaren till Frösön första maj. Då öppnar golfrestaurangen för säsongen med sin lunchbuffé av prunkande sallader, härliga dressingar och lena röror. En lunchupplevelse vars goda rykte spridit sig långt utanför den lilla ön med den vackra kyrkan på toppen.

  Food Golf heter restaurangen som finns inrymd i Frösö golfklubbs hus mitt på ön. Där regerar Patrik Schjelván och Martin Olofsson, båda meriterade kockar och köksmästare.

  Man behöver dock inte vara golfare för att slå sig ner vid restaurangens panoramafönster. Vid lunchtid fylls parkeringsplatsen av bilar när kontorsfolk från Östersund tar sig över bron för en speciell lunchupplevelse.

  Patrik kommer själv glidande in på parkeringen följd av Martin i mer rushigt tempo. Han bromsar in så det sprutar i gruset. Det är morgon och båda lyfter lådor med drivor av grönsaker ur sina bilar.
  – Salladsbuffén ska bestå av nyttiga sallader. De får inte vara för feta, men ge tillräcklig energi för en golfrunda, säger Patrik.

  Ljudet från flygplan på väg att landa eller lyfta är det enda som stör golfare som försöker sänka en putt och de påminner om Patriks och Martins andra gren av företaget, Food Airport vid närbelägna Östersunds flygplats.
  – Där ska maten ha mer greppvänlig prägel och passa dem som vill äta snabbt, säger Martin.

  Men mycket av maten tillagas i köket på golfklubben, vilket också är navet i företagets tredje gren Food Catering. Där erbjuder Martin och Patrik vinprovningar, bröllopsmiddagar, köksskola på personalfesten eller uthyrning av egen kock till nachspielet.
  – Sommarsemestern tar vi någon annan gång, säger grabbarna, som hellre befinner sig i pisten än på green när de tar ledigt från köket.

  Här får du recept från Frösön:
  (Klicka på en maträtt så får du receptet)

  Vårlik bulgursallad med grön sparris och sockerärtor
  Potatissallad med gräslök och dijonsenap
  Len Squashsallad med citronrostad squash och paprika
  Grann fänkålssallad med flädervineägrett
  Krispig romansallad med päron och pinjenötter

   

  MISSA INTE DET SOM FINNS NÄSTGÅRDS

  När du ändå besöker Frösön kanske du vill passa på att se vad grannskapet bjuder av upplevelser. I det bördiga landskapet utmed Storsjöns norra sida finns både mat och kultur värda en resa.

  Maten i röken

  Jämtrök kallar sig Frösöns enda gårdsbutik, belägen på på Lövtorpsvägen nedanför Frösö zoo.
  – Här går det hett till, säger ägaren Matz Andersson, som tillsammans med sonen Andreas förser besökare med jämtländsk fisk och kött som hängt i rök från alspån och ene.
  www.jamtrok.se

  En kokosboll på vägen

  Utmed huvudvägen över Rödön, vid vägkorsningen till Krokom, finns en skylt som lockar till gårdsförsäljning av Rödöns kokosbollar. Det är Linda Nyström som skummar till innanmätet som överdras med den oemotståndliga chokladen.

  Fin kyrka

  Frösö kyrka tillhör de mest besökta turistattraktionerna i Jämtland, en populär bröllopskyrka dessutom. På kyrkogården finns gravplatsen med monumentet av en av Sveriges mest älskade kompositörer, Wilhelm Peterson-Berger. Kyrkan är öppen varje dag.
  www.svenskakyrkan.se/froso

  Kolla in djuren

  På Frösön finns det zoo sedan 60-talet, ägt av familjen Netterström. Det är som en park att strosa runt i, med en yta på 42 hektar och ett hundratal olika byggnader. I parken finns olika verksamheter som djurpark, tropikhus, biologiskt museum, cirkus, tivoli, restaurang, gatukök, kiosker, afrika-bar och zoobutik. www.frosozoo.com

  Nosa på älgen

  Moose garden är världsberömd långt utanför Jämtlands gränser. Den ligger i Orrviken strax söder om Östersund.
  Älgfarmaren Sune Häggmark gör rolig pr med sina älgar, både vad älg-mjölk, älgost och älgskit beträffar. Entreavgift. www.moosegarden.com

   

  Kul konst

  Åsbygdens Naturbruksgymnasiums utbildning inom jord, skog, jakt och djur hyser i skolans lokaler massor av underbara tavlor, som anses vara bland de bästa i jämtländsk konst. Knalla in i receptionen och fråga om du får göra en konstrond. Tavlorna tillhör landstinget, och är insamlade av konstroade förre rektorn Hans-Erik Brännström. www.jilu.se

  Av: Sigmund Kaarstad

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!