• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Skåla utan att snåla

    Så här i bröllops- och examenstider skålas det gärna i champagnen. Men för att du ska slippa ruinera dig på äkta tipsar här Icakurirens sommelier, Charlotte Sjögren, prisvärda allternativ av bubblande vin.

    Charlotte Sjögren är Icakurirens sommelier.

    Äkta champagne kostar smokingskjortan. Den ärevördiga och kvalitetsgaranterande tillverkningsmetoden motiverar en del av priset. Vinet lagras på sin jästfällning för maximal arom- och kolsyrautveckling under ständigt vridande i sidled och successivt upp-och-nedvändande av flaskan, ofta för hand. En hel del betalar man också för att det namnskyddade Champagnedistriktet nämns på flaskan, något som betyder fest över hela världen.

    Fira kan man dock göra utan att pantsätta kristallglasen.
    Frankrike producerar flera mousserande viner, exempelvis crémant och vin mousseux. Spanien gör finaste cava, också efter champagnemetoden. Den tyska varianten kallas sekt och från Italien bjuds prosecco och asti, framställda med egna metoder. Även utom Europa görs festliga bubbelviner man verkligen kan vara generös med.

    Nytt nu i april

    • 2102 Prosecco di Valdobbiadene, 84 kr, torr italienare med rondör. Doftar gröna äpplen, citron och aprikos. Frisk syra och tilltalande beska.

    • 7742 Fuzion Brut 2005 från Argentina, 69 kr. Överraskande kraftfull med doft av mogna äpplen och varmt trä. Torr med frisk syra, till lax, kalv, kyckling, buffé och skålning.

    • 7740 René Barbier Cava Seco 2003, nästan torr spanjor, 63 kr. Diskret äppel- och nektardoft, fruktig rondör och pigg syra. Att skåla i och till sursött asiatiskt.

    Gamla goda bekanta

    • 7649 Chapel Hill Sparkling Chardonnay från Ungern, 56 kr. Frisk och fruktig, äpplen och citrus. Balanserad syra. Till aperitif, hyllningstal, fisk, skaldjur.

    • 7744 Ronar, spansk goding med mineralton. Dofter av lime och nektar. Torr, med längd och avmätt syra. 59 kr. Till aperitif, skaldjur, kycklingsallad.

    • 7703 Alsina & Sardá Seco, cava för 62 kr har lätt brödig doft med gräs och citron i. Syran avrundas med tydlig fruktsötma. Entrédryck, till kanapéer, snacks, skaldjur.

    • 5961 Riesling Sekt Brut, 84kr doftar druvtypisk nektar, citrus och aningen diesel. Smaken är torr, syran är frisk. Till aperitif, skålning och laxfisk.

    Av: Charlotte Sjögren

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!