• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Retrorätt med fondue!

    Damma av den gamla fonduegrytan och bjud in vännerna. För nu är fonduen tillbaka – godare och nyttigare än någonsin. Tre läckra recept får du på köpet.

    Mjölkchokladfondue à la Toblerone. Alla recept hittar du i slutet av atikeln.

    Lammfondue.

    Italiensk ostfondue.

    Det enda du behöver göra är att handla och hacka. Gästerna lagar själva maten vid bordet så det blir gott om tid för både mat och prat.

    Vi har skippat oljan och majonnässåserna och bjuder i stället på välsmakande fonduer med buljonger som bas tillsammans med fräscha såser gjorda på bland annat mango, kesella eller yoghurt. Lite magrare och mycket godare.

    När gästerna börjar samlas till bords i Klackartorpet utanför Kungsbacka står buljongen på spisen och sprider dofter av kanel, kardemumma och stjärnanis i det lantliga köket.

    Lammfilén ligger uppskuren på bordet och väntar. En traditionell miljö och tillagningsmetod möter moderna kombinationer i den kryddiga buljongen och de härliga såserna.

    En av gästerna, Simone Edgren, 35, minns sin barndoms fondueaftnar. Hur mysigt det var att sitta runt grytan och umgås.
    – Vi syskon brukade alltid bråka om gafflarna och så minns jag att det var lite farligt med elden och den heta oljan, säger Simone.

    Nu är det andra gången på en vecka hon äter fondue. Innan dess var fonduen alltså ett ljuvt barndomsminne som hon nu, likt Prousts Madeleinekaka, med matens hjälp har fått fatt i.
    – Det är precis så där härligt som jag minns det. Vi var hos grannen häromdagen och åt fondue och det var lika mysigt nu som då!
    – Det känns definitivt som att fonduen är på väg tillbaka men i en fräschare form. Så nu ska jag också köpa en fonduegryta, säger Simone.

    Mats Franck håller med. Hans tidigare bekantskap med fonduer handlar mest om skidsemestrar i Alperna. Den egna fonduegrytan står i stort sett oanvänd i skåpet, men nu ska den fram igen.
    – Det här är ju jättetrevligt. Jag förstår inte varför vi nästan aldrig ätit fondue i Sverige. Men det ska bli ändring på det nu, säger han, inspirerad av de orientaliska smakerna i lammfonduen.

    Det blir en lyckad måltid. Vännerna umgås, trivs, pratar, skrattar och stimmar. Precis som det ska vara. Mat och prat. Och vad passar bättre än en maträtt som tar tid att äta och som lämnar de där fickorna i tiden vi så väl behöver.

    Alla recept är beräknade för 6 portioner och gjorda av Pojan Lindeblad och Matilda Lindeblad.

    Mjölkchokladfondue à la Toblerone

    Vi gör vår egen variant på Toblerone, med choklad, mandel och honung. Det finns särskilda chokladfondueset att köpa men det går också bra att hälla över den varma chokladblandningen i en värmetålig skål och ställa fram på bordet. Fonduen håller sig flytande utan värme ett bra tag.

    Tips Om jordgubbarna förvarats i kylskåpet fastnar mer av den goda chokladblandningen.

    1 1/2 dl grädde
    100 g mjölkchoklad
    1 msk honung
    1 1/2 dl skållad och hackad sötmandel

    Tillbehör:
    jordgubbar

    Så här gör du:
    Värm grädden och chokladen långsamt tills chokladen smält helt. (Om du har låg värme på spisen och är försiktig behöver du inte smälta blandningen i vattenbad).
    Blanda i honung och mandel. Servera med jordgubbar. Doppa och njut.

    Lammfondue

    En ljuvligt doftande buljong som sprider trevnad i köket. Den kan men fördel göras i ordning dagen innan så att kryddorna får stå och dra. Och glöm inte att prova såserna även till andra rätter.

    Fonduebuljong
    1 liter vatten
    1 dl kalvfond
    3 stjärnanis
    3 kanelstänger
    9 kardemummakapslar eller -kärnor

    Tillbehör
    600 g finskuren lammfilé

    Örtsås
    3 dl gräddfil
    1 msk finhackad färsk oregano
    1 msk finhackad färsk rosmarin
    1 tsk citronsaft
    salt

    Vitlökssås
    2 vitlöksklyftor
    2 1/2 dl kesella
    1/2 tsk paprikapulver
    1 tsk flytande honung
    1 krm salt

    Myntasås
    2 msk finhackad färsk mynta (eller 2 tsk torkad)
    2 dl äppelmos
    1/2–1 krm kajennpeppar

    Så här gör du
    Örtsås: Blanda de färska örterna med gräddfilen. Tillsätt citronsaft och salta efter smak.
    Vitlökssås: Pressa vitlöksklyftorna och rör ner i kesellan. Tillsätt paprikapulver, honung och salt.
    Myntasås: Blanda myntan med äppelmoset. Smaka av med kajennpeppar.
    Buljongen: Blanda vatten och kalvfond i en kastrull. Tillsätt de hela kryddorna, koka upp och låt sedan stå och dra (gärna över natten).
    Värm buljongen i fonduegrytan och byt gärna ut kryddorna. Servera med tunt skuren lammfilé. Doppa köttet i den heta buljongen i ett par minuter. Servera såserna till.

    Italiensk ostfondue med pecorino eller parmesanost

    Här har vi tagit tillvara den gamla traditionen med ostfondue men har övergett den traditionella varianten på gruyère- och emmentalerost och gör en helitaliensk variant med pecorino eller parmesanost.

    150 g lagrad pecorino (alt parmesanost)
    1 vitlöksklyfta
    2 msk smör
    2 msk vetemjöl
    3 dl mjölk (3 %)
    1 1/2 dl kesella
    1 msk söt sherry
    1/2 tsk olivolja med tryffelsmak

    Tillbehör
    1/2 italienskt lantbröd (dagsgammalt)
    200 g italiensk salami
    200 g lufttorkad skinka
    svarta och gröna oliver

    Så här gör du
    Det enklaste är om du gör hela grytan klar på spisen och sedan lyfter över den till bordet när det är dags för servering.
    Gnid in fonduegrytan med en delad vitlöksklyfta.
    Riv osten.
    Smält smöret, blanda i mjölet och rör väl, tillsätt mjölken, lite i taget och rör oavbrutet. Gör samma sak med kesellan och slutligen osten. Fortsätt att röra på låg värme tills ostmassan blir tjock och krämig.
    Blanda till sist i sherry och olja.
    Skär bort kanterna från brödet. Skär det sedan i tärningar.
    Doppa brödet i ostfonduen och ät tillsammans med de italienska tillbehören.

    Tips för en lyckad ostfondue

    Använd helst en glaserad ugnsfast lergryta (se faktaruta intill).
    Gnid in grytan med en delad vitlöksklyfta innan tillagningen. Upprepa gärna proceduren några gånger, för oljan från vitlöken bildar en skyddande hinna som gör att osten inte bränner fast lika mycket. Dessutom ger vitlöken god smak åt fonduen.
    Använd en träslev och rör i åttor när massan värms på spisen. Det minskar risken för att osten bränner fast i botten.

    Av: Anna-Lena Bjarneberg

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!