• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Pigg lunch med GI

    Nytt år, nya vanor. Mita Magnusson blev både lättare och piggare när hon började äta mat med lågt GI. Här tipsar hon om lunchmat som passar att stoppa ner i matlådan. Tre recept får du med.

    – Jag har hittat en livsstil som jag inte skulle byta ut frivilligt, säger Mita Magnusson.
    Foto: Peter Jönsson

    Kycklingröra med nötter.
    Foto: Peter Jönsson

    GI-bodens proteinpannkakor.
    Foto: Peter Jönsson

    Färsomelett.
    Foto: Peter Jönsson

    - I början kan det naturligtvis vara utmanande att lära sig något nytt. Men vill man verkligen förändra sina matvanor är det lätt att ställa om, säger Mita Magnusson som driver kombinerade restaurangen och butiken GI-boden i Stockholm.

    För tre år sedan drogs Mita med både övervikt och magproblem. Varje bantningsmetod provades, utan något bestående resultat. Ingen läkare lyckades heller hitta anledningen till hennes ständiga magvärk.

    Men när hennes sambo Tony för tre år sedan kom hem med en bok av den franske läkaren Michel Montignac, började Mita hitta rätt. Montignac har utarbetat en metod, snarare än en diet, som bygger på att man ska hålla sig borta från vitt mjöl, vitt ris, vanligt socker och potatis. Allt detta innehåller stärkelse som får blodsockret att åka berg-och-dalbana, och det kan leda till övervikt, diabetes och hjärtproblem. Stärkelsen byts i stället ut mot långsammare kolhydrater som fiberrika bönor och fullkorn, och man äter mer protein och bättre fetter.
    - Jag märkte ganska snabbt att det verkligen fungerar. Magproblemen försvann tillsammans med 21 kilos övervikt, och det har förblivit så, säger Mita, som numera har en energi som brinner med en stark, jämn låga.

    På ett par år har hon gått från ett pressande jobb som chef för ett bemanningsföretag, där energin kom från tio koppar kaffe om dagen, till en godmodig, kunnig hälsoinspiratör. Hon startade en liten butik med produkter med lågt glykemiskt index (ju lägre GI desto bättre för blodsockret), och utökade med servering för ett år sedan.

    Mita har också skrivit en kokbok som skiljer sig från de flesta nya dietböcker. Den innehåller inga färserade, korslagda courgetteblommor utan recepten är gjorda av en vanlig husmor som gillar att laga enkel mat. Mita vet hur familjer har det i vardagslag, där det ska hämtas, lämnas, hinnas med och presteras. Helst på så kort tid som möjligt.
    - Eftersom vi lever som vi gör måste man tänka på att få i sig rätt energi. Vi säger inte till bilen att den får klara sig på en halvdålig skvätt bensin eller olja inför en långkörning. Så varför skulle kroppen klara sig på mindre? Vi måste lära oss att tänka energifyllt, på vad det är som ger kroppen något, i stället för att ta. Och jag har själv aldrig ätit godare.

    Men hur lär man sig då? Hur hittar man rätt bland alla budskap?
    - Det finns kurser och böcker som man kan börja med, och från det plockar man ihop det som passar en själv. Man kommer att bli medveten om vad man handlar hem, och lära sig att tänka praktiskt genom att ligga steget före. Med lite planering sker det sedan per automatik. Då tar det inte mer än tio minuter att svänga ihop en middag som smakar bättre och är nyttigare än vilken mikrad färdigrätt som helst.

    Mita säger också att man ska lära sig var det finns protein, hitta rätt sorts fetter och få i sig fullkornsprodukter.
    - Protein håller en mätt och är ett viktigt byggnadsmaterial för kroppen. En näve nötter över salladen, mandlar tillsammans med en frukt, och lite keso på skinkmackan gör stor skillnad. Och man ska lära sig släppa rädslan för fett. Vi behöver bra fetter för att kroppen ska fungera, och man vinner inget på konstgjorda lightprodukter. Använd oliv- och rapsolja på grönsaker, gör en avokadoröra som smörgåspålägg, och toppa laxen med lite hemlagad majonnäs. När det gäller fullkorn ska man tänka på att äta så mycket grova hela korn som möjligt. Är familjen skeptisk i början så börja med hälften vanligt, hälften grovt. Det är bättre än inget. Lite svarta linser i köttfärssåsen är också en dold källa för att få i sig mer fibrer och mineraler. Ger man barnen ekologiskt bulgurvete och säger att det är som vanligt ris brukar de gå på det, och äta utan större diskussion.

    Att just grunda bra matvanor för barn är viktigt, menar Mita, som själv har en dotter.
    - Sedan jag och min familj bytte ut skräp mot riktig mat har vi alla gått ner i vikt, fått mer ork och har mer tålamod med varandra. Jag hade ingen stubin alls innan, utan gick i taket direkt.

    Fuskar du aldrig?
    - Det ordet finns inte för mig längre. Kroppen har ställt in sig på rätt nivå, och äter jag en tårtbit ibland så gör det ingenting. Det är en medveten handling i stället för slentrianmässigt snaskande varje dag.

    Kycklingröra med nötter

    6 portioner
    500 g fullkornsris (gärna rött) eller fullkornspasta
    500 g kyckling eller kalkon
    2 dl ost
    1 rödlök
    3–4 valfria grönsaker. Ta det som finns hemma, en slantad morot, grovhackat tomat, finskuren romansallad, groddar och kanske några halverade druvor.
    1 nypa fruktos eller 1 tsk honung
    2 msk olivolja
    1 dl grovt hackade nötter, t ex cashew eller valnötter
    1–2 matskedar apelsinjuice eller balsamvinäger
    2 tsk örtsalt
    peppar

    Så här gör du:
    Koka ris eller pasta enligt anvisningar på paketet. Skär köttet i mindre tärningar. Gör likadant med osten, löken och de grönsaker som finns hemma. Blanda alla ingredienser i en skål och häll i de grovhackade nötterna och
    juicen. Smaka av med kryddorna.
    Den här salladen kan också göras på rester från gårdagen. Det är bara att blanda i vad man vill!

    GI-bodens proteinpannkakor

    Cirka 6–7 stycken
    4 dl mjölk eller sojamjölk
    1 1/2 dl halvgrovt mjöl, gärna dinkelsikt
    1 1/2 dl fullkornsmjöl, gärna dinkel
    3 msk proteinpulver (finns bl a i hälsokostbutiker)
    1 nypa fruktos eller 1 tsk honung
    1 nypa salt
    4 ägg, helst från frigående höns
    3 msk linfrön (de gula är osynliga för kritiska barnögon)

    Så här gör du:
    Vispa samman smeten och låt den stå och dra i kylen en stund. Stek därefter pannkakorna i rapsolja eller smör. Fyll dem gärna med någon valfri proteinkälla, till exempel middagsrester, köttfärssås eller lite tärnat kött. Allra enklast är lite keso och sylt sötad med äppeljuice eller druvkoncentrat (finns i de flesta affärer). Ät gärna en frukt till.

    Färsomelett

    4 portioner
    500 g nöt-/kyckling-/kalkon-/vego-färs (valfritt)
    1 hackad gul lök
    1 hackad paprika
    1 burk bönor (t ex röda kidney eller kikärter)
    1 skivad färsk spansk peppar
    1 förpackning, 200 g, sockerärter
    175 g smulad fetaost (helst gjord på fårmjölk)
    salt och peppar
    12 stycken körsbärstomater (eller två vanliga, i bitar)
    1 dl mjölk/sojamjölk
    6 ägg (helst från frigående höns)
    1 dl riven ost

    Så här gör du:
    Sätt ugnen på 225 grader. Bryn färs, lök och paprika i en stor stekpanna. Lägg ner bönor, spansk peppar, sockerärter och fetaost. Krydda och låt puttra en liten stund. Lägg tomaterna ovanpå, vispa ihop mjölk och ägg och häll över. Strö över riven ost och ställ i ugnen cirka 15 minuter. Ät med färska grönsaker till.

    Av: Annelie Wang

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!