• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • På jakt efter den danska smaken

  Mörkt, saftigt rågbröd, nyklippt gräslök, fisk köpt direkt från fiskekuttern vid Vesterhavet och sommarbär i fräsch rødgrød med fløde. Nanna Simonsen bjuder på drömmen om Danmark.

  Nanna Simonsen.
  Foto: Lars Ranek

  Smaka på Danmark! Uppmaningen kommer från Nanna Simonsen, dansk matmamma, skribent och författare i Köpenhamn, med mängder av artiklar och flera kokböcker bakom sig. Och "Smag på Danmark" (förlaget Gyldendal) heter just hennes stora, tjocka bok som är en hyllning till landets matkultur och goda råvaror.
  Tillsammans med fotografen Lars Ranek har hon rest runt i hemlandet och smakat sig fram och lyft på locket till grytorna runt omkring.
  – Jag ville bjuda på drömmen om Danmark. Hedarna på Jylland, de saltstänkta strandängarna i marsken där lammen betar, de små korsvirkeshusen och vajande sädesfält. Det är Danmark för oss och det hör ihop med smakerna som varje dansk känner. Landskapsbilderna i boken visar miljön där grönsakerna vuxit, lammen betat och fisken simmat.

  Nanna berättar lyriskt när jag träffar henne i hennes underbara kök uppe under takåsarna mitt i det gamla medeltida Köpenhamn. Hundratusentals danskar känner väl till henne från radioprogrammet "Hemma i Nannas kök". Under ett par år samlade hon gäster till samtal och matlagning kring spisen och det trivsamma runda bordet med utsikt över stadens tak.

  Nanna är en modern matmamma och kalaskokerska som älskar sitt Danmark och arbetar för att bevara traditionerna på ett modernt sätt.
  – Här i Norden är årstiderna alltid lika spännande. Under den mörka vintern går vi lite grann i ide och har traditioner med ljus och mysmat och samling kring matbordet. Men hela tiden väntar vi på att ljuset ska komma och vi kan hoppa ut i livet och börja leva utomhus. Då längtar vi efter det spirande gröna, de späda, fräscha grönsakerna och näbbgäddan, som går till i Sundet. Vi äter ofta körvelsoppa i Danmark på våren och har gärna gräslök, kryddkrasse och persilja i krukor i köksfönstret att klippa över maten. Sommaren går i grönsakernas, fruktens och bärens tecken och på sensommaren kommer lamm och rotfrukter.
  Nanna älskar de danska råvarorna och ber en stilla bön att de inte ska misshandlas i hanteringen utan tilllagas med den enkelhet de kräver.

  Som speciellt danska råvaror och rätter nämner hon fiskefrikadeller, brunstekta fiskbullar med hemgjord remouladsås, den klassiska rødgrøden och kallskål, en underbar efterrätt med kärnmjölk eller filmjölk. En finhackad laxtartar är också en dansk-nordisk rätt man inte tröttnar på, liksom salater – påläggssallader med majonnäs som bas som förstås hör ihop med smörrebröds-traditionen.

  En fördel är att landet inte är så stort, tycker Nanna Simonsen. Man handlar gärna i gårdsbutiker, kan lätt köra ut på landet och handla gäss och ankor till jul, sparris på våren och goda rotfrukter och äpplen till höstköket.
  I fiskelägena längs med kusten finns för det mesta en bra fiskhandel, där man kan köpa både färsk och rökt fisk. Danskar är också vana vid att kunna köpa en god färdig fiskfärs hos sin fiskhandlare till
  fiskefrikadellerna.
  – Vi har alltid haft ett kvalitets-tänkande i Danmark. Men vi är inte opåverkade av tidens utveckling med snabbmat och lågpriskvalitet så jag hoppas att den goda matkvaliteten inte försvinner.

  Smaka på Danmark
  Håll ögonen öppna för kulinariska specialiteter när du reser i Danmark. Det kan vara den halmrökta färskosten, rygeost, från Fyn. Det finns också många små mejerier som gör goda ostar och danska ostar värda att fråga efter är esrum, maribo och Bornholms egen prisbelönta blåskimmelost Skt. Clemens.

  • Fjordräkorna – de små, som är genomskinliga innan de kokas, går till i Danmarks grunda fjordar.
  • Färsk och rökt fisk i hamnarna, inte minst den rökta sillen på Bornholm.
  • Bakskuld är lufttorkad ising, en plattfisk, som serveras på Rømø och i södra Jylland.
  • Rödspätta – en riktigt stor och färsk smörstekt rödspätta kallas ofta Frederikshavnerrødspætte. Mycket av den danska fisken landas just i Frederikshavn.
  • Sønderjylland är känt för sin korvtradition, som stammar från Tyskland. Eftersom det är ett gränsland har man mycket goda dansk-tyska salamikorvar och många andra sorter. Dessutom är området känt för det store sønderjyske kaffebord med minst sju sorters kakor och tårta därtill.
  • Marsken, det indikade området ut mot Vesterhavet i Sønderjylland, har saltstänkta strandängar, där lammen betar. Det ger speciellt gott lammkött.
  • Danmark är ett land, där man fortfarande tillverkar kärnmjölk – smaka ett iskallt glas av den! Det ska helst stå Gammeldags eller økologisk på kartongen, de är bäst, säger Nanna Simonsen.
  • Kransekakor, de saftiga av mandelmassedeg, är en bra souvenir att köpa med hem – goda och hållbara kakor som gärna kan transporteras.
  • Och så danska wienerbröd förstås – det finns många sorter och kan heta en snegl (snurra eller snigel), en romsnegl, spandauer, en kam, en overskåren (skuren tvärs över), kringle osv, osv...

  Rødgrød
  4 portioner
  250 g snoppade svarta vinbär
  250 g snoppade röda vinbär
  500 g hallon
  2-3 hela nejlikor (kan uteslutas)
  ca 4 dl socker
  2-3 msk potatismjöl
  10-15 mandlar (kan uteslutas)

  Så här gör du:
  Ta undan cirka 50 g av de vackraste hallonen. Häll vinbären i en kastrull tillsammans med resten av hallonen, häll på vatten så det står knappt halvvägs upp på bären och lägg i ev nejlikor. Koka upp bären och låt småsjuda på svag värme knappt 15 minuter.
  Häll över i en trådsil, som placerats över en bunke, pressa med baksidan av en träsked så att så mycket som möjligt av både vätskan och bärmassan kommer med. Ta undan 1 dl av vätskan, häll i en kopp och ställ i kylskåpet.
  Koka upp bärmassan igen i en kastrull med hälften av sockret till att börja med; tillsätt sedan mer efter smak.
  Rör ut potatismjöl i den kalla saften och vispa ner redningen i bärmassan
  i en tunn stråle. Koka upp till strax
  under kokpunkten – krämen får inte koka nu; då blir den seg - och sjud 1 minut tills krämen är redd.
  Dra kastrullen av plattan, rör i de sista hallonen och häll över i en skål. Strö med socker, så får krämen inte skinn på ytan.
  Skålla, skala och skär mandel i splitter och strö över till sist.

  Fler typiskt danska recept hittar du i veckans papperstidning.

  Av: Eja Nilsson

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!