• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Koka och servera egna kräftor

  Vem är 7–10 cm lång, mörkt grönbrun och ganska livlig? Och blir klarröd när den kokas och smakar hur läckert som helst?

  Den svenska flodkräftan blir alltmera sällsynt. Kräftpesten har gjort att den dör ut. I stället har vi fått den amerikanska signalkräftan i våra vatten. Snälla och tåliga djur som villigt förökar sig. Söker du en kräfta, leta i näringsfattiga sjöar och i rinnande vatten, mestadels söder om Dalälven. Ta dem med håv eller mjärde om du har fiskevatten. Eller köp dem i affär.
  Vi äter ungefär 3,5 ton kräftor per år och ungefär 30 procent av dem är svenska.

  Koka kräftor

  Kräftorna tas ur fångstredskapen och släpps i häftigt kokande vatten. 8-10 stycken åt gången. Och alla djuren ska verkligen hamna under vatten.
  Beräkna 1 1/2–2 msk salt per liter vatten och mängder med dill, som tas upp innan kräftorna kokas. Kräftorna tillagas i 5–8 minuter. När skaldjuren är kokta läggs de i en skål med dill. Häll spad över dem och låt dem kallna.

  Skala kräftor

  Bryt av klorna. Med en kräftkniv skär du av huvudet. Bryt av ryggskölden och sug ut allt det goda. Bryt av stjärten. Öppna stjärtskölden med kniven. Eventuellt kan tarmen i stjärtköttet plockas bort. Till sist klorna. Bryt av den lilla klon och öppna resten med hjälp av kniven.

  Serveringstips

  • Kräftor serveras lämpligen med rostat bröd och smör.
  • Kräftor kan också serveras med ett osaltat smör och limeklyftor.
  • Kräftor är den perfekta förrätten. Då kan varmrätten vara en stekt fläskfilé med svampsås (gärna kantareller), kokt färskpotatis och en krispig sallad.
  • Ostbricka därefter med tillbehör som melon och druvor. Prova att dricka en mumma till. Ta en flaska porter, en pilsner, en flaska sockerdricka och 5 cl madeira. Räcker till 3–4 törstiga. Blanda och njut.

  Av: Lise-Lott Andersson

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!