• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Fem snabba

    Smöret låg på skärbrädan, utan det papper som ungefärligt anger hur många gram man skär.

    Smöret låg på skärbrädan, utan det papper som ungefärligt anger hur många gram man skär. Alltså be-hövdes visst ögonmått för de 150 grammen jag behövde för att göra en pajbotten. Döm om min stolthet när jag lade biten på den elektroniska vågen och siffrorna stannade på just 150 gram.
    Visst kan slumpen göra att man prickar rätt utan träning. Men när man mätt och vägt ett antal gånger finns erfarenheten någonstans i ryggmärgen. Man vet att en så stor bit väger ungefär så mycket. Känslan för mått och vikt är praktisk kunskap som har med yrkesskicklighet att göra, vare sig det gäller smör, en brädhög, tråd på en garnhärva eller olja till bilmotorn.

    150 gram smör är ett fettberg jag reagerar på – måste jag verkligen ha så mycket?

    Den känslan försvinner när man köper färdiglagad mat. Man kan läsa på förpackningen att maten till exempel innehåller 150 gram fett. Men man har svårt att bilda sig en uppfattning om hur mycket fett detta egentligen är. Samma gäller den sockerhög man får i sig genom läsk. Är det därför medelsvensson håller på att tjockna till?

    Rosmarinstekt halloumibiff

    med skivad potatis, gröna bönor, oliver och purjo
    2 portioner
    1/2 paket (250 g) halloumiost
    1 msk vetemjöl
    1 tsk repade, hackade
    rosmarinnålar
    Potatisgrönsaker
    400 g stora potatisar
    1 msk smör eller olivolja
    250 g frysta gröna bönor
    2 dl skivskuren purjo
    10 svarta oliver
    Så här gör du
    ¡ Skär halloumiosten i halvcentimeter tjocka skivor. Vänd dem i mjöl (kan uteslutas och rätten blir då glutenfri) kryddat med rosmarin. Osten är salt. Grilla ostbiffarna varma i grillpanna, eller stek med 2 tsk olja i stekpanna, tills de får en aning färg på ytan.
    " Borsta och skiva potatisarna. Skär dem i halvcentimetertjocka skivor. Koka skivorna i vatten eller mikra dem med 1/2 dl vatten i 5 minuter under lock. Sila av, och låt ånga av lite. Stek skivorna knappt mjuka i fett i stekpanna, 6–8 mi-nuter eller tills de är mjuka.
    ¥ Värm under tiden bönor tillsammans med purjo i vatten eller mikro. Tillsätt med hela eller hackade oliver. Blanda sedan med potatisskivorna och arrangera halloumibiffarna ovanpå. Garnera med rosmarin.

    Frittata med majs och paprika

    serverat med fullkornsbröd med tomater
    2 portioner
    1/2 dl hackad persilja
    1/2 dl tunt skivad purjolök
    1 röd paprika, finhackad
    3 ägg
    4 msk mjölk
    1/2 dl riven ost
    1/2 tsk salt, 1 krm vitpeppar
    aningen nyriven muskotnöt
    1 msk smör eller margarin
    1 1/2 dl (120 g) majs ur burk
    Att servera till
    3 skivor fullkornsbröd
    2 tomater
    ev basilikablad
    Så här gör du
    ¡ Blanda persilja, purjo och paprika i uppvispade ägg och mjölk i en bunke. Tillsätt ost, salt, peppar och muskot.
    " Hetta upp en stekpanna
    (22 cm diameter i botten) med matfett på medelvarm platta. Häll i smeten och strö på väl avdroppad majs. Låt frittatan stelna långsamt, 5-8 minuter.
    ¥ Servera med bröd, tomater och basilika.

    Äppelsoppa med russin till efterrätt

    2 portioner
    5 dl drickfärdig äppeljuice
    1 msk strösocker
    1 bit hel kanel
    1 msk potatismjöl
    1 äpple
    2 msk russin
    Så här gör du
    ¡ Blanda juice, socker, kanel och potatismjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning tills soppan nätt och jämnt kokar upp. Lyft kastrullen av plattan.
    " Tvätta och kärna ur äpplena. Dela dem i halvor. Hyvla halvorna med osthyvel. Lägg dem i den heta soppan tillsammans med russinen. Ge ett uppkok. Låt svalna och servera.

    Tunnbrödsstut

    med potatis, groddar och makrill i tomat
    2 portioner
    400 g potatis
    3 msk bostongurka
    1 krm salt, 1 krm vitpeppar
    1 1/2 dl (25 g) alfalfa-groddar
    1 burk (125 g) makrill i tomat
    2 portionsrundlar mjukt tunnbröd
    Råkost
    2 finrivna morötter
    1 grovrivet äpple
    1 msk pressad citronsaft
    Så här gör du
    ¡ Skala och dela potatisarna i bitar. Koka dem möra och sila av vattnet. Stöt potatisarna lätt. Blanda med bostongurka, salt och peppar.
    " Klicka potatisen över varsitt tunnbrödssjok. Toppa med groddar och fördela till slut makrill i tomat. Rulla samman och ät med händerna.
    ¥ Därtill passar en råkost av rivna morötter, rivet äpple och några droppar citron.

    Ljummen potatissallad

    till grillad lax eller annan stekt fisk

    2 portioner
    500 g små (delikatess)potatisar
    2 tsk salt
    2 tsk kummin
    Kryddressing
    1 msk vinäger
    1/2 tsk fransk senap
    2 msk olivolja
    2 msk finhackad rödlök
    1 msk kapris
    1/2 dl hackad persilja
    salt och vitpeppar
    Att servera till
    2 portionsbitar lax
    broccoli
    Så här gör du
    ¡ Borsta och koka potatisarna med skalet på i vatten med salt och kummin. Koka dem möra, 10–12 minuter. Sila av, ånga och dela potatisarna.
    " Rör samman dressingen av vinäger, senap och olja. Tillsätt rödlök, kapris och persilja. Smaka av med salt och vitpeppar. Skedas över potatisarna.
    ¥ Grilla laxbitarna i grillpanna, eller under ugnsgrillen på full effekt cirka 8 minuter. Kan även stekas i panna på spisen. Servera laxen med potatissalladen och kokt broccoli.
    Snabbkoka potatis
    Koka normalstora potatisar 10 minuter i kastrull på plattan. Sila av vattnet, häll potatisarna i en mikrotålig skål. Täck. Mikra omedelbart på full effekt i 2 minuter. Låt ånga av.

    Ostgratinerade pannkakor

    fyllda med wokgrönsaker och strimlad kassler
    2 portioner
    1/2 påse (5 dl) fryst wokblandning couscous oriental
    1 tsk riven färsk ingefära
    100 g tunnstrimlad kassler
    1 paket (300 g =
    ca 5 st) gräddade pannkakor
    1 dl riven gratängost
    Så här gör du
    ¡ Tina wokblandningen. Smaka av med ingefära, torkad riven ingefära kan ersätta färsk. Blanda ned kasslerstrimlor.
    " Fördela fyllningen på pannkakorna. Rulla ihop dem och lägg dem på ett ugnssäkert fat. Strö på osten. Grädda till fin färg i ugnen i 250 grader 10–15 minuter tills osten smält och ytan fått färg.

    När du vill grädda pannkakor själv

    2 portioner
    1 ägg
    2 1/2 dl mjölk
    1 dl vetemjöl
    1/4 dl grahamsmjöl
    1 krm salt
    1/2 msk smält smör
    Så här gör du
    Vispa samman alla ingredienserna till en klimpfri smet. Låt den svälla 10 minuter. Grädda tunna pannkakor i stekpanna. Med smör i smeten behövs knappt fett i pannan förutom till första pannkakan.

    Av: Sigmund Kaarstad

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!