• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Årtag på påskhavet

  Samla barnen och ställ till det i köket. Gör roliga marsipanfigurer och placera dem i ett lekfullt hav.

  Foto: Arne Adler

  Ägg

  Färga marsipanen till milda färger med hushållsfärg.
  Forma cirka 30 gram, det är lagom mängd att bita mitt itu, först till runda kulor och sedan till äggform. Spritsa smält choklad till olika mönster på.

  Kycklingar

  Rulla två kulor gul marsipan. Låt den ena bli lite större än den andra. Fäst huvudet med smält choklad. Pricka på små ögon och gör antydan till en kam av choklad.

  Ankor och sälar

  Ankan är två äggformade kulor, olika i storlek. Huvudet nyps till lite så att det blir en platt näbb och ett snitt med kniven blir stjärtfjädrar. Sälen är en liten spolformad figur som är lite böjd. Ögonen och pälsantydan står smält choklad för.

  Ägghalvor av choklad

  Leta fram några små pappersägg som man brukar ha godis i. Klä in utsidan på ägghalvorna med plastfolie. Ta så mycket folie att du kan stoppa in en del inne i halvan. Lägg smörgåspapper på bricka eller plåt.
  Smält mörk blockchoklad i mikro eller i vattenbad. Chokladen kan variera lite mellan fabrikaten och skulle den du smälter verka lite väl fast att ringla, tillsätt cirka 1 tsk kokosfett till 250 g choklad.
  Håll en ägghalva i handen med den kupade sidan uppåt och med fingrarna inne i ägget. Ringla chokladen med en sked över ytan på ägghalvan så att den blir täckt. Ytan ska bli ojämn.
  Lägg ägghalvan på brickan och låt chokladen stelna. Ta upp halvan, ta bort den choklad som smugit sig in under kanten. Dra ut kanterna på folien och lirka försiktigt ut pappersägget. Dra sedan lika försiktigt bort folien och ägghalvan är klar. Skulle ägget gå sönder vid första försöket, smält om det igen.
  Vill du göra stora ägghalvor och fylla dem med konfekt bör du göra dem ganska tjocka så att de klarar tyngden.
  Forma sedan lite marsipan till ett årblad, stick in en cocktailpinne och doppa årbladet i choklad.

  Av: Hillevi Bager Falk

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!