• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Thailand

  Nu startar vår nya serie med asiatisk mat. Följ med på en exotisk resa till sex länder! Thaikökets rätter doftar lätt och friskt av lime, koriander, vitlök och chili. Rätterna svängs fort ihop i en wokpanna och avsmakas bekvämt med kryddpasta eller ett stänk fisksås.

  Foto: Nils Lundström

  Foto: Nils Lundström

  Rätterna är lätta och fräscha. De är många till antalet vid samma måltid. Smått och gott, kan man säga.
  Thaimaten har anor från Kina, Indien och Japan, både vad gäller smaker och matlagningsteknik. Grönsaker har stor plats. Tillsammans med ris eller nudlar utgör de basen. Kött, fisk eller skaldjur läggs till som sovel, för att höja både smaken och näringsinnehållet.
  Grönsakerna snabblagas så att de bibehåller fräschör, krispighet, smak och näring. Rätterna är klara på bara några minuter. Men ofta kan det ta tid att hacka, skära och förbereda råvarorna.

  Lime lättar upp

  Mycket av smaken kommer från grönsakerna. Koriander används frikostigt, både blad och rötter. Citrongräs och limeblad ger pikant syrlighet.
  Limesaft kännetecknar många thairätter. I stället för limeblad kan man ta rivet limeskal.
  Av salladslökarna, som även går under namnet vårlök, används både den lökformade nederdelen och blastens långa skott.
  Vitlök räknas både som grönsak och krydda. Dess smak ändrar karaktär då den får fräsa gyllenbrun i woken innan resten av ingredienserna läggs i.
  Den lilla gröna och starka chilin rensas från frön genom att frukten rullas mot skärbrädan med pekfingret sedan änden skurits bort.

  Ingen mjölk

  Mjölk och mejeriprodukter används inte. Man kokar i kokosmjölk eller ett urkok av tamarind, en bälgfrukt som ger simmig, klar vätska när den får dra i hett vatten.
  Sedan smakas maten av med kryddpasta, som innehåller ett helt batteri av kryddor, och fisksås eller oystersås samt ljus soja gjord på sojabönor. Med dessa få ingredienser slipper man hela krydduppsättningar i skafferiet.
  Wokpannan används flitigt. Pannans kupiga botten gör att man inte behöver tillsätta så mycket olja, endast en matsked eller så för varje omgång. Välj en vanlig matolja, till exempel soja-, majs- eller rapsolja som inte smakar mycket. Olivolja hör inte hemma här.

  Många rätter

  Dagens huvudmåltid äts som middag på kvällen. Man sitter på puffar runt ett lågt bord. Alla rätterna serveras på en gång. Man äter med kniv, gaffel och sked på västerländskt sätt.
  Mitt på bordet står den stora risskålen. Måltidsrätterna har ingen given följd. Kött, fisk, grönsaker och ris äts om vartannat, doppas i marinader och bestänks med lite soja. Middagen avslutas med en färsk frukt.

  Av: Sigmund Kaarstad, Christer Bådner

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!