Nätterapi botade Noomis depression: ”Inför datorn behövde jag inte vara duktig”

Enkelt, avspänt och i egen takt. KBT över nätet blir allt vanligare. Noomi Sundström var deprimerad och fick snabb hjälp.

Två stolar. Ett bord. Kanske en ask näsdukar att torka tårar med. Så ser ett rum för terapi ut, tänker vi. Men numera kan man även sitta hemma, i sin favoritfåtölj och läka själen om man vill. Det gjorde Noomi Sundström i Stockholm. För två år sedan brakade hennes tillvaro ihop. 

– Jag var både deprimerad och stressad. Det enda jag orkade göra när jag kom hem från jobbet var att sova. Jag drog mig undan umgänge eftersom jag inte hade kraft till att träffa andra. Av samma skäl slutade jag sjunga i kör, något som jag verkligen älskar att göra och har gjort nästan hela livet, beskriver Noomi. 

Hon kunde sitta vid köksfönstret och se solen skina utanför och tänka “vem bryr sig”. 

– Ingenting kändes roligt längre. Det som tidigare varit kul gav ingenting, berättar Noomi.  

Vid den tiden jobbade hon på en bank med it-samordning. Det var ett arbete med ständigt nytänkande, förändringar och högt tempo. Noomi behövde ofta ta en tupplur på lunchen för att orka. 

Överlevt cancer

Men det var inte bara stressen på jobbet som puttade över henne i en depression: Noomi Sundström har överlevt bröstcancer, sörjt flera missfall och mått dåligt i kontorslandskapet på arbetsplatsen eftersom hon är döv på ena örat. 

Noomis make märkte hur hon slöt sig inom sig själv. Även hennes arbetsgivare märkte detta och såg till att hon fick träffa företagsläkaren. Noomi ordinerades då tolv träffar med en psykoterapeut. Det gav dock inte så mycket som hon hade hoppats. 

– Kanske för att jag ville ha kontroll över situationen och vara duktig flicka även där, funderar hon. 

I nästa steg blev Noomi Sundström sjukskriven några månader för depression och stress. Det gav henne tid till eftertanke och sjukdomsinsikt. 

– Jag insåg att jag behövde ta tag i min psykiska ohälsa, den här gången utan att ha någon terapeut involverad. Jag ville få fundera i lugn och ro. Inför en dator behöver man ju inte visa sig duktig, förklarar Noomi. 

Nätterapi botade Noomis depression: ”Inför datorn behövde jag inte vara duktig”
Efter bröstcancer och missfall blev Noomi Sundström deprimerad – och fick hjälp över nätet. Foto: Ann Jonasson

Ingen kö på nätet

Hon fastnade för kognitiv beteendeterapi, KBT, på nätet. Behandlingen kunde hon påbörja genast. Det är ju ingen kö på nätet. Och priset för “paketet” kändes överkomligt: Onlineprogrammet mot depression och stress kostade 295 kronor per månad, med åtta sessioner att göra en gång i veckan, eller under längre tid, och med möjlighet att avbryta när som helst. Om en psykolog är inblandad i nätterapin kan det kosta det tredubbla, men Noomi Sundström avstod från personlig behandlingshjälp. 

Den digitala behandlingen bestod av en mängd frågor att svara på i syfte att bli medveten om sina egna rutiner och beteenden. Där ingick även uppgifter som att skriva dagbok för att se hur mycket tid om dagen man ägnar åt sig själv. Ingen tid alls, visade det sig för Noomi.

För hennes del tog behandlingen fyra månader att genomföra. Det väcktes mycket tankar och känslor, och hon behövde den tiden till att fundera över vilken vändning tillvaron skulle ta för hennes del. 

Sa upp sig

– Jag insåg att min ohälsa till stor del berodde på att jag inte gav mig själv tid för återhämtning – och att jag valt ett yrke som inte passar min personlighet, säger Noomi Sundström.

Det var en aha-upplevelse som ledde till att hon sa upp sig från jobbet för att istället plugga till att arbeta som avspännings- och stresspedagog. 

– Då får jag syssla med det som egentligen är viktigt för mig: Att hjälpa andra, säger Noomi, som nu även är god man till ensamkommande flyktingbarn.

Nätterapin hjälpte Noomi Sundström ur depressionen. Hon förstår dem som har behov av en direkt mänsklig kontakt för terapi och liknar det vid en personlig tränare på gymmet som peppar och utmanar. Själv är hon dock nöjd med terapin över nätet.

– Den opersonliga versionen av terapi passade mig just i det skedet av livet, konstaterar hon.

Noomi Sundströms erfarenheter blir vanligare. Alltfler landsting erbjuder KBT över nätet, för nätterapi är lika effektivt vid depression som traditionell behandling med samtalsterapi, visar ny forskning.

– Vi måste hitta fler behandlingsalternativ vid psykisk ohälsa, resurserna räcker inte till för alla som behöver. På samma tid som en psykolog har samtalsterapi på vanligt vis, kan denne hjälpa tre personer online, förklarar psykolog Catharina Strid, en av forskarna bakom studien vid Lunds universitet.    

Kritiken mot metoden är att patienten kan vara för snäll mot sig själv. Tanken i KBT är ju att man stegvis ska närma sig ett problem eller en svårighet. Och visst, ett KBT-program på nätet mot depression, utan psykologkontakt, kan fungera för vissa, men det har bäst effekt vid behandlarstöd.

– Vid behandlarstöd under nätterapin har psykologen koll, frågar hur det går, kan stötta och uppmuntra. Men egen motivation är viktigt, säger Catharina Strid.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top