• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Forskare: Mycket mjölk kan förkorta livet

  Nya rön stödjer tidigare forskningsresultat om att hög konsumtion av mjölk kan leda till tidigt åldrande och död.

  Forskare: Mycket mjölk kan förkorta livet
  Foto: Istock

  "Drick mycket mjölk så blir du frisk och stark", visst har man hört det några gånger? Förr trodde man benhårt på att flera glas mjölk om dagen skulle vara bra och stärkande för skelettet, speciellt för kvinnor som i högre utsträckning drabbas av benskörhet. Senare tids forskning har dock visat att det inte stämmer, snarare tvärtom.

  En uppmärksammad studie från Uppsala universitet 2014 visade att personer som drack mycket mjölk inte hade något bättre skydd mot benbrott, och att de dessutom löpte större risk att dö i förtid än de som drack lite eller ingen mjök.

  Nu har denna studie följts upp, och resultatet är fortfarande detsamma.

  – Våra nya forskningsresultat stärker hypotesen att en hög konsumtion av mjölk ökar risken för förtida död genom att orsaka en för kroppen skadlig kronisk låggradig inflammation, i synnerhet hos kvinnor, säger professor Karl Michaëlsson vid Uppsala kliniska forskningscentrum, till UNT.

  Vad är det då som gör mjölken så skadlig? En teori hos forskarna vid Uppsala universitet är att det beror på att mjölk innehåller mycket laktos, som omvandlas till galaktos i kroppen. Galaktos har i djurförsök visat sig ha ett samband med oxidativ stress (kemisk obalans i kroppen), inflammation, tidigt åldrande och död.

  Även om man kombinerar sitt mjölkdrickande med att äta mycket frukt och grönt, som innehåller antioxidanter som motverkar att galaktos framkallar oxidativ stress och inflammation, så försvinner inte risken för tidigt åldrande helt.

  Studien visar att:

  * Risken för en förtida död var minst hos kvinnor som inte drack mjölk alls, eller högst ett glas per dag, men samtidigt åt frukt och grönt minst fem gånger per dag. 

  * De som åt lika mycket frukt och grönt som i exemplet ovan, men drack minst tre glas mjölk om dagen, löpte 60 procent högre risk att dö i förtid.

  * Allra värst såg det ut för de som drack minst tre glas mjölk om dagen och bara åt frukt och grönt en gång per dag. För dem var risken hela tre gånger så stor som hos kvinnorna i första exemplet.

  * För män var skillnaden inte alls lika stor. De som drack minst tre glas per dag löpte "endast" 30 procents större risk för en förtida död än de som drack mjölk sällan. Studien ger inget svar på skillnaden mellan könen, men det är känt sedan tidigare att kvinnor har svårare att bryta ner galaktos.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!