Här är fem vanliga frukostmisstag

Det brukar sägas att frukosten är dagen viktigaste mål mat. Därför är det dumt att slarva bort den viktiga och grundläggande måltiden.

1. Strunta i frukost

Det värsta misstaget av alla. Efter en lång natt utan näring behöver vi mat. Hjärnan och kroppen börjar efter bara någon timme fungera sämre. Det kan räcka med någon frukt och några nötter, men strunta aldrig i frukost, säger dietisten Majorie Nolan Cohn.  

2. Sockerchock till frukost

Att äta sockriga flingor till frukost kan vara gott ibland, men för att din kropp och hjärna ska må bra duger flingorna inte mycket till. Sockret gör att blodsockret snabbt slår i taket och att du sedan snabbt ramlar ner igen, hungrig och lättirriterad. Det är bättre att äta en frukost som håller värdena uppe under en jämnare och längre tid, säger dietisten Majorie Nolan Cohn.

3. Äta frukost på fel tid 

Man ska inte vänta för länge med att äta frukost efter att man har vaknat. Det kan rucka helt på ordningen av när du blir hungrig resten av dagen. Väntar man för länge kommer man att bli rejält hungrig och då är det lätt att äta alldeles för mycket. Det spiller över på lunchen då man fortfarande är mätt, men blir rejält hungrig igen senare. 

Meningen med frukost är att fylla på kroppen med näring, energi och vitaminer för den första delen av dagen. Det är bättre att äta lagom mycket mat på bestämda tider, skriver sajten The Candida Diet

4. Att äta för snabbt

Det är värt att sitta ner en stund och äta även om det bara är 10 – 15 minuter. Att ta något i farten innebär att hjärnan får svårt att registrera att du faktiskt ätit även om du fått i dig tillräckligt av allting. När hjärnan missar måltiden finns det risk att du äter för mycket under senare måltider, säger dietisten Majorie Nolan Cohn.

5. Missa inte protein 

Det är lätt att gå miste om viktiga proteiner till frukost. Ett bra sätt att få i sig tillräckligt av kroppens byggstenar är att äta ett ägg eller varför inte äta en skål havregrynsgröt med mjölk. Då står du dig längre och kommer var lagom hungrig till lunch, skriver sajten The Candida Diet.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top