Läkarens bästa tips för att du ska bli lycklig

Professor Amit Sood säger sig efter lång erfarenhet och många studier hittat den enskilt viktigaste orsaken till att kunna bli lyckligare. Det bästa är att det inte inte är allt för svårt att lyckas med det om man bara koncentrerar sig.

Amit Sood är läkare och professor på Mayo Clinic Collage of Medicine i Minnesota i USA. Som läkare och professor har han de senaste 20 åren letat efter orsaken till varför vi stressar upp oss och börjar må dåligt. Nu har hans erfarnheter kokat ner till att det finns en orsak som är enskilt viktigast för att faktiskt lyckas med att må bättre. 

I sin bok The Mayo Clinic Handbook for Happiness redogör han för hur hjärnan har två lägen. Ett standardläge och ett fokuserat läge. I standardläget eller default-läget som han kallar det, så jobbar hjärnan i det närmast under automatik. Standardläget använder du till exempel när du kör hem bilen och vid hemkomsten inte riktigt kan redogöra för hur du kom dit. Hjärnan har kört med autopilot, men då också lämnat öppet för en massa funderande och inre monologer, skriver Business Insider.

Läs mer: Därför ska du inte skeda ut avokado

Standardläget är nödvändigt för oss för att fungera, men mycket av tankarna som uppstår här är stresskapande och jobbiga, då de ofta behandlar våra jag ur ett socialt perspektiv. Till exempel vad folk tänker om oss och hur chefen har uppfattat en och så vidare. Att befinna sig för mycket i den här sortens vandrande tankar leder till ökad risk för oro, stress och depressioner, menar Amit Sood. 

Amit Soods råd är att vi ska befinna oss mer i det fokuserade tillståndet, där vi är koncentrerade på en sak. Enligt Amit Sood så tenderar människor att känna sig lyckligare i det här läget, då man kan lägga ifrån sig vardagens bekymmer.

Konkret kan ju det vara allt från att läsa en bra bok till att börja träna klättring. Men det riktigt viktiga enligt Amit Sood är att ta kontoll över tankarna och medvetet försöka styra in dem på ett mer koncentrerat tänkande i det lilla och vardagliga, skriver Business Insider. 

Amit har som ett exempel på hur man kan tänka kring en kommande födelsedagsfest. En tanke i standardläget kring den festen är att fundera på vem man ska bjuda, med tanke på hur man har tolkat olika personers sätt att vara emot dig. En fokuserad och lämpligare tanke kring det hela är att fundera över vad som är lämpligt och bra att köpa som present, skriver Business Insider

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top