Maten du ska undvika om du är pollenallergiker

Nu när pollensäsongen börjar dra igång så finns det faktiskt viss mat som bidrar till allergiska reaktioner. Så kallade korsallergier. Här är några livsmedel du som pollenallergiker kan försöka undvika under våren.

1. Om du är björkallergiker så kan äpple och selleri bli jobbigt, då de innehåller liknande proteiner som björkpollen. Under pollenperioden kan därför ditt immunsystem blanda ihop äpple och selleri med björkpollen och utlösa eller förstärka en allergisk reaktion. Källa: AAAAI. 

Läs mer: Kokosolja – uselt för hälsan

2. Fermenterad mat så som surkål, kimichi, surströmming och mögelost innehåller mycket histamin som är ett hormon och en signalsubstansen. Histamin är väldigt viktigt för kroppen, men hos allergiker kan histaminer orsaka reaktioner som kliande ögon och rinnande näsa. Källa: Histamineintolerence.org

3. Är du gräsallergiker så är det lite extra jobbigt. För många är det bra att undvika jordnötter, sojabönor, ärtor, tomat och lök. Till skillnad från exempelvis björkallergikern så hjälper det heller inte att tillaga maten. Liksom hos björkallergikerna så uppkommer de allergiska reaktionerna på grund av att proteinerna i mt och pollen liknar varandra. Källa: Astma & Allergilinjen

4. Alkohol är framjäst och innehåller därför höga doser histaminer. De värsta alkoholbovarna vad det gäller allergiska reaktioner är rött och vitt vin. Källa: SUS

Här kan du läsa mer om korsallergi

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top