Därför behöver kvinnor mer sömn än män

Du kanske har misstänkt det länge och nu visar det sig att det stämmer. Nya forskningsresultat visar nämligen att kvinnor behöver mer sömn än män och att de mår dåligt om de inte får det, skriver Metro UK.  

Anledningen till kvinnors större sömnbehov har enligt forskarna att göra med att kvinnors hjärnor är mer komplexa än mäns och att flera olika delar av själva hjärnan används dagligen. Kvinnor tendera helt enkelt att ha många bollar i luften och vara mer flexibla i sin hjärnaktivitet.  Problemet är bara att detta kräver längre återhämtningen för hjärnan. Extra tid som är svår att tillgodogöra sig.

Bakom resultaten ligger sömnforskaren Jim Horne, på Loughborough universitetet i England. Han menar att bristen på sömn får stora konsekvenser för många kvinnor.

– För lite sömn är starkt sammankopplat med psykisk ohälsa och depression hos kvinnor. Män drabbas inte alls lika hårt, säger Jim Horne till Metro UK

Läs mer: Därför räcker det inte att sova sex timmar per natt

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top