Läkarens 10 smarta tips som förlänger ditt liv

Att bryta sina vardagsmönster kan kännas svårt, men ta en sak i taget så blir det lättare. Livsstilsprofessor Mai-Lis Hellénius tipsar om tio goda vanor som förlänger ditt liv.

1. Motionera mera

Hur Rör på dig en halvtimme om dagen, så att du blir lite ansträngd och svettas lätt. Enklast är promenader. Eller gympa, simma, cykla etc. 

Varför Du blir piggare och starkare när du får upp flåset. Cellerna tar lättare upp syre, och bryter bättre ner blod-

fetter och stresshormoner, vilket avlastar hjärtat. Vi får fart på ämnesomsättningen, så att vi förbränner de kalorier vi stoppar i oss.  

Läs mer: Bli sockerfri på tre veckor

 

2. Tid till avkoppling varje dag

Hur Se det som ett slags bensträckare för hjärnan. Gör något som du mår bra av – gå ut med hunden, läs en god bok, prata med en vän, ta en skogs-
promenad.

Varför Vi behöver balans mellan arbete och vila, så att vi kan hämta nya krafter. När vi kopplar av släpper spänningar vi dragit på oss om vi stressat oss genom dagen. 

 

3. Prioritera sömnen 

Hur Unna dig en godnattstund, precis som barnen. Varva ner i god tid innan du lägger dig. Stäng av datorn ett par timmar innan. Sänk ljudet på tv:n, släck ner. Läs en stund. 

Varför Att sova för lite är farligt. Det är ju under sömnen som vi återhämtar oss till kropp och själ. Sömnbrist ökar risken för hjärt-kärl-sjukdom och depression. 

Läkarens 10 smarta tips som förlänger ditt liv
Mai-Lis Hellénius är professor och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

4. Bygg och behåll muskler livet igenom 

Hur Att styrketräna behöver inte vara bänkpress på gymmet. Att gå i trappor är jättebra träning, bland annat för låren och rumpan, där det mesta av blodsockret bryts ner. Socker inne i musklerna är ett utmärkt bränsle. Det är där det ska vara. Men för höga nivåer i blodet kan göra oss sjuka i diabetes.

Varför Ny kunskap om muskler är att de förutom att göra oss starka och bränna fett, även producerar proteiner som har en anti-inflammatorisk och antidepressiv effekt. 

Läs mer: Sju livsmedel som får din mage att må bra

 

5. Tänk tvärtom när det gäller maten 

Hur Utgå ifrån vilka grönsaker du ska äta, när du planerar dina måltider. Lägg sedan till något bra protein – en bit kyckling, lite köttfärs, någon god fisk, eller en vegetarisk variant som kikärter. Ha gärna någon eller några köttfria dagar i veckan. 

Varför På så sätt får vi i oss mer av nyttiga fibrer som mättar och fyller magen så att vi inte överäter av annat. Grönsaker bidrar även med nödvändiga vitaminer och antioxidanter som bekämpar “att vi rostar på insidan”. 

 

6. Bli fett- och kolhydratsmart 

Hur Säg ja till fullkornsbröd, som knäckebröd. När det gäller fetter är
omättade det bästa valet. Finns i raps- och olivolja, fet fisk, nötter som valnötter, avokado. 

Varför Grovt bröd ger fibrer som mättar, håller magen igång, och bidrar till nyttig bakterieflora i tarmen. Fler-omättade fetter från oljor och feta fiskar kan kroppen inte själv tillverka, dem måste vi få via maten, då de är livsnödvändiga för oss människor.

 

7. Bryt stillasittandet

Hur Detta är det absolut viktigaste du kan göra för hälsan! Res dig upp och sträck på benen i minst en minut varje halvtimme. Stå inte stilla, gå och hämta ett glas vatten till exempel. 

Varför När vi sitter stilla går ämnesomsättningen ner på sparlåga, något som kan leda till viktuppgång och bukfetma. Även viktiga enzymsystem stänger av, vilket i sin tur leder till att blodfetterna inte bryts ner tillräckligt effektivt, och att socker inte transporteras in i cellerna, där det fungerar som bränsle för kroppen. 

 

8. Sluta aldrig lära

Hur Var aktiv hela livet, även i tanken! Lär dig nya saker, lös korsord, spela spel, njut av olika kulturuttryck som teater,
litteratur, dans, musik, konst. 

Varför Det är kul att lära sig nya saker och få nya intryck. Det stimulerar hjärnan och får oss att växa som männi-skor. Ett ständigt pågående lärande och hjärngympa är dessutom bra för minnet, som ju kan svikta med åren.

9. Varannan vatten och nikotinfritt 

Hur Njut lagom av vin och annan alkohol. Eller testa en alkoholfri variant, de kommer stort nu. Välj bort cigaretter och snus. 

Varför Förutom att mycket alkohol är skadligt för våra kroppar, riskerar var tionde av oss att utveckla ett beroende. Vidare har alkohol ingen näring, men många kalorier, samt stimulerar aptiten så att vi äter mer. Cigaretter innehåller ett 60-tal ämnen som kan orsaka cancer. I genom-snitt förkortas en rökares liv med tio år. Snusning ökar risken för cancer i bukspotts-körteln och diabetes, samt tandlossning.

 

10. Banta inte 

Hur Fortsätt att njuta av god mat, även om du behöver minska på midjemåttet lite. Men välj hälsosamma livsmedel som mättar med få kalorier. Och rör på dig mer. 

Varför Vi behöver äta all-sidigt och varierat i tillräcklig mängd för att få i oss de näringsämnen vi behöver. 

Av: Mia Coull

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top