Nu är det tid för hälsodrycker

Drick dig till bättre hälsa! Med nyttiga smoothies, hälsoshots och buljonger maxar du näringsintaget och får mer ork, enligt dietisten Anna Ottosson.

Lite trött och seg så här års? Ett sätt att tanka kroppen full med bra energi är att dricka näringsmaxade drycker, tycker dietisten, föreläsaren och tv-profilen Anna Ottosson, som just har gett ut en bok om detta. Och då syftar hon inte på olika fruktjuicer, utan lite mer matiga drickbara blandningar som grönsakssmoothies, hälsoshots, buljonger och tonics.

– Det är en helt ny värld som öppnar sig, dessutom helt utan pekpinnar, säger Anna Ottosson.

Hon har själv rest runt rätt mycket i andra länder och fångat upp olika influenser. Hälsosamma drycker är riktigt hett i USA, medan länder som Indien och Kina har en gammal och fin dryckes-
tradition.

Som dietist i 20 år har Anna Ottosson jobbat med både sjuka och friska klienter, och sett att det ibland är svårt för människor att få i sig tillräckligt med grönsaker via maten. 

– Men lägger du till en grön smoothie varje dag har du dagsbehovet i ett nafs! 

 Ett komplement 

Den gröna drinken tar oss ifrån de söta fruktsmoothies och juicer som varit poppis tidigare. Det blir helt enkelt mindre fruktsocker och annan sötma i kroppen. Anna Ottosson brukar rekommendera att man börjar med en grön drink per dag i två veckor. 

– Då känner många att de får mer energi och ofta minskar sötsuget. Och så brukar jag be dem att spana på huden, för här kommer ju effekten inifrån.

Själv dricker Anna Ottosson flera hälsodrinkar per dag. Så här under vintern, när förkylningarna ofta härjar, är hälsoshoten med ingefära och gurkmeja en favorit som hon inleder dagen med. Sedan kan det bli både en grön smoothie, en kopp varm buljong och så till kvällen den lena indiska favoriten “Golden milk”.

– Men dryckerna är ett komplement, jag hoppar aldrig över maten, betonar hon.

 Högoktanig buljong 

Den trendigaste hälsodrycken just nu är buljong. I New York har den börjat ersätta kaffe latten som många intar på stående fot. Även i Stockholm kommer detta nu, exempelvis har Seven Eleven hakat på trenden.

– Här kommer uråldrig kunskap tillbaka till oss. Buljong är en högoktanig dryck, som dessutom värmer. 

Så varför inte koka din egen buljong och ta med i termosen på skidutflykten? 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top