”Jag vill hjälpa andra genom att berätta”

Att ha problem med blåsan drabbar både kvinnor och män, men många skäms. Peter Bernström blev inkontinent efter en ryggskada. – I början vågade jag knappt gå ut och träffa andra människor.

Kniiip, säger vi ofta till gravida och nyförlösta kvinnor. Att inkontinens är en vanlig effekt av barnafödandet är inget vi brukar hymla om.
Men att många män över 50 år har samma problem är det väldigt tyst om.
– Det är fortfarande tabu för män att prata om urinläckage, det sitter djupt rotat att vi inte ska kissa på oss, säger Peter Bernström i Docksta, en av de drabbade männen.
Han har, efter stor tvekan, bestämt sig för att berätta i Icakuriren hur det är att leva med inkontinens. Det är ingen självklarhet för honom, även om han är engagerad i ämnet och nyligen blivit ordförande i en intresseförening för inkontinens och blåsrelaterade problem, Sinoba.
Men för att hjälpa andra män – och deras partners – vill han bidra till att avdramatisera problemet.
– Det är tudelat förstås. Vi män ska inte visa svagheter, varken själsliga eller kroppsliga. Men samtidigt har jag ju sett att det finns ett stort behov av information och hjälp, eftersom det ger så stora effekter på männens sociala liv. Många isolerar sig och mår dåligt.
– Det hämmar också sexua-liteten, man är rädd att läcka och det blir partnern som får lida. Men detta gäller i lika hög grad om det är kvinnan som lider av blåsproblem.

Lång kamp för hjälp

För Peters del kom läckageproblemen för 12–13 år sedan i samband med en arbetsrelaterad olycka, som ledde till en ryggskada med neurologiska effekter. Han kunde till att börja med inte gå ordentligt och det blev också svårt att kontrollera blåsan. Peter beskriver en lång process inom vården, innan han efter nästan två år hade lyckats träna upp benen och därmed slapp hamna i rullstol. Men kissproblemen kvarstod.
– Jag har verkligen fått trycka på själv inom vården för att få hjälp, har varit hos neurolog, urolog, uroterapeut och sjukgymnast. Men det är inte lätt att hitta rätt metod. Jag testade bland annat knipövningar, men lyckades inte hitta rätt muskler.

Nere i botten

Efter en tid deppade Peter ihop totalt, när han insåg att han skulle behöva ha blöjor resten av livet. Han vågade knappt gå ut och träffa andra människor, av rädsla att det skulle synas eller lukta.
– Jag blev djupt deprimerad, för sådant här är ett trauma och oerhört påfrestande. Jag pratade bara med min fru Gerd om detta, förutom sjukvården.

Skammen jobbigast

Gerd var Peters stora stöd under den här jobbiga perioden och hon pushade honom att försöka hitta adekvat hjälp.
– Hon påminde mig ofta om att det faktiskt kunde ha varit värre, jag kunde ha blivit rullstolsbunden efter olyckan.
Idag tycker Peter att han lever ett bra liv, han har hittat skydd som fungerar och vågar vara mer utåtriktad igen. Men somliga saker är fortfarande jobbiga:
– Att åka ut och segla med grabbarna eller en tvådagars jakt med övernattning känns obekvämt, så det har jag inte gjort ännu. Men jag vet ju att det ligger hos mig själv. Man skäms och känner sig stigmatiserad.
Skammen har varit jobbig-are än själva dysfunktionen. Att nu berätta om det öppet är en del av hans egen “själv­medicinering”.
– När jag var så där under isen fick jag bara nog en dag och fattade beslutet att jag måste våga visa mig igen. Det handlar alltså mycket om den mentala biten och att jag själv har accepterat faktum.

Handduk i byxan

Många män hittar sina egna mer eller mindre hemsnickrade lösningar för att läckaget inte ska märkas; de använder dubbla kalsonger, papper eller till och med en handduk i byxan. Det är synd, eftersom det finns specialskydd som är anpassade för mäns anatomi.
– Det finns inte mycket i en vanlig Icabutik, möjligen något enklare skydd för efterdropp. Ofta har apoteken mer, konstaterar Peter Bernström.
Det vanligaste är att man får skydden utskrivna av sitt landsting när man fått en korrekt diagnos. Då kommer de hem i anonyma kartonger via posten. I de flesta landsting är detta en skattefri förmån.
Men det kan ta tid att hitta rätt typ av skydd. Själv fick Peter Bernström problem med skavsår av en modell. Då tog han kontakt med tillverkaren, som till att börja med inte brydde sig, men som senare ändå valde att utveckla sin produkt.
– Det var där mitt engagemang började. Vi är inte sjuka patienter, utan vi är män som har ett funktionellt problem som det finns en lösning på.

Humor befriar

Peter Bernström berättar också att han numera kan skämta om sin situation, vilket förstås är befriande:
– Jag känner en person med samma problem och vi brukar skoja om att vi i alla fall inte behöver stå i toalettköer!


Läs också: Expertens svar på de vanligaste frågorna om inkontinens hos män >>

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top