Så kopplar du av på riktigt

Semestern ska vara en tid för återhämtning, men många känner sig inte utvilade efter ledigheten. Här är 23 handfasta tips som hjälper dig att varva ner.

3 GRUNDREGLER

1. Ha oskrivna blad i kalendern. Om ni varit på en resa och kommer hem – se till att få landa innan ni ger er i väg på ett besök eller ny tur. Pressa inte in för mycket i almanackan.

2. Minimera dina måsten. Brukar du formulera att-göra-listor? Syna dessa och stryk så många punkter som möjligt. Försök att “bara vara” så mycket som du kan. Skriv hellre en gör-inte-lista med krav och aktiviteter som kan stressa dig – och lova dig själv att inte ägna dig åt dessa.

3. Sänk kraven. Sluta snegla på andra. En cykelutflykt, en picknick och en skön stund i solen kan smälla lika högt som en påkostad utlandsresa. Njut av det du kan göra och tänk mindre på det du inte kan göra.

Så kopplar du av på riktigt

BESÖKEN

4. Sätt gränser. Barnens kompisar ramlar in, släkt och vänner knackar på – semester är en tid för besök. För att inte bli stressad är det absolut viktigaste att vara tydlig. Exakt vad orkar och vill du fixa? Ingen annan kan gissa sig till detta. Delegera. Bjud in gästerna att hjälpa till.

5. Planera rättvist. Ska ni bo ihop många? Gör en plan för matlagning, städning och så vidare.

6. Gör det enkelt. Sträva inte efter att vara den perfekta värdinnan/värden. Bjud in till knytkalas, beställ pizzor.

Så kopplar du av på riktigt

KÄRLEKEN

7. Prata igenom era planer. Innan semestern börjar, fundera tillsammans över hur ni vill ha det under era lediga veckor. Vad vill du göra? Din partner? Kanske något helt nytt? Vad känns lustfyllt? Måste ni bo med dina svärföräldrar i en stuga?

8. Ventilera akuta problem. Det är vanligt att konflikter och irritation – som man “stuvar undan” i vardagen – blossar upp. Har ni en uppenbar konflikt; sopa den inte under mattan. Lyft fram konflikten, men ha en plan så att den inte förpestar hela ledigheten. Ni kanske avsätter en viss tid för att försöka reda ut problemet? Eller bestämmer er för att gå i terapi i höst och lösa det då?

9. Se möjligheterna. Semestern blir ett tillfälle att få tid för varandra: hinna prata på djupet och upptäcka nya sidor hos varandra. Detta kan ni göra var som helst, i alla väder.

10. Utgå från dig själv. Vill du att din partner ska bli mer romantisk – börja själv. Hur kan du bli mer romantisk?

Så kopplar du av på riktigt

MOTIONEN

11. Planerar du att komma i form i sommar? Tänk enkelt. Promenera i rask takt i minst 30 minuter så att du blir andfådd, varje dag. Det ger maximal fettförbränning – och förbättrar hälsan radikalt: Du förlänger ditt liv med cirka fem år och minskar risken för flera allvarliga sjukdomar, som hjärtkärlsjukdom (jämfört med om du inte tränar).

12. Stressad av träningskrav? Man måste inte hinna till gymmet i juli. Lägg pulsklockan åt sidan och nöj dig med vardagsträning.  Visst – du bränner 444 kcal på tyngdlyftning och 400–500 kcal på aerobics – om du väger 70 kilo och tränar i en timme.

Men så här mycket förbränner du på en timme när du…

  • Cyklar: 519 kcal.
  • Promenerar i kuperad terräng/simmar i ganska lugnt tempo/handlar i butik och kånkar kassar/åker vattenskidor: 444 kcal.
  • Spelar golf (utan golfbil): 407 kcal.
  • Paddlar kajak: 370 kcal.
  • Leker med barnen: 370 kcal.
  • Promenerar: 300–400 kcal beroende på fart.
  • Arbetar i trädgården: 333 kcal.
  • Krattar gräsmattan: 296 kcal.

Källa www.kaloritabell.com

Så kopplar du av på riktigt

EKONOMIN

13. Koll på semesterkassan minskar stressen. Bestäm hur mycket du och din familj kan och vill lägga på semestern i år. Ha ett konto till alla semesterutgifter. Titta till kontot då och då så att ni följer er budget.

14. Låt barnen ta ansvar. Ge gärna barnen var sin egen semesterkassa för utgifter som glass, leksaker, godis med mera. Så får barnen lära sig att välja med omsorg. Och ni slipper tjat.

15. Packa egen utflyktskorg. Att varje dag köpa fika och glass för 60 kronor per person i en familj på fyra blir cirka 7 200 kronor på en månad.

Så kopplar du av på riktigt

TEKNIKEN

16. Begränsa tiden då du är uppkopplad. Kraven på att ständigt vara tillgänglig ligger ofta som ett “surr” av stress i våra liv, utan att vi är medvetna om det. Du kanske ska kolla dina mejl var tredje dag? Lägga ut bilder en gång i veckan?

17. Ge dig själv teknikfri tid. Logga ur helt i en dag eller flera. Hjärnan behöver den vilan.

18. Släck Facebook. Om alla fantastiska semesterbilder på sociala medier leder till att du känner dig stressad och misslyckad – stäng av.

Så kopplar du av på riktigt

5 GENVÄGAR SOM MOTVERKAR STRESS

19. Prova mindfulness, avslappningsövningar eller meditation. Det finns massor av appar som guidar dig
genom enkla pass.

20. Naturen får oss automatiskt att koppla av. Rör dig så ofta du kan i skog och mark och vid vatten. Enligt en studie vid Lunds tekniska högskola ger naturljud som fågelkvitter, vattenbrus och lövsus betydligt lägre blodtryck, puls och halt av stresshormoner än om man vilar inomhus i en tyst miljö.

21. Umgås med djur. Vårt blodtryck och halten av stresshormon i blod och saliv sjunker; immunförsvaret stärks, inflammationer läker lättare och vi känner mindre värk, visar studier.

22. Mera allsång! Att sjunga tillsammans ger oss en dusch av gynnsamma hormoner som motverkar stress. En svensk studie visade hur halten av oxytocin – som har en lugnande effekt – steg bland körsångare.

23. Umgås med människor som får dig att skratta. Humor och gapskratt klingar igång signalsubstanser i hjärnan som skapar lugn och minskar stress.

 

Källor Maria Farm, psykolog, Bodil Hallin, familjeekonom, Carl Johan Sundberg, läkare och professor i arbetsfysiologi vid Karolinska institutet, Töres Theorell, professor emeritus vid Stressforskningsinsitutet, tids­experten Petra Brask och stress­doktorn Tomas Danielsson.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top