Din kropps dygnsklocka

Här är ungefärliga tider för din kropps inre klocka:

Följ dina inre klockor

Forskaren Maria Lennernäs ger sina bästa råd:

  • Träna inte sent på kvällen, det kan leda till slitage och nedbrytning av kroppen.
  • Stäng av tv, dator, mobil och så vidare i god tid före läggdags.
  • Undvik att äta – framför allt tunga mål och snabba kolhyd­rater – efter klockan 20.
  • Rör dig i dagsljuset så mycket du kan.
  • Ät på regelbundna tider och se till att du hinner bli hungrig mellan målen. Undvik småätande.

Risk att rubba kroppens klockor

Störd dygnsrytm kopplas ihop med övervikt, sämre immunförsvar, nedstämdhet, brist på kreativitet. Men också med allvarliga sjukdomar som vissa cancerformer, hjärtkärlsjukdomar och diabetes typ två.

07:00 Morgontrött
Alla känner av det som forskarna kallar sömntröghet, som är störst tio minuter efter uppvaknandet. Undvik att köra bil eller göra något annat som kräver skarp uppmärksamhet. Trögheten kan påverka dig i över en timme.

08:00 Älska
Den sexuella driften är som starkast klockan 08. Hos män når halten av det manliga könshormonet testosteron en topp vid detta klockslag.

09:00 Frukost
Kroppen är inställd på att smälta kolhydrater – välj långsamma, nyttiga som finns i fullkornsbröd, nötter, frukt, bär och grönsaker. Kolhydraterna ökar din uppmärksamhet under förmiddagen.

10:00 Mental toppform
Två–tre timmar efter uppvaknandet är koncentrationen maximal! Studera, fokusera och ägna dig åt arbete som utmanar din hjärna.
Promenera
En promenad i dagsljus gör oss alltid gott. Men allra bäst mår vi av det blåtonade förmiddagsljuset.

11:00 Lösa konflikter och problem
Neuronerna i hjärnan är som mest aktiva. Nu kan du hålla många bollar i luften och dra ett tungt lass mentalt.

12:00 Lunch
Kroppen vill ha protein. Halten av proteaser – enzymer som bryter ner protein – är som högst. Välj proteinrika livsmedel som en bit kött eller fisk, bönor, ägg och nötter.

13:00 Dygnets sista kaffekopp
Vill du vara helt säker på att koffeinet inte påverkar din sömn bör du inte dricka kaffe efter lunch. Effekten kan vara kvar i kroppen i upp till tio timmar.
 


14:00 Siesta

Den stora tröttheten rullar in. Vi reagerar långsammare och tänker trögare. Dags för en fikapaus eller en bensträckare. Eller sov en stund. Undvik att köra bil långa sträckor.

15:00 Sötsug
Vårt sug efter sötsaker är som störst. Dämpa det genom att äta ett nyttigt mellanmål vid 14-tiden. Eller bejaka det och njut av en bit choklad.

15:00 Smärttålighet
Nu tål du fysisk smärta som bäst. Mest smärtkänslig är du vid 04-05-tiden på morgonen.

16:00 Samarbeta
Hjärnan har fått jobba under dagen. Du är avslappnad och sannolikt en god lyssnare med sinne för humor. Bejaka grupparbeten och samarbeten.
Andas djupt
Nu är vår lungfunktion optimal. Dags för den långa träningsrundan, eller en rask långpromenad.

17:00 Styrketräna
Vår fysiska prestationsförmåga är som störst vid 17-tiden då vår kroppstemperatur är högst. Perfekt tid att köra ett tufft träningspass. Du kan ha upp till 20 procent mer muskelstyrka jämfört med på morgonen!
Ett glas alkohol
Klockan 17–18 bryter levern ner alkohol som mest effektivt.

18:00 Middag
Mest hälsosamt är att äta mycket grönsaker och magra proteiner – och mindre kolhydrater och fett. Ju senare du äter på kvällen desto viktigare är det att undvika tunga måltider.

18:00–19:00 Umgänge
Från 18-tiden får vi ny energi. Bra tid att umgås med nära och kära.

 

19:00–21:00 Vakenzon
Från 18 till 21-tiden pulserar en pigghet i kroppen som gör det svårt att somna även om man har sömn-
brist. Umgås, läs en bok, ägna dig åt din hobby. Lättast somnar man om man lägger sig efter den här zonen.

21:00–22:00 Nedvarvning
Din kroppstemperatur börjar dala och dina inre klockor börjar ticka långsammare. Varva ner; dämpa belysningen och stäng av tv, dator, padda och mobil. Tänd gärna stearinljus och ta ett varmt bad.

22:00–23:00 “Kvällsdiabetes”
Våra glukosvärden är markant högre efter en måltid vi äter nu – jämfört med ett likadant mål klockan 10–11 på förmiddagen, visar studier. Kroppen är helt enkelt inte inställd på att äta och smälta stora mål.

00:00 Svårt att sova?
Studier har visat att många så kallade kvällsmänniskor får för lite naturligt ljus under dagen. Personer som är utomhus minst 30 timmar i veckan tenderar att somna och vakna två timmar tidigare än dem som är utomhus cirka 10 timmar i veckan.

01:00 Kroppen repareras
Blodtryck, kroppstemperatur och ämnesomsättning sjunker så att hjärta och kärl får vila. Tarmarna rör sig långsammare. Under djupsömnen återhämtar sig kroppen och immunförsvaret stärks.

02:00 Nattsjuka
Är du krasslig blir du ofta sämre; febern stiger, hudirritationer blossar upp, astma, magsår och halsbränna förvärras.

03:00 Olycksrisk
Klockan 03–04 är det vanligast med bil- och lastbilsolyckor, hjärtsvikt och magsårssmärtor, astma- och migränanfall samt misstag vid nattarbeten. Kroppen är “nedmonterad” och helt inställd på att sova.

04:00 Vargtimmen
Mellan klockan 04 och 05 är kroppstemperaturen och förbränningen som lägst. Vaknar man är humöret också som sämst. Det är dygnets sämsta tillfälle att ligga och grubbla.

05:00 Drömsömn
Nu är drömmarna som längst och intensivast. Ungefär en fjärdedel av sömnen består av REM (rapid eye movement)-sömn då vi drömmer. Den återkommer vanligtvis fyra/fem gånger per natt. I början av natten varar REM-sömnen i runt 10 minuter, men blir allt längre och kan pågå i 30 minuter i gryningen.

 

Följ din inre klocka och bli friskare >>

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top