Demens: Så minskar du risken att drabbas

Förändra din livsstil och minska risken att drabbas av alzheimer. –  Den som lever hälsosamt och undviker riskfaktorerna kan försena sjukdoms­debuten, säger professor Miia Kivipelto.

Alzheimer är Sveriges vanligaste demenssjukdom och ett 70-tal personer får diagnosen – varje dag. Än så länge finns inget botemedel mot sjukdomen. Men färsk forskning visar att det går att minska risken att drabbas bara genom att lägga om vardagsrutinerna.

– När jag började forska om hjärnan för 15 år sedan trodde vi att i princip bara ålder och gener – alltså faktorer som man inte kan påverka – spelade roll. Nu vet vi att det är många faktorer som vi kan styra över, och det är väldigt glädjande. Vi kommer antagligen aldrig helt kunna förebygga demens, men genom att leva hälsosamt och undvika riskfaktorer kan vi i alla fall försena sjukdomsdebuten. Och det är oerhört värdefullt. Att kunna skjuta upp sjukdomsutbrottet för demens med flera år har en enorm betydelse för individen. Men det är också väsentligt för samhällsekonomin, säger Miia Kivipelto.
Hon är forskare vid Karolinska institutet och läkare vid Karolinska universitetssjukhusets minnesmottagning i Huddinge söder om Stockholm.

“Det som är farligt för hjärtat är också farligt för hjärnan”
Enkelt uttryckt säger hon att “det som är farligt för hjärtat är också farligt för hjärnan”. Högt blodtryck, fetma och ohälsosam kost ökar alltså risken att drabbas av demens.
– Det gäller att redan i medelåldern vara uppmärksam på riskfaktorer som höga kolesterolvärden, högt blodtryck och fetma. Allihop fördubblar risken att senare i livet drabbas av alzheimer. Dessutom blir risken större ju fler riskfaktorer man har. En person som har alla de här tre riskfaktorerna löper sex gånger högre risk att drabbas, jämfört med den som inte har någon.

Viktigt att inte skuldbelägga
Men riskfaktorerna får inte handla om att skuldbelägga, poängterar Miia Kivipelto. Man kan drabbas av alzheimer trots att man gjort precis allt “rätt”.
– Råden gäller ur ett samhällsperspektiv, på individnivå går det sällan att säga varför någon drabbas. Det är som med cancer och hjärt- och kärlsjukdomar – man har en genetisk komponent för att utveckla sjukdomen.
I stället ska man försöka se positivt på såväl riskfaktorer som skyddande faktorer.
– Det är förstås aldrig för sent att lägga om livsstil. Det tar 20 till 30 år att utveckla alzheimer. Man tjänar på att de sjukliga processerna sätter i gång senare, då tar det längre tid innan sjukdomen bryter ut.

Test kan visa på risker
Miia Kivipeltos forskning bygger på både svenska och finska data från stora befolkningsstudier. Här har man samlat livsstilsrelaterad information om individer över tiden. Dessutom har Miia Kivipelto och hennes kolleger tagit fram ett enkelt test, en riskmätare, som ska kunna användas på vårdcentraler för att bedöma hur stor risken är för patienten att drabbas. En appversion är också på gång.
– Det är enkla frågor om ålder, kön, utbildning, blodtryck, kolesterol, BMI och motionsvanor. Testet visar om man löper risk att drabbas av en demenssjukdom de närmaste 20 åren.
Är du själv rädd för att drabbas?
– Min farmor hade alzheimer, så visst finns risken. Men jag oroar mig inte. Jag har två små barn och visst stressar jag ibland. Men man måste inte göra precis allt rätt – samtidigt. Jag dricker mina fyra koppar kaffe varje dag, försöker äta allsidigt, och vardagsmotionerar.
Vilka är de allra viktigaste råden – en sammanfattning, tack!
– Ta hand om blodkärlen, ät hälsosamt och lev aktivt, säger Miia Kivipelto.

Av Anna Wahlgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top