Lär dig crawla

Plötsligt vimlar alla svenska badhus av vuxna nybörjare som vill lära sig crawla. Här kan du läsa vår crawlskola.

Proffsen säger frisim

Hitta din coach
Där det finns ett badhus, finns ofta även en möjlighet att lära sig crawl. Om inte i kommunens regi, så i den lokala simklubbens. Även privata aktörer driver simskolor och/eller erbjuder privatlektioner. Ett vanligt minimikrav är att du klarar 200 meter bröstsim och vågar doppa huvudet under vattnet.

“You crawl, me frisim”
Uttrycket the crawl stroke lanserades på 30-talet, när simmaren Johnny Weismuller i rollen som Tarzan förförde biopubliken världen över. Proffsen säger frisim!

771 kalorier per timme förbränner du med crawl, att jämföra med bröstsimmets 643.

Tuff och snäll på samma gång
Vatten ger kroppen hårdare motstånd än luft, vilket gör simning till väldigt effektiv träning. Att skaderisken ändå är låg beror på ditt horisontella läge och vattnets bärkraft – du belastar aldrig lederna med kroppens hela tyngd.

Förläng säsongen
Långt till badhuset men nära till sjö eller hav? Förläng säsongen med en heltäckande våtdräkt. Då klarar du vattentemperaturer ner till 16 grader utan att frysa och får på köpet lite mer flytkraft.

Sprej mot simmaröron
Särskilt kvinnor som börjar crawla kan drabbas av ömmande och kliande öron. Det beror på att de har trängre hörselgångar, så att bakterier och svamp lättare får fäste. Otinova är en receptfri öronsprej som hjälper och även kan användas i förebyggande syfte.

Lär dig crawla
Crawla
Det svåra med att lära sig crawla tycker gruppen är andningen, men annars är rörelserna inte så svåra. Foto: Theresia Köhlin

I den grunda änden av stora bassängen väntar några män och kvinnor ivrigt på att den fjärde lektionen av fem i Gustavsbergsbadets crawlkurs för nybörjare ska börja. Klockan är sex på kvällen och de flesta kommer direkt från jobbet. Sim-instruktören Maggan Grönbeck kommer fram till kanten:
– Hur har det gått sedan sist?
– Jag får inte andningen att fungera, svarar en kvinna och flera i gruppen nickar igenkännande.
Maggan också. För andningen ÄR den stora utmaningen om man vill kunna forsa fram i vattnet för egen maskin. Så lätt när man fått kläm på den, så svår innan dess. Men uppenbarligen utgör viljan att bemästra syreupptaget en lockelse utöver det vanliga. För köerna till crawlkurserna blir bara längre och längre.
– Intresset har verkligen ökat på senare år, konstaterar Maggan Grönbeck. När badhuset öppnade för fem år sedan, var det bara 40-årskrisande män som skulle göra klassikern som kom till crawlkurserna. Deras mål var en hyfsad tid på Vansbrosimmet.

Vill förverkliga drömmen
Klassikerloppen har visserligen vuxit sig ännu större i dag, liksom andelen motionärer som vill utmana sig med triathlons, iron man och andra utmattande kraftprov som kräver att du blir rejält blöt. Men de allra flesta som anmäler sig till crawlkursen för vuxna på Värmdös kommunala badhus har inte något lopp i sikte, de vill bara förverkliga drömmen om att kunna crawla.
Många har gått och funderat på det en längre tid, men inte känt att de vågat gå med i någon simklubb.
– Min målgrupp är alla som törs lära sig något nytt! Att som 40- eller 50-åring komma hit och upptäcka att man inte är ensam om att inte kunna någonting, det tror jag är grejen, säger Maggan Grönbeck, som själv fyller 55 i år.
– Sedan finns förstås de som vill tävla snabbare, simma snyggare och träna hårdare också. Män och kvinnor har ofta olika mål. Det är betydligt fler kvinnor än män som vågar komma hit helt utan förkunskaper.
För Gustavsbergsbadet, som i fem år jobbat efter mottot “Våga testa något nytt”, är kölistan till nybörjarkursen i crawl naturligtvis ett kvitto på att de är på rätt spår, men de är inte den enda simhallen som märkt av det här fenomenet. Efterfrågan på crawlkurser för vuxna ökar över hela Sverige.
Det tycker Maggan Grönbeck är jättebra, inte minst utifrån ett folkhälsoperspektiv.
– Att ligga och kajka 40 längder bröstsim ger ju faktiskt inte så mycket träning, crawl sätter i gång så mycket mer i kroppen. Du får både starkare rygg- och armmuskler och bättre syreupptagningsförmåga.

Bra för självförtroendet
Men den största vinsten tycker hon är det mentala.
– Att som vuxen lära sig crawla är bra för självförtroendet. Man känner sig säker, stark och smidig – det är därför man mår bra av crawl!
Att barn i svenska simskolor ändå får lära sig bröstsim som första simsätt och ryggsim som andra – till skillnad från i många länder där man startar med crawl direkt – beror på att man i Sverige vill värna livräddningskunskaperna.
– Det är mycket svårare att lära sig bröstsim efter crawl än tvärtom, och du kan inte livrädda någon med crawl.
Själv lärde sig Maggan att crawla som tjugoåring. Att det skedde först i vuxen ålder ser hon som en fördel när hon ska lära ut tekniken – hon minns svårigheterna. Men hävdar ändå att det är lätt.

– Egentligen handlar crawl bara om att veva med armarna och benen. Behärskar man det så har man fixat hälften. Det är därför jag sparar andningen till sist.
Anders Lorne, 65, dyker frustande upp över ytan. Drygt halvvägs in i kursen är han inte helt övertygad om att Maggans påstående stämmer:
– Jag anmälde mig för att jag ville lära mig crawla, kunde inte alls innan, men precis allt är svårt. Men kul!

Övning ger färdighet
Det kan ta lite tid att nöta in tekniken, och Maggan rekommenderar alla att öva flitigt mellan lektionerna.
Åsa Ernholm, 31, behöver knappast krusas. För henne är träning en stor del av livet:
– Jag anmälde mig till kursen för att jag vill slippa simma bröstsim när jag gör mitt andra triathlon till sommaren.
För andra handlar det om vardagsmotionen.
– För min del gäller rehab, förklarar Johnny Olsson, 33. Jag har haft problem med rygg och höft och kan inte träna vad eller hur som helst. Men min sjukgymnast har sagt att jag får crawla, så då gör jag det.
– Att simma är bara kul om man kan crawla, det ger så mycket mer än bröstsim, tycker Mattias Åberg, 38. Jag tyckte
att jag kunde innan, men jag har liksom låtsatscrawlat.  Kursen har gett mig en förståelse för vad jag ska tänka på för att själv kunna fortsätta bli bättre.

Alla kan prova
När en halvtimme har gått och den näst sista lektionen för den här gruppen är till ända, har alla lite bättre koll på andningen och längderna börjar se riktigt proffsiga ut. Många stannar kvar en stund i bassängen för att ytterligare nöta in de nya kunskaperna, någon provar till och med på en voltvändning.
– Du ser själv, säger Maggan nöjt, det är verkligen inte svårt att lära sig att crawla! Det enda som krävs är att du har ett par simglasögon och vågar doppa huvudet lite.

Av Anna-Viktoria Samuelsson

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top