Nya trenden: träna på semestern

Glöm paraplydrinkarna och slappandet på beachen. Nu ska vi svettas under ledigheten. Allt fler svenskar lockas av kombinationen sol och träning på semestern.

Ska du springa tjejmilen för första gången? Eller vill du fördjupa dina yogakunskaper? Eller kanske testa en helt ny aktivitet för att bli peppad att komma i gång med din träning? Oavsett vilket mål du har finns det en resa för dig. I takt med att svenskarnas intresse för att träna och tävla ökar, upptäcker allt fler att semestern kan kombineras med fysisk aktivitet.
Springtime Travel är veteraner i branschen. Redan 1986 arrangerade de sin första resa för löpare till New York Marathon. De senaste åren har företaget märkt av ett ökat intresse och Patrick Yderberg, vd för Springtime Travel, tror att trenden är här för att stanna. 
– Det ligger i tiden. Vi vill inte bara sola och äta gott på semestern. Vi vill också göra oss förtjänta av det där extra glaset vin på kvällen.
Patrick Yderberg menar att det handlar om att uppnå en känsla av välmående.
– Man vill känna sig fräsch efter sin semester. Inte komma hem sliten.

Att åka i väg på en träningsresa kan både vara ett sätt att kick-starta sin träning och att hålla sin motivation uppe. Patrick Yderberg hoppas att den aktiva livsstilen på semestern ska bidra till en ökad träningsiver även på hemmaplan. Men det finns såklart tid till annat också. De flesta arrangörer lockar med sol, bad och utflykter.
Utöver löparresorna arrangerar Springtime Travel även träningsläger. Här har deltagarna flera olika aktiviteter att välja på, och ofta samarbetar de med kända träningsprofiler. Målgruppen är kvinnor i åldrarna 40–45 år.
– Vi erbjuder resor där man kan testa olika aktiviteter som stavgång, yoga och zumba.

Men man måste inte vara träningsfreak för att följa med. Tvärtom. Enligt Patrick Yderberg är det en vanlig missuppfattning.
– De flesta av våra resenärer är vanliga motionärer, säger han.

De senaste åren har det poppat upp många nya aktörer. En av dem är Inshape Travel. De har riktat in sig på yoga och erbjuder yogaresor över hela världen. Yogaklasserna kan kombineras med detox, surfing, pilates eller vandring. Börja dagen med ett pass yoga på stranden och ge dig ut på en vandring efter frukost.
Hos arrangören Hälsocamp får man ange sin träningsnivå när man bokar resan. På så sätt kan träningen anpassas till resenären. 
Flertalet arrangörer erbjuder weekendresor, ett bra alternativ för den som inte vill eller kan vara borta en hel vecka.
Det finns även arrangörer som riktar in sig på elitidrottare som är ute efter en riktigt tuff utmaning. Arrangören Trimallorca har bergsbestigning på sitt program. Här kan man också provköra cykelbanan inför tävlingen Ironman som utöver ett maraton består av 180 kilometer cykling och 4 kilometer simning.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top