Undvik viktfällorna på julbordet

Ett dignande julbord är som ett minfält för den som försöker hålla vikten. Icakuriren frågade experterna för att hjälpa dig välja rätt bland julens läckerheter.

Ulrika Davidssons bästa GI-tips:

  • Låt bli småätandet. Strunta i pepparkaksknaprandet och låt inte chokladkartongen stå framme.
  • Go nuts! Ät nötter och frukt.
  • Räkna glasen. Undvik glöggen och njut av gott kryddte med kanel och kardemumma istället.
  • Sitt inte still. Motionera mera i decemeber.
  • Satsa på proteinerna. De är oftast godast på julbordet.

Karin Nileskogs bästa Viktväktarna-tips:

  • Skippa det som inte är måste till jul för dig.
  • Skinka och lutfisk är extremt magert. Det kan du äta rejäla portioner av.
  • Undvik röror, ät hellre rena livsmedel.
  • Välj ramlösa framför julmust och se upp med antalet snapsar.
  • Ställ bilen. Promenera till och från julbordet.

Undvik viktfällorna på julbordet
Viktfällor på julbordet
Julskinkan är ett bra val på julbordet, enligt både GI och Viktväktarna. Vörtbrödet råder det däremot delade meningar om.

Glöggmingel, adventsmys och julfester. Julen består av både söta och feta utmaningar. Men det finns knep att ta till för att undvika de värsta fällorna i juletid.

Vi bad GI-experten Ulrika Davidsson och Viktväktarnas kostchef Karin Nileskog om hjälp och bad dem kommentera våra vanligaste rätter på julbordet.

Din guide till julmaten enligt GI och Viktväktarna

  • Julskinka

GI: Bra proteinalternativ. Det kan du äta mycket av. Välj gärna en ekologisk variant!

VV: Magert och bra proteinval.
 

  • Sill

GI: Sill innehåller mycket Omega 3 men tyvärr även mycket socker. En liten mängd inlagd sill eller matjessill är ok men undvik den färdiga senapssillen.

VV: Nyttigt fett och bra proteinkälla. Välj sill i klart spad.
 

  • Ost

GI: Alla ostar är bra GI-mat. Välj enbart de feta sorterna och inga lightostar. Du kan äta både hårdostar, delikatessostar och färskostar.

VV: Ost är fet och energirik.
 

  • Gröt

GI: Undvik risgrynsgröten – en socker och kolhydratsbomb!

VV: Kolhydratrik men för många ett måste till jul.
 

  • Vörtbröd

GI: Inte så bra. Full av vete och sirap.

VV: Ett helt ok bröd i juletider.
 

  • Korv

GI: Är ok så länge du väljer en sort med hög köttmängd, gärna runt 70-80%. Du hittar bra korvar i många delikatessdiskar.

VV: Innehåller mest fett. Och hur viktigt är det med korv på ett julbord egentligen?
 

  • Köttbullar

GI: Mycket bra om du gör dem själv. Undvik dock ströbröd, gör dem på grädde och ägg.

VV: Fett. Och i ärlighetens namn – året-runt-mat.
 

  • Sylta

GI: Är ok ur GI-perspektiv.

VV: Kalvsylta är magert och proteinrikt.
 

  • Gravlax

GI: Undvik. Innehåller mycket socker.

VV: Ganska fet men nyttigt fett så ett bra val.
 

  • Julgodis

GI: Undvik alla skumtomtar, gelegodis och annat skräp. Välj mörk choklad i små mängder.

VV: Innehåller ofta mycket kolhydrater av dåligt slag.
 

  • Nötter

GI: Bra på alla sätt, fina fettsyror och ett mättande snacks. De bästa nötterna är de naturella.

VV: Bra fett och ett bättre val än annat godis. Men se upp med mängderna, det är lätt att det blir mer än man tror.
 

  • Julmust

GI: Inte bra – fullt med socker, sötningsmedel och färgämnen.

VV: I princip bara socker.
 

  • Glögg

GI: En sockerbomb – undvik! Satsa på rödvin istället.

VV: Sött och mycket energirikt men dricks ju i små mängder.
 

  • Snaps

GI: En snaps till julbordet hör till och innehåller inga kolhydrater!

VV: Om man tycker att det hör julbordet till så ta en. Men överdriv inte. Sprit innehåller inte bara mycket kalorier, det gör oss också lite mer förlåtande vilket gör att det är lättare att äta mer än man tänkt.
 

  • Öl:

GI: Undvik.

VV: Alkohol innehåller mycket kalorier.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top