Ge bort hälsojulklappar

Kroppskrubb, kryddigt badsalt, värmande vinterte med rogivande julkakor. Använd julens kryddor till vårdande doftande hälsoklappar.

Hemmagjorda klappar andas lyx och omtanke! Ört terapeuten Lisen Sundgren visar hur du gör julens bästa paket med hjälp av råvaror från skafferiet. Värmande vinter te med kanel och apelsin och vårdande doftande SPA produkter med choklad och ananas passar hela familjen. Resultatet behöver inte bli perfekt. Det får gärna synas på årets klappar att det är gjorda för hand.

Du behöver:

För att få den rätta handgjorda känslan på paketen, leta vackra glasburkar i olika storlekar och stilar, klipp till tyglock av fina rest tyger och knyt fast handskrivna etikett med grovt pappersnöre.

 

Ananasskrubb

På vintern ska man passa på och njuta av exotiska frukter. Med alla sina fruktsyror, vitaminer och enzymer piggar de upp frusen och torr vinterhud. Krydda med kardemumma som ger väldoft.

3 dl finmalet havssalt
1 1/2 dl vegetabilisk olja, till exempel raps eller sesam
2 skivor ananas
1 tsk kardemummafrön

Lägg saltet i en skål. Skala och tärna ananasskivorna och lägg dem i skålen. Tillsätt kardemumma och häll i den vegetabiliska oljan. Mixa alltsammans med stavmixer till en slät massa. Häll upp skrubben i en ren glasburk. Skrubben håller ca ett år i rumstemperatur.

 

Kryddigt badsalt

5 dl havssalt (finmalet eller grovt)
2 kanelstänger
3 msk kardemummakapslar
1 – 2 dl torkade rosenblad
1 dl torkade apelsinskivor i bitar
1 vaniljstång

Lägg saltet i en skål. Bryt kanelstången i småbitar. Stöt kardemummafrön i mortel. Öppna upp vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Skär stången i mindre bitar. Lägg alla kryddor, rosenblad och apelsinbitar i saltet och rör om. Häll upp i en ren, torr burk. Användning: Ta en näve salt och häll i badet.

 

Rogivande kakor

Kakorna kan, enligt Hildegard av Bingen, en abbedissa från Rhendalen som levde på 1100-talet, lätta upp nedstämda hjärtan, ge en glad sinnesstämning och öka prestationsförmågan.

Portioner: cirka 100 kakor

1 kg dinkelmjöl
250 g smör
150 g socker el honung
150 g mald sötmandel
4 st äggulor
2 st hela ägg
1/2 tsk salt
ev. lite bakpulver (hälsokost)
Tillsätt vatten så degen blir smidig

Kryddblandning:
4 msk kanel
4 msk muskot
2 tsk kryddnejlikepulver

Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Gör en rulle som du skär i tunna skivor. Grädda ca 15 min i medelvarm ugn.

 

Värmande vinterte

2 dl svart te
1 kanelstång
1 msk kryddnejlika
1 tsk torkad, riven ingefära
1 tsk korianderfrö
apelsinskal av 1 torkad apelsin

Blanda alla ingredienser, mal kamelstången och lägg teet i en vacker glasburk med handsskriven etikett i ett vackert band.
Beredning: Lägg 2 msk teblandning, 5 dl kokande vatten. Låt sjuda under lock ett par minuter.
Sila av teet och servera med varm mjölk och honung.

 

Chokladskrubb

En aptitretande kroppsskrubb för chokladälskaren. Kakao innehåller mängder med antioxidanter som håller huden ung, socker skrubbar bort döda hudceller, oljan vårdar och mjukar upp.

3 dl strösocker
1 1/2 dl vegetabilisk olja, till exempel raps eller sesam
2 msk kakaopulver
1 – 2 tsk malen ingefära

Lägg alla ingredienser i en skål och rör om. Häll upp i en ren glasburk. Skrubben håller minst ett år i rumstemperatur.

Användning: Massera in kroppen med skrubben efter en varm dusch eller bad. Låt den verka några minuter och skölj sedan av. Du behöver inte smörja sig efteråt, huden absorberar den fina oljan.

TIPS! Etiketter till glasburkarna kan du göra själv eller skriva ut från nätet, www.dansukker.com

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top