Vintertröttsjukan är här

"Jag är så trött". Antagligen känner du igen dig i den här årstidens vanligaste mantra. Men var går gränsen mellan sjuk och trött, och när ska man söka hjälp?Här får du checklistan och tipsen för dig som känner dig sjuk.

Tips för trötta

  • Satsa på bra belysning. Svag belysning må vara mysig men gör dig sömning.
  • Se till att få dagsljus varje dag. Gå en promenad på lunchen om du kan, oavsett väder.
  • Träna ett par gånger i veckan.
  • Måla om hemma. Vita väggar reflekterar ljuset och gör dig piggare.
  • Åk utomlands, om du har tid och råd.

 

Specialtips för morgontrötta

  • Tänd lampan på en gång när klockan ringer, även om du har för vana att ligga och drar dig. Ljuset gör att produktionen av sömnhormon stannar av. Speciella gryningslampor, som fungerar som väckarklockor, kan också hjälpa.
  • Få ditt dagliga dagsljus på morgonen i stället för mitt på dagen. Gäller dig som är piggare på kvällen efter en hel dags arbete än vad du är på morgonen efter en helt natts sömn. Morgonljus leder till ett ökat melatoninpåslag på kvällen som gör dig kvällstrött – och förhoppningsvis mer morgonpigg.
     

Vintertröttsjukan är här
Så trött att du nästan somnar på jobbet? Dagsljus och frisk luft kan hjälpa. Är du sjuk eller “bara” trött? Ill: Tove Siri Antonsson
Vintertröttsjukan är här
Läkare Åsa Jansson, specialist i allmän medicin.

Tankar sega som klister, ögonlock som hänger och en förlamande känsla i hela kroppen.

Tänk om jag bara fick sova en liten, liten stund…

Katarina, 51-årig lärare, berättar om sin trötthet.

– Om jag får välja mellan att en gratis trerättersmiddag på lyxig restaurang eller få sova ett par timmar, då väljer jag tveklöst det senare.

Men för Katarinas del blir det varken restaurangbesök eller eftermiddagslur utan i stället läxböcker som ska rättas och nya lektioner som ska planeras. Förutom att de två egna barnen ska skjutsas till innebandyträning, piano, fotboll och pingis. Och allt annat.

"Tänk om jag är sjuk", tänker Katarina. Och hon är inte ensam.

Familjeläkare Åsa Jansson är specialist i allmän medicin på Kvartersakuten Matteus i Stockholm. Hon tar ofta mot patienter som söker för trötthet och försöker då ta reda på vad som står bakom det diffusa ordet.

– Trötthet kan både vara fysisk, då ett ökat sömnbehov är vanligt, och psykisk som ofta handlar om otillräcklighetskänslor. Många patienter har svårt att veta vad som är vad och behöver hjälp att bena ut på vilket sätt de är trötta.

Många blir trötta av omställningen när vi går från ljus till mörker. Det beror på att hjärnans reglering av sömnhormonet melatonin störs. Åsa Jansson brukar ge ett mycket konkret råd:

– På med regnkläder och stövlar! Se till att få allt dagsljus du kan även om det kanske är ljust max fem timmar per dag, i bästa fall.

Viss trötthet måste vi acceptera.

– Det är naturligt att vara trött när man har jobbat en hel dag. Vi ska till och med vara glada över att vi är trötta på kvällen, det hjälper kroppen successivt varvar ner inför att vi ska gå och lägga oss, tröstar Åsa Jansson.

Men hur vet jag om jag faktiskt är sjuk eller bara trött?

Ett enkelt blodprov kan avslöja en del sjukdomar men vanligast är trots allt att tröttheten har andra orsaker.

– För mycket alkohol i vardagen är vanligt. Jag brukar prata med patienten om att en flaska vin motsvarar så mycket som 20 cl starksprit. Det brukar få en del patienter att fundera över sina alkoholvanor och förstå att de faktiskt dricker mer än de tror, och vad som är bra för dem.

Andra orsaker kan vara att vi motionerar för lite – eller för hårt!

– Vi mår bra av att promenera 30 minuter varje dag och träna cirka tre gånger per vecka. Att däremot köra ett stentufft pass varje dag är inte bra, då hinner kroppen inte återhämta sig. En del tränar upp till fem, sex gånger i veckan förutom att de har ett krävande arbete. Det är mer än vad kroppen orkar, säger Åsa Jansson.

En de största orsakerna till trötthet är något så simpelt som bristen på vila; att göra saker som kopplar bort vardagen. Kulturella evenemang, yoga, läsa böcker, gå i skogen – allt som gör att du kopplar ner hjärnan och tränger undan malande tankar.

– Vi är inga maskiner som kan producera hela vår vakna tid. Att hitta sin egen form av avkoppling är den bästa medicinen mot trötthet.

Sjuk eller bara trött?

Gå till doktorn om du:

  • Känner dig sjuk eller att tröttheten kan kopplas till andra saker i kroppen; hosta, feber, svullnader eller törst.
  • Blir ovanligt trött eller får ont när du tränar.
  • Har gått ner i vikt.
  • Känner oro eller ångest.
  • Behöver hjälp med att dricka mindre alkohol eller sluta röka.

Sjukdomar som kan leda till trötthet:

Borrelia

Klimateriebesvär /Ämnesomsättningsproblem (t ex underproduktion av sköldkörtelhormon)

Järnbrist

Glutenintolerans (när man inte tål vete, korn och råg)

Crohns sjukdom (inflammation i tarmen)

Sömnapné (syrebrist pga snarkning)

Olika slags trötthet

  • Mental trötthet. Det kan både vara positiva och negativa händelser som kan göra dig känslomässigt utmattad och som också kan störa nattsömnen.
  • Sjukdomsrelaterad trötthet. På grund av sjukdom eller efter till exempel en förkylning eller en influensa. Signalerar att du måste vila för att bygga upp immunförsvaret igen.
  • Läkemedelsorsakad trötthet. Vissa sjukdomar som depression, epilepsi och hjärt- och kärlsjukdomar, behandlas med medicin som kan orsaka trötthet, förutom att sjukdomen i sig kan ge trötthetssymtom. Trötthet på grund av medicin kan vara övergående när kroppen vant sig,

Kronisk trötthetssyndrom

  • Kallas ibland ME (myalgisk encefalomyelit).
  • Är en långdragen sjuklig trötthet och utmattningskänsla som inte går att vila bort.
  • Påverkar tydligt livskvalitén.
  • Börjar ofta som en infektion. Kan bero på ett slags så kallat retrovirus, enligt ny forskning.
  • Är en kontroversiell diagnos, en del hävdar att orsaken är mer psykisk än fysisk.

Därför är ljuset så viktigt

Melatonin bildas i hjärnan och via ögats näthinna styr det dygnets växling mellan ljus och mörker.

När det blir mörkt på eftermiddagen påbörjas produktionen av sömnhormonet melatonin och den pågår tills ögat ser dagljus igen. Då tar kroppens olika stresshormoner över och vi blir pigga.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top