Ta ett simmärke i sommar!

Brukar du stå påpälsad på bryggan och titta på medan barnen går i simskola eller tar simmärken?Bryt trenden – hoppa i!

Därför ska du simma i sommar

  • Lite risk för skador. Belastningen på leder är mycket låg.
  • Allsidig träning. Du aktiverar kroppens alla stora muskler.
  • Ökad smidighet.

Här är några simmärken du kan satsa på i sommar

  • Simborgarmärket

200 m simning med valfritt simsätt utan tidtagning.

  • Kilometermärken

Finns från en, fem och tio kilometer ända upp till 1 000 km. Du simmar så mycket du vill per tillfälle under en 12 månadersperiod.

  • Magistermärken

Prov för magistermärken: Godkänd skicklighet 1 poäng, Utmärkt skicklighet 2 poäng, Berömlig skicklighet 3 poäng

Simning 1 000 m, 1 500 m eller 2 000

Rygg 500 m 750 m 000 m

Klädsim 500 m 750 m1 000 m

Flytning 8 min alt 200 m 10 min alt 250 m 12 min alt 300 m

Vattentramp 8 min alt 200 m 10 min alt 250 m 12 min alt 300 m

Längddykning 12 m 14 m 16 m

Djupdykning djup 3 meter 1 gång från kanten, 1 gång från bryggan 2 ggr från kanten 2 ggr från ytan 2 ggr från kanten 3 ggr från ytan

Dyk/hopp Dyk el hopp från minst 3 meters höjd, Dyk, ett stående och ett med ansats från minst 1 meters höjd Dyk framåt från minst 3 meters höjd samt 1 valfritt hopp från minst 1 meter

Livräddning* max tid 3 min 2 min 30 sek1 min 50 sek

* Livräddningskunskaper, simma med livboj 25 m, dyka efter föremål el person på 1,75-2.0 m djup, ilandförande av person i boj 25 m.

  • Guld med emalj – för dig som fyllt 40 år. Du måste ta minst 18 betyg, minst ett i varje delprov.

www.simforbundet.sporrongshop.com

Maria Kesti

Namn: Maria Kesti

Ålder: 48

Gör Studerar till logoped

Familj: Maken Mikael och barnen Cornelia 13, Simon 11 och Samuel 9.

Bor: I Uppsala

Simmar: På landet på simskolan på Singö i Roslagen

Bragd: Magistermärket Guld med emalj

Säg en mer skonsam träning än simning? Som dessutom är gratis och garanterad svettfri?

– Simning och vattenträning är perfekt för vuxna och speciellt för dem som tycker det är jobbigt med hopp och belastning.

Det säger Mariella Larsson, simlärare och personlig tränare i simning. Hon uppmanar alla vuxna som står på bryggan och huttrar att i stället hoppa i.

– Simning ger samma förbränning som joggning och andra träningsformer som både är låg- och högintensiva. Dessutom tränas många stora muskelgrupper som lår, axlar, rygg men även mage.

Varva gärna kondition och styrka genom att byta simsätt, då får du med alla muskler. Det kan också vara bra att varva en längd bröstsim med en längd ryggsim, då slipper du smärta i nacken i fall du vill hålla huvudet ovanför vattenytan.

Du kan också variera träningen genom att ibland bara simma med armarna och ibland endast med benen, eller köra vissa sträckor på maxfart.

– Ibland kan man få låna en plattor eller andra simhjälpmedel av simskolan, det vara roligt som omväxling.

Värm upp kroppen innan du hoppar i, gärna med en kort men rask promenad till stranden, uppmanar Mariella Larsson

Men det är ju så kallt…?

– Tänk på att det även känns kallt när du kliver ner i en bassäng som är 29– 30 grader. Efter endast ett par minuter har kroppen vant sig, speciellt om du simmar på i rask takt.

Att ta simmärken kan vara en sporre.

– Det är väldigt kul och peppande, menar Mariella Larsson.

Och kom ihåg; det är inte kallare nu än när du var barn. Då låg du i, i timmar, bara för att det var så kul.

Maria Kesti

Efter att ha stått på bryggan och tittat på i flera år, tröttande trebarnsmamman Maria Kesti förra sommaren. Nu tar hon egna simmärken i stället.

– Det är jätteskönt, bara man kommer i, säger Maria.

I flera år hade Maria Kesti kört sina tre barn till simskolan på Singö i Roslagen. Hon hade inte en tanke på att själv bli märkestagare förrän en annan mamma på stranden utmanade henne förra sommaren.

I tre veckors tid steg Maria ned i den skyddade viken i Ålands hav för att göra de nio olika uppgifterna som krävs för att ta magistermärket Guld med emalj; simma långdistans, ryggsim, flyta och trampa vatten – bland annat.

Vissa dagar var det regn och snålblåst, andra skinande sol. Badtemperaturen varierade från njugga 19 grader till behagliga 24.

– Men jag tycker inte att kylan var värst. Det är bara att bestämma sig för att hoppa i. Efter en stund blir kroppen tålig och tillvänd och då känns det bara härligt.

Att simma långt, 2 000 meter – vid ett enda tillfälle, bekom inte heller Maria som tycker det är roligare att simma i havet än hemma i Fyrishovsbadet i Uppsala.

– Utomhus är det mer att titta på. Det är gott om plats och man kan simma i sin egen takt och helt utan stress. Vissa dagar är vattnet blankt, andra dagar blåser det och går vågor, då har man motvind åt ena hållet och medvind åt andra.

Men lite kämpigt var det väl ändå…?

– Djupdykningen var svår; att komma ner till botten på tre meter. Jag hade inte dykt sedan jag var barn. Det otäcka är känslan att inte ha kontroll utan bara dyka ner i ett stort svart hål där man inte kan se något. Men det var en otrolig känsla när jag till slut kom ända ner och kunde ta med mig en näve lera upp till ytan.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top