Operation kan rädda 100 000-tals feta med ett BMI över 35

Allt fler svenskar lider av dödlig fetma. Gruppen feta är bortglömd - i fjol gjordes endast 2 400 fetmaoperationer.

fakta om Gastric Bypass

Vid operationen kopplas större delen av magsäcken och stora delar av tunntarmen bort. Kvar blir bara en liten del av magsäcken som sys ihop till en liten ficka, samt tunntarmen som kopplas om direkt till fickan.

Operationen tar mellan en och en och en halv timme. Efter cirka tre dagar får patienten lämna sjukhuset och är sedan sjukskriven i fyra veckor och får då endast äta flytande föda.

Den opererade är sedan tvingad att äta regelbundet sex till åtta gånger om dagen men endast mycket små portioner.
Den nya matordningen gäller under resten av livet

175 000 personer är så kraftigt överviktiga att de skulle behöva opereras.

Fetmaepidemin växer. Varje år får 4 000 svenskar diagnosen fetma som är en folksjukdom för dem som har ett BMI på 35 eller mer Förutom sänkt livskvalitet riskerar många att dö i förtid i följdsjukdomar som hjärtinfarkt, stroke, diabetes typ 2 och cancer.

De flesta skulle kunna bli hjälpta av så kallad gastric bypass-operation som numera är den helt dominerande metoden när det gäller överviktskirurgi.
– Forskning visar att ingen annan metod har lyckats nå samma resultat och ha samma bestående effekter, säger Joakim Pålstedt, specialist i kirurgi.
Han arbetar på Ersta sjukhus i Stockholm, som hör till de sjukhus som utför flest gastric bypass-operationer i Sverige.

I dag är köerna för operation mellan två och fyra år i de flesta landsting, trots att allt fler operationer utförs i dag än för bara några år sedan.

I början av 2000-talet opererades runt 500 patienter om året i Sverige, i fjol 2 400. Orsaken är förbättrad teknik. Nu utförs de allra flesta ingrepp med laparoskopi (titthål) vilket är mindre smärtsamt och kräver kortare vårdtid än om buken öppnas via ett snitt ovan naveln.

Efter operationen kan patienten endast äta cirka 2 deciliter mat. Resultatet blir garanterad viktminskning.
– Men att lära sig att äta rätt efter operationen är det svåraste för patienten, säger Joakim Pålstedt.
För mycket mat, eller föda som innehåller socker, ger patienten en slags antabuseffekt kallad dumping. Han eller hon kallsvettas och får buksmärtor och hjärtklappning.

Joakim Pålstedt är noga med att understryka att operationen inte är någon quick fix.
– Gastric bypass är ingen kosmetisk operation man gör om man har fem kilos övervikt och lite häng på magen.

Ett år efter operation beräknas patienten ha gått ner 75 procent av sin övervikt. De flesta har då kommit ner på ett BMI under 30 med minskad risk för tidig död. Men hälsoeffekterna kommer betydligt snabbare.

– Många överviktiga har diabetes typ 2 och 77 procent av dem blir av med sin diabetes efter operation, några efter endast ett fåtal veckor. Hälften av patienterna kan sänka sin dos av blodtrycksmedicin till hälften efter ett halvår.

En operation kostar runt 100 000 kronor. Joakim Pålstedt anser att kostnaden är samhällsekonomiskt försvarbar, eftersom man kan undvika många följdsjukdomar och därmed även sjukskrivningar.

Men en del anser att personer med grav övervikt får skylla sig själva. “Det är väl bara att skärpa sig.” Kommentar? – De allra flesta av mina patienter har redan försökt att banta. Många har lyckats gå ner 10 och ibland 20 kilo men så fort de slutar banta går de upp igen. Många har mått både fysiskt och psykiskt dåligt, då de ofta har känt sig diskriminerade och kränkta efter att ha fått höra att fetman är deras eget fel, säger Joakim Pålstedt.

Han jämför fetmapatienter med andra grupper som också behöver vård.
– Tänk om vi inte skulle behandla människor med lungcancer, för att de har rökt, eller personer som skadat sig för att de har åkt motorcross.

Men varför blir en del feta överhuvudtaget? – Alla patienter jag möter har sin egen historia. Många berättar att de har blivit uppmanade att äta mer som barn. Ofta handlar det mer eller mindre om matmissbruk, från rena ätstörningar som hetsätning till så kallade sweeteaters, som mest äter söta saker, till dem som äter mycket skräpmat. Gemensamt är att de flesta har sänkt mättnadskänsla och kan äta tre portioner innan de känner sig mätta.

Ärftlighet spelar också stor roll.
– Helt klart är att fetma har en stor genetisk betydelse. Till det kommer också sociala faktorer.

Finns det någon patient som har ångrat operationen? – Det finns de som har fått komplikationer. Andra har haft svårt att ställa om till sin nya livssituation. Det här är ingen snabb väg till ett lyckligt liv. Men de allra flesta är oerhört tacksamma och många säger att de har fått ett nytt liv.

Klicka här och testa ditt eget BMI!
Tycker du att man ska operera eller får de skylla sig själva. Diskutera vidare i vårt diskussionsforum!
Övervikt farligare än operation Dödligheten i samband med ingreppet, är 0,2-0,5 procent (två till fem dödsfall om året). 15 procent av patienterna drabbas av komplikationer, 2 procent måste omopereras.
För personer med BMI över 35 överväger riskerna med övervikten i sig riskerna med operation.
Gastric bypass är numera den helt dominerande operationsmetoden i Sverige. Tidigare opererades överviktiga med andra metoder som innebar att magsäckens volym minskades.

58-årig kvinna dog efter operation I fjol dog en 58-årig kvinna på ett sjukhus i Norrland av komplikationerna efter en gastric bypass-operation.
Tre dagar efter den utförda operationen röntgades kvinnan på grund av svåra smärtor. På den fjärde dagen upptäckte man att det hade gått hål på tunntarmen och att tarminnehållet hade läckt ut. Kvinnan dog av blodförgiftning.
Kvinnans död är anmäld till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Utfallet är ännu inte avgjort.

Läs om Eva-Britt Ekberg som har bypassopererat sig för fetma

Av: Kersti Byström

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top