Kvartsträna dig i form

Allt härligt du håller på med på sommaren är ett perfekt sätt att hålla formen. Gör det till en sport att samla aktiva kvartar!

Håll koll på vardagsträningen

All fysisk aktivitet har hälsoeffekter, inte bara träning. Men det kan löna sig att bli medveten om exakt hur fysiskt ansträngande en vardaglig syssla är.

Forskare vid amerikanska Harvard visade nyligen att hotellstäderskor gick ner i vikt och fick sänkt blodtryck när de fick kunskap om hur bra motion de får på jobbet varje dag.
Det var 84 hotellstäderskor som intervjuades om sina motionsvanor. Två tredjedelar upplevde att de inte var fysiskt aktiva. Halva gruppen informerades sedan i detalj om energiåtgången vid varje rörelse i jobbet. När de utbildade hotellstäderskorna testades efter en månad och resultatet jämfördes med den grupp som inte fått någon information alls, visade det sig att de vägde mindre och att blodtrycket hade gått ner tio procent.

Kvartsträna dig i form
Långt till badet? Ta cykeln och få lite motion på köpet!
Foto: Christer Vallstrand

Semester och inga måsten. Kalendern är tom och gymmet känns långt borta. Det är en härlig känsla du är värd att bejaka!
Men frånvaron av bokade aktiviteter behöver inte betyda att du struntar i att hålla formen.

Vanliga sommaraktiviteter ger dig lätt samma mängd motion som ett gympapass. En kvarts badminton på gräsmattan och lite knäböj i blåbärsskogen och du har fixat både kondition och styrka.

Experter världen över har enats om att det bara behövs en halvtimmes motion om dagen för att bevara en god hälsa.
Du kan dela upp halvtimmen i kvartar eller till och med tio minuterspass och få samma effekt. Promenader, cykelturer och dammsugning – allt räknas.

Så sätt i gång att samla ihop till din kondition. Här är tips på 14 aktiva kvartar som gör att du njuter mer av sommaren. Den femtonde är din egen favoritaktivitet.

1. Simma längs stranden
Sköna timmar på stranden? Lyssna på erbjudandet från kluckande vågor och simma några längder fram och tillbaka. Sträck ut simtagen ordentligt! Simning ger styrka, stretch och kondition utan risk för skadlig belastning.

2. Plocka blåbär
Mitt i sommaren finns det tusentals små blå skäl att ge sig ut i skogsbacken. Blåbär är ett av de bär som innehåller mest antioxidanter och för att plocka dem krävs många hälsosamma knäböjningar.

3. Tid att odla
Kånka hem några säckar jord, töm komposten och bygg en odlingsbädd. Du får dubbel lön för mödan – mat och muskler. Än finns det tid att så snabbväxande fröer som sallad och rädisa. Testa i några stora krukor på balkongen om du inte har trädgård.

4. Yoga i solen
Ligger du och sträcker ut dig i solen? Perfekt början – spänn magen och rulla sakta upp. Luta dig framåt och försök att ta tag i stortårna och håll så i fem andetag. Nu har du gjort en yogarörelse. Det finns flera nya böcker där du kan lära dig enkel yoga som passar alla. “Wellness för dig mitt i livet” av Annette Lefterow (Ica bokförlag) guidar nybörjare i både yoga och pilates.

5. Gå barfota i sanden
Långa mjuka stränder bjuder på skön avkoppling – och bra möjligheter till motion. Gå barfotapromenader där vågorna sköljer in. Den våta sanden ger bra träning för vader och alla småmuskler i fötterna. Plocka snäckor och släta stenar, så tränar du även lår och mage.

6. Strosa i daggstänkta berg
Att vakna en sommarmorgon och känna att man inte måste gå upp är oslagbart. Gå upp ändå och njut av guldstunden när solen lyser med sina första strålar. Drick ett glas vatten, ta på gympaskorna och ta en promenad. En uppåtkick som håller i sig hela dan!

7. Gräv och ryck
Du som har trädgård har kanske nyktrat till från berusningen över allt som växer i rabatten. Men maskrosor och kvickrot ger oändliga möjligheter till träning hela sommaren. Gräv och ryck – bästa styrketräningen!

8. Vattna och plocka blommor
En kvällsrunda i trädgården är dagens guldrunda. Knipsa allt utblommat och vattna. Kanna eller slang kvittar lika, allt hivande är bra för både biceps och magmuskler. Belöna dig med att arrangera några blommor i en vas och svalka dig med ett glas vatten.

9. Vädra ut mörker och kyla
Lust att städa? Ja, om det får ta tid kan det faktiskt vara roligt. Vädra kuddar och mattor ute, torka skåphyllor och putsa ett fönster i taget noga. Städpassets belöning heter mer muskler, ork och ljus och luft.

10. Spela fotboll
Är du nära barn, egna eller andras, låter de dig aldrig glömma att gräsmattan är en plats för lek. Tänk: Tillfälle till motion! Och säg ja. Bolla badminton – hur långt kan ni räkna. Eller markera för ett par mål och spela fotboll.

11. Lek på festen
Välkomstdrink på gräsmattan och sedan ett par lekar! Axla rollen som outhärdligt hurtig typ med ett leende. Snart kommer gästerna också att le. Kubb och larviga stafetter får i gång stämningen – och förbränningen!

12. Passa grannens hus
Bli kvarterets hjälte och erbjud grannarna att ta hand om hus och hem när de åker bort.
Promenaderna för att kolla fönster och dörrar, vattna och plocka in posten, ger dig lätt ett par kvartars extra aktivitet om dagen. Har grannen hund? Ännu bättre.

13. Ät ute
Det är ett omak att äta ute. Så bra! Kånka brickor med mat och porslin, ut och in så ofta du kan. Eller packa en liten ryggsäck med kaffe och mackor och bjud med dig en god vän på picknick i gröngräset, ännu bättre!

14. Cykla till badbryggan
Vi bor i ett land med långa kuster, som dessutom är strösslat med sjöar och vattendrag. Knip en minut och låt medvetenheten om den förmånen sjunka in. Låt sedan bilen stå och cykla till närmaste tådopp. En jobbig halvtimme bort? Perfekt!

Av: anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top