Håll koll på din solkräm

Naturskyddsföreningens larmar om att solkrämer innehåller det farliga ämnet zinkoxid. Men fabrikanten CCS vägrar ersätta kunder som köpt krämerna.

Fakta UV-filter

• Vissa ämnen har förmågan att blockera solens skadliga UV-strålar. De delas in i två typer, beroende på hur de verkar:

• Kemiska filter tas upp av huden och absorberar solljuset. De kan ge allergiska reaktioner och rekommenderas därför inte till små barn.

• Fysikaliska filter stannar på huden och reflekterar solstrålarna. Dit hör titandioxid och zinkoxid

CCS, som bland annat tillverkar solskyddskrämen Bamse och Naturén Kids, tillbakavisar kritiken om att deras kräm skulle vara farlig för barn eller för miljön.

Men varför säljer ni solskyddskräm till barn med zinkoxid som är förbjudet?
– Det är en vanlig substans som finns i kosmetiska produkter och det finns inte förbud för att använda det i kosmetiska produkter, svarar Anna Rosenberg, marknadschef och Susanne Elfsberg, produktutvecklare på CCS.

Men ni har zinkoxid i era krämer för barn trots att EU har beslutat att inte godkänna zinkoxid som ett UV-skydd i solskyddsprodukter?
–Vi har det inte som solskyddsfilter. Det är som en krämbas för att bygga upp produkten, alltså som en bulkråvara.

Så ni avvisar kritiken från Naturskyddsföreningen?
–Vi anser att debatten är snedvriden. Utsläppen är försumbara jämfört med de som kommer från annan industri som till exempel stål- och gruvindustrin som släpper ut mängder av zink.

Hur ersätter ni kunder som köpt era produkter men inte vill använda dem?
–De kan inte få pengar tillbaka från oss för vi säljer produkterna till Apoteket.

Apotekets eget bolag Aco vill inte svara på frågor utan hänvisar till sin webbplats för mer information. Anna Sigfrid, nordisk produktchef för Aco Hud, lovar dock att kunder som vill lämna in solskyddsprodukter och få pengarna tillbaka ska få det.

På Naturén Kids flaska står att fysikaliska filter, som ger skydd mot UVA- och UVB-strålar, innehåller titandioxid och zinkoxid som lägger sig som en film på hudytan och reflekterar bort solens strålar.
–Och zinkoxid står inte med på listanöver godkända UV-filter, kommenterar Eva Eiderström, chef för Handla miljövänligt på Naturskyddsföreningen.

Av: Kersti Byström

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top