Ta hälsosalterna med en nypa salt

De "naturliga" saltsorterna översvämmar hyllorna. Nyttigare än vanligt salt? Knappast! Icakuriren reder ut begreppen.

Fem salta tips

• Ät mindre färdigmat och halvfabrikat. Mycket av det salt vi får i oss väljer vi inte medvetet.

• Var sparsam med havssalt, som till exempel flingsalt, och bergssalt. Unna dig det till fest, om du gillar smaken.

• Ha alltid jodberikat salt hemma. Vi har svårt att få i oss tillräckligt med jod, speciellt om vi äter mycket ute. Storkök och restauranger använder oftast salt utan jod, eftersom det är billigare.

• Välj gärna mineralsalt, men se till att inte salta mer då det smakar mindre.

• Kolla efter nyckelhålet. Märkningen är en garanti för att maten innehåller lite salt

Jod är livsviktigt

Jod är ett mineral som behövs för sköldkörteln och brist kan leda till struma. Eftersom vi har svårt att få i oss tillräckligt är det viktigt att ha jodberikat salt hemma.

Fisk, skaldjur och algprodukter innehåller mycket jod

Ta hälsosalterna med en nypa salt
Foto: Erik Hedman

Havssalt och bergssalt lockar i ständigt nya färger, former och smaker, ofta från andra sidan jordklotet.
Rött salt skopas upp utanför Hawaii och rosa kristaller bryts i Himalaya. Naturligt säljer.

Jozo Havssalt skriver till exempel om de mineraler och spårämnen som finns naturligt i havssalt. Det är väldigt mycket ord, men den huvudsakliga ingrediensen förtigs: natriumklorid.

Att saltet är naturligt betyder inte att det är hälsosamt.
– Havssalt och bergssalt innehåller bara lite mindre natriumklorid än vanligt salt. Och det är natrium som vi ska vara försiktiga med, säger Icakurirens dietist Viveca Annell.

– Halterna av andra mineraler är mycket små och gör ingen skillnad i kosten. Det är bättre att äta nyttig mat. Till exempel innehåller många grönsaker och skaldjur mycket högre halter av viktiga mineraler, förklarar hon.

Kroppen har behov av natrium. Problemet är att vi får i oss dubbelt så mycket som vi behöver. För mycket salt höjer blodtrycket och kan förkorta livet. Det finns också studier som visar att för mycket salt ökar risken för magsäcks- och tarmcancer och även kan orsaka urkalkning och benskörhet.

Havssalt, som till exempel flingsalt, och bergssalt är lika dåligt för dig som vanligt koksalt. Faktum är att din hälsa sannolikt vinner mer på det jod som finns i ett berikat koksalt än av den lilla mängd mineraler som finns i ett cypriotiskt havssalt. Då har vi inte ens berört vinsten för din plånbok: 5:90 kronor per kilo mot 580 kronor per kilo.

Men det finns en typ av salt som är mer hälsosamt än andra. Titta efter mineralsalt. Där är en del av den onyttiga natriumkloriden ersatt med kalium- och magnesiumklorid. Kalium är ett ämne som också i sig motverkar det onda natriumet.

Kan man äta hur mycket mineralsalt som helst?
– Nej, då hamnar man på en skadlig nivå. Risken finns att man saltar mer eftersom det inte smakar lika mycket, men det ska man akta sig för, säger Viveca Annell.

Mineralsalt

Mineralsalt innehåller hälften så mycket natrium som andra typer av salt och är därför nyttigare. Det går inte att använda till konservering, till exempel för att grava lax.

Bergssalt

Bergssalt som Himalayasalt innehåller nästan lika stora mängder skadligt natrium som vanligt koksalt. Det bryts i gruvor. Renée Voltaire säljer med orden “bra karma” och saltet sägs innehålla 84 olika mineraler. Men det finns inte så många mineraler som har betydelse för hälsan.

Havssalt

Havssalt är havsvatten som fått dunsta in och sedan renats. Det innehåller ungefär en tiondel mindre natrium än koksalt. Kan smaka lite olika beroende på var det kommer ifrån, men ger ingen smakvinst när det löses upp i vatten. Ofta i form av flingsalt.

Jodsalt

Salt berikat med jod. Ett salt som är bra att ha hemma och använda när du till exempel saltar grönsaksvattnet.

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top