Klara julen med mindfulness

Klappstress, julstök och släktinvasion kan knäcka vem som helst. Men genom att vila i ögonblicket kan du lära dig att njuta av julen. Vi ger dig verktygen.

Läs mer!

Här kan du läsa mer om mindfulnessträning och de vetenskapliga referenserna.

www.minfulnesscenter.s

Klara julen med mindfulness
Ola Schenström, läkare och författare.

Vi lever i en tid när hjärnan proppas full av intryck – samma hjärna som var ändamålsenlig i kampen mot vilda djur för sådär 35 000 år sedan.

Det funkar inte så bra! Allt finns i överflöd. Vi överlever lätt, men känner oss ändå mer jagade än någonsin. Inte minst när julen närmar sig.

– Det är en bra tid att öva sig i att leva i det ständigt pågående ögonblicket, säger läkaren Ola Schenström, som skrivit “Mindfulness i vardagen” och arbetar med att lära ut mindfulness.

– Vi har alla erfarenhet av att helt gå upp i stunden. Det är vad mindfulness handlar om.

Trots det krångliga ordet, som dessutom är engelskt, handlar det om något väldigt enkelt som alla bär inom sig, förklarar han.

Genom att avsätta tid för meditation, men framför allt genom att öva sig i att uppleva ögonblicket, kan vi slippa att hamna i de stresspiraler som får oss att må dåligt.

Ola Schenström praktiserar själv yoga och meditation varje morgon och gör en kroppsskanning på eftermiddagen.

– Det handlar mycket om att släppa en del av det man gör och planera in tid, säger han.

– Speciellt kvinnor behöver bli bättre på det. Många av dem som drabbas av utmattningssymtom är unga, väldigt ambitiösa kvinnor som alltid har satt sig själva i sista rummet.

Mindfulnessmetoden bygger på tekniker ur buddismen – meditation och yoga.

Grundare är läkaren och forskaren Jon Kabat-Zinn, som själv hade mediterat ett tiotal år när han 1979 grundade sin stressreduktionsklinik.

Genom att ta bort de religiösa förtecknen ville han ge västerlänningar verktygen för att handskas med stress.

Resultaten från kliniken är övertygande och metoden praktiseras nu över hela världen – även i svensk sjukvård, bland annat vid Stressrehab på Danderyds sjukhus.

Det finns också vetenskapliga bevis för att metoden fungerar även för patienter med smärta och depression.

Nyligen konstaterade forskare i England och Kanada att en kombination av beteendeterapi och mindfulnessträning minskade återfallen i depression med hälften för personer som haft tre depressioner eller fler.

I det ursprungliga programmet, som utarbetades av Jon Kabat-Zinn, ingår 45 minuters meditation om dagen plus vardagsövningar.

Det handlar om att träna varje dag, inte bara anamma en idé.

– Ingen annan kan göra det för dig, säger Ola Schenström. Men man kan nå långt med betydligt mindre avsatt tid. Tio minuter är bättre än ingenting.

Klicka för att läsa om fem verktyg som hjälper dig klara stressen!

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top