Gå ner i vikt

Ät fett och gå ner i vikt. Och bli friskare på köpet. Hur i all världen går det ihop? Icakuriren ställer Sten Sture Skaldeman, mannen bakom den nya dieten, mot väggen.

Sten Sture Skaldeman

Aktuell med: “GI-noll” (Prisma), har tidigare gett ut “Ät dig
ner i vikt”.
Ålder: 65 år.
Yrke: Journalist.
Bakgrund: Har arbetat ideellt med att coacha överviktiga i fem år, men öppnar nu eget.

Teori: Skaldeman anser att vi blir feta av kolhydrater och smala av fett och kött. Han bannlyser kolhydrater för att tvinga hjärnan att börja bränna lagrat fett. Kilona rasar i början. Det är dock inte fettet som försvinner utan vatten som lämnar kroppen

Icakurirens dietist: Vi vet inte hur kroppen reagerar på lång sikt

Viveca Annell, Icakurirens dietist, om Skaldemans diet:

– Det gör ingen skada att äta så här under några veckor om man vill gå ner i vikt. Men vi vet inte hur kroppen reagerar på den ensidiga dieten på lång sikt – alltså mer än fem år.

– För mycket proteiner kan öka kalciumutsöndringen i urinen, vilket är känsligt för kvinnor som riskerar att drabbas av benskörhet.

– Man vet inte heller något om hur kroppen påverkas av att den inte får i sig alla vitaminer och antioxidanter som finns i potatis, rotfrukter, grönsaker, bär och fullkornsprodukter. Dessutom verkar det trist att bara äta kött och fett. Hur många klarar det?

Gå ner i vikt

De flesta experter är ense om att vi ska äta mer frukt och grönt för att rädda miljön och förbättra vår hälsa. Men nu lanseras en ny diet som består av tre delar kött och en del fett.

Är din diet moraliskt försvarbar, Sten Sture Skaldeman?
– Ja, eftersom det viktigaste är att vi tar ansvar för vår egen hälsa. Jag anser att vi blir friska av att äta som våra förfäder.

Du vänder dig till kvinnor som väger 10–50 kilo för mycket. Vad gör dig till expert på kvinnors kroppar, du är ju ingen dietist?
– Nej, men jag har sett tusentals kvinnor bli smala av den här dieten. Nackdelen är att den är så tuff att de flesta studsar vid första anblicken.

Hur kan du utlova så stora viktökningar?
– De som inte går ner mer än fem kilo på ett år räknar jag som misslyckade fall. De flesta av mina kvinnliga elever går ner 15 kilo på ett år, en del betydligt mer.

Den fjärdedel som misslyckas har vanligen svårt att följa dieten. Andra kan gå ner tio kilo och sen händer inget mer.

Men när jag ber dem skicka en lista över vad de ätit visar det sig ofta att de äter fullkornsbröd eller müsli. Ett klart brott mot mina regler. Män går i regel ner runt 30 kilo på ett år.

De har lättare att äta ägg och bacon eller fläskkotletter till frukost varje dag. Men kvinnor vill ha omväxling. Jag brukar råda dem att börja dagen med räkor och majonnäs.

Vad säger du till dem som blir hårda i magen, illamående och får dålig andedräkt när de slutar äta kolhydrater?
– Det är vanligt att kvinnor blir förstoppade några veckor i början. Jag brukar säga att skillnaden är att förr åt du som en ko och då bajsade du som en ko.

Men nu äter du som en räv och eftersom kroppen smälter allt du äter behöver du inte gå på toaletten lika ofta.
Den dåliga andedräkten försvinner efter ett tag.

Jag mådde jättepyton i början. Hjärnan var helt utslagen, det kändes som om jag var bakfull. Det släppte efter sex dagar.

Det finns ju tunga vetenskapliga bevis för att frukt och grönt innehåller en rad antioxidanter som skyddar mot olika sjukdomar…?
– Jag behöver inga antioxidanter, har ätit den här kosten i fem år och har perfekta hälsovärden. Det mättade fettet och kolesterolet täpper inte igen mina ådror.

Du förbjuder frukt, varför?
– Jag är insulinkänslig och om jag äter två äpplen om dagen så går jag upp 2,1 kilo i veckan. Frukt och knäckebröd ger överhuvudtaget mycket negativa resultat för mig.

De flesta experter är ense om att vi blir överviktiga och sjuka därför att vi äter för mycket fett och rör oss för lite. Du ordinerar inte motion. Varför?
– Jag uppmanar mina elever att röra på sig. Inte för att minska i vikt, det gör man av kosten, utan för att vi behöver rörelse och frisk luft.

Av: Anna-Britta Ståhl

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top