När Åsa tar långhelg och pustar ut i en solstol …

När redaktionschefen Lotte Ivarson Sandén hoppar in väljer hon att prata om...soppåsar!

Då får jag hoppa in och hälsa välkommen! Och jag tänkte prata om … soppåsar. Jag tittar igenom tidningen som ska skickas till tryck, fastnar på sidan om soppåsar och funderar på en sak. Har du, kära läsare, plastbantat på senaste tiden? Införskaffat bivaxdukar istället för plastfolie? Praktiska tygpåsar att ta med när du handlar mat? Glaslådor till lunchlådan? Engångsbestick i bambufiber till picknicken?

Jag önskar jag kunde svara ja på allt ovan. Tyvärr måste jag erkänna att jag ofta glömmer att ta med tygkassen till mataffären. Då tvingas jag betala sex kronor för en plastpåse. Nej, jag har inga problem med priset, det lindrar samvetet liiiiite grann och känns som ett rättvist straff. Och plastpåsen kan man i alla fall återbruka till soporna. 

Men vad är det som verkligen gör skillnad? Självklart vill jag bidra till en välmående planet. Det är bara så svårt att orientera sig bland råd och dåd, tips och krånglig statistik. Är den närodlade tomaten bättre än den ekologiska från Holland? Ska jag sluta äta kött, välja kotletter från glada grisar eller är vilt det enda rätta?  

Så många frågor. Så få tvärsäkra svar. Jag får helt enkelt använda mitt eget, någorlunda sunda, förnuft. Nyårslöften schmyårslöften. Här kommer mina Gröna Löften, sorterade efter svårighetsgrad.

1. Jag ska äta mindre kött.Enkelt, jag älskar pasta med pesto och andra vegetariska medelhavsklassiker utan fågel, fisk eller mittemellan.

2. Gå och cykla, om det handlar om kortare sträckor än, tja, 5 kilometer.Klart genomförbart. Malmö är VÄLDIGT platt.

3. Ta tåget på nästa semesterresa. Ingen match för oss som bor i södra Sverige. Härifrån tar det inte många timmar till “kontinenten” … Hamburg nästa!

4. Shoppa mindre.Lätt som en plätt när man på grund av corona ändå inte kan eller har så stor lust att gå i butiker. Återstår att se hur det blir i höst.

5. Bli bättre på att sopsortera. Inte så lätt som man önskar – någon ­borde uppfinna ett enklare system där det är ­GLASKLART vad som ska läggas i vilken container.

6.  Äta MYCKET mer grönsaker.Borde vara enkelt, men varför är
tomaterna från svenska matbutiken aldrig lika goda som i den där ljuvliga grekiska salladen på charterresan till Paros?

7.  Återanvända! Behöver jag fler prylar? Kanske jag ska börja väva
trasmattor, det är ju världens bästa återbruk! Hmm, vem ska få en
hemvävd present nästa bemärkelsedag?

När Åsa tar långhelg  och pustar ut i en solstol ...

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top