Helena Rönnberg: “När ska människor acceptera att psykiska sjukdomar är på riktigt?”

Icakurirens redaktion får ibland frågor om varför vi tar upp psykisk ohälsa i tidningen. Det korta svaret är: För att det behövs. Läs Helena Rönnbergs ledare om ämnet.

Helena Rönnberg:

“Varför ältar ni psykisk ohälsa hela tiden?” Mannen som ringer min kollega på redaktionen är upprörd. Han undrar varför vi journalister, inte bara Icakuriren, skriver om diagnoser hela tiden, som han uttrycker det. “Varför ska ni hålla på och peka ut dessa stackars människor och stämpla dem genom att sätta diagnoser på dem, för det hjälper ju inte!”, påstår han, och konstaterar att alla mår dåligt ibland, det hör till livet. 

Han är också kritisk till att vi skriver att omgivningen ska ta hänsyn och anpassa sig efter den som mår dåligt, och inte tvärtom. “Det finns väl ingen vetenskap om det som kallas neuropsykiatriska sjukdomar, som kring andra sjukdomar, säger han, även om psykologerna hävdar det.”

Själv har jag flera nära anhöriga med några av de här diagnoserna som den upprörda läsaren ifrågasätter. För min familj har diagnoserna gjort stor skillnad. I förståelsen för varandra, i hur vi möter svårigheter och hittar strategier för att fungera bättre tillsammans och i vardagen. 

Så jag undrar lite trött när vi ska slippa kommentarer som att det sätts alldeles för många diagnoser nuförtiden. När ska vi människor acceptera att psykiska sjukdomar också är på riktigt? Är man deprimerad kan man inte bara “skärpa till sig”. Och nej, man har inte “en släng av adhd”, som jag hört folk säga ibland. Det känns som ett hån mot min dotter och andra, som kämpar med de utmaningar som adhd faktiskt medför. 

Psykiska sjukdomar finns, även om de inte syns utanpå. Och ju mer vi lär oss om psykisk hälsa, desto större chans till ökad livskvalitet och bättre mående.

Möt Arvid Lagercrantz i det här numret av Icakuriren, intervjuad om sin bipolära sjukdom av Icakurirens psykiater Maria Larsson. Bipolär sjukdom påverkar både den sjuka och anhöriga. Genom mer kunskap om sjukdomen minskar risken för lidande, och också risken för självmord.

Så, om det är fler som undrar varför Icakuriren i en serie tar upp psykisk ohälsa kan jag svara: för att det behövs. För att ökad kunskap förbättrar livet både för de drabbade och deras omgivning. Ja, det kan till och med rädda liv.

Det tycker jag är en god anledning. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top