Välkomna våren med blommor i kruka

Våga ha blommor utomhus redan nu. Sätt dina vårfavoriter i kruka så kan du lätt flytta undan dem om det blir minusgrader.

Annika Christensen

Ålder: 54 år.
Yrke: Trädgårdsfotograf.
Bor: Utanför Ängelholm.
Familj: Man och två vuxna barn.
Aktuell: Med nya boken Trädgård i kruka – odlarglädje året om (Norstedts/Allt om trädgård) tillsammans med skribenten Ulrica Otterling.
Favoritväxt: Det skiftar, brukar säga ”Det som blommar just nu”.

Välkomna våren med blommor i kruka
Annika Christensen
Annika Christensen

Nu går alla trädgårdsälskare med kliande fingrar. Fingrar som vill komma ner i jorden och plantera. Faktum är att det bara är att sätta i gång. Väljer du att odla i kruka så kan våren börja redan i dag.
Framgångsrika trädgårds-fotografen Annika Christensen har pippi på krukor. Hon har hela 240 stycken (!) hemma i trädgården i skånska Munka Ljungby utanför Ängelholm. Och i några av dem blommar det redan.
– Grejen med att odla i krukor är att du kan ha något fint i dem hela året om, konstaterar Annika.
Själv tycker hon inte att det är något märkvärdigt, för det har hon nu gjort i flera år. Successivt har krukbeståndet ökat år från år och Annikas experimentlusta har ständigt lett till nya roliga arrangemang.
Krukorna hittar hon på alla möjliga sätt, alltifrån loppisfynd, överblivna burkar och
lådor från grannarna till att alltid köpa några nya krukor på mässor, där hon brukar hitta mycket ny inspiration.
Under åtta år har Annika Christensen satsat på att odla i krukor och det är en rejäl bildskatt som nu fått utgöra grunden till nya boken där journalisten Ulrica Otterling skrivit texten.

Klarar en frostnatt
När det gäller vårens tidigaste krukodlingar är det ändå det enkla som funkar bäst, tycker Annika. Sätt ihop några lökväxter i en kruka och garnera med lite björkris – och voilá så har du ett vackert arrangemang.
Men det är inte bara lökväxterna som klarar några
minusgrader. Klassikern bland de första vårblommorna är ju penséen, men även växter som primula, ranunkel och julros tål en frostnatt eller två.
– Våga testa, råder Annika Christensen. Du lär dig genom att prova något nytt.
– Och ha lite koll på blomsterbutikerna. Härom året kom exempelvis en ny toffelblomma så här års, den tål lite kyla och kan verkligen bli ett litet utropstecken i din kruka.

Vänj växten vid kylan
Det allra viktigaste för de tidiga odlingarna är att avhärda växterna du köpt. Det fungerar inte att ta en blomma som stått inne i en blomsterbutik och sedan direkt sätta ut den i den kyliga vårluften. Låt den stå ute under dagen om det är plusgrader och ta in krukan i ett kallförråd under natten om det fryser på. Eller täck den med fiberduk. Men undvik att ta in den i rumstemperatur.
Om nu ändå olyckan är framme och dina blommor fryser, så behöver loppet inte vara kört för den skull. Klipp bara bort de frusna blommorna – det finns fler knoppar nere i bladverket (gäller dock inte lökväxterna).

Plåtandet blev terapi
Annika Christensen lever sedan tio år med den kroniska
Ménières sjukdom. Faktum är att det var sjukdomen som ledde henne in på fotobanan.
– Hela år 2003 var jag sjukskriven från mitt jobb som förskolelärare, berättar Annika. Jag var väldigt trött, men hade länge drömt om att dokumentera min trädgård. Då köpte min man en digitalkamera åt mig – och den kom att bli min terapi!
Så här i efterhand har hon konstaterat att det var under den här tiden som hon tog sina allra bästa bilder.
– Det beror på att du behöver vara väldigt närvarande för att få till en riktigt bra bild. Då när jag var sjuk var jag hänvisad till att vara glad för det lilla, att vara här och nu, i vardagen.
I dag försörjer sig Annika Christensen på sitt fotograferande. Hon har en egen blogg som fick pris för bästa svenska trädgårdsblogg ifjol. Hon har egna sidor i tidningen Allt om trädgård och detta är nu hennes tredje bok.

Slapp förtidspension
Även Icakuriren har spelat en avgörande roll i detta karriär-byte. I samband med att hon skulle arbetsträna för att komma tillbaka efter sjukskrivningen var hon praktikant på Icakurirens redaktion.
– Praktiken gjorde att jag slapp bli förtidspensionär, vilket försäkringskassan ville. Nu fick jag i stället känna att jag hade en uppgift, att jag tillhörde en arbetsgrupp och att jag dög. Varje dag kom jag upp ur sängen och jobbade med ett tema som var min egen trädgård och jag fick lära mig en massa tekniska fototermer som jag då inte kände till.
– Därför ligger Icakuriren mig extra varmt om hjärtat.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top