Frossa i vårens färgsprakande blomster

Möt våren med en färgsprakande blomsterpalett i trädgården! Bläddra i bildspelet och dröm dig bort bland tidiga blomsterfavoriter som växer både högt och lågt.

Våren är på gång och snart kan vi frossa i trädgårdens blommor. Välj bland lökar, perenner och blommande buskar och träd. Varje år planteras omkring 20 miljoner tulpanlökar i Sverige. Tulpaner i rött, gult och orange blir djärva uppstickare i rabatten.

Och olika sorters tulpaner med olika blomningstid ger längre fägring. Välj höga eller låga, i starka färger eller lite mildare och mixa med blommande perenner och buskar.

Perenner med både vackra blommor och blad ger en fin grund i trädgården. Vårkragens gula blommor lyser som tusen små solar. Bergenian som har en tendens att bilda gröna mattor i trädgården blir romantisk och skir med de många rosa blommorna.

Buskar som har tidig blomning ger liksom skyar av blommor. Spirean är vi kanske vana vid att se främst som häck, men som solitär i en trädgård omgiven av andra växter får den en helt annan karaktär. Rosenripsen har spridit sig och blommar på flera ställen i trädgården. Och primadonnan bland buskar, rhododendron, finns i ett otal sorter och färger med olika härdighet.

Stram buxbom

Tänk också på trädens blomning. Fruktträden blommar relativt tidigt.
Plommon- och körsbärsträden är först ut, tätt följda av päron- och äppelträden.
I en blommande trädgård är det också fint att bryta av det skira med lite stramare former, såsom klippta buxbombuskar.

Tulpaner

En tulpanlök är ettårig men bildar sidolökar, och det är de som blommar följande år. När du köper en tulpanlök finns all näring tulpanen behöver i löken, för blomning första året.
Tulpaner vill ha väldränerad, lätt kalkrik jord och gärna stå så soligt som möjligt. Om tulpanlökarna sätts i för fuktig jord kan de ruttna.
Plantera helst löken i september eller oktober så hinner rötterna bildas före vintern.

Gödsla med blodmjöl
Gödsla med blodmjöl på våren, precis när tulpanerna börjar kika upp ur jorden. Men se till så inte gödningen ligger precis på skotten. Blodmjölet skyddar även mot rådjuren, som annars gillar att smaska på de späda tulpanerna.

Tulpaner finns i massvis av sorter, vissa härdigare än andra. De kan planteras ganska långt upp i Sverige och snön på vintern isolerar mot kylan.
Du kan även täcka tulpanrabatten vintertid med exempelvis granris.
Efter blomningen är det viktigt att blad och stjälk (efter att du knipsat av utblommad tulpan) får vissna ner i fred.

Tåliga perenner

Vårkragen, som också kallas gemsrot, är en av våra tidigaste blommande perenner. Det är en tålig växt som också fyller ut bra mellan lökväxterna. Den trivs i lätt och näringsrik jord. Det finns flera olika sorter i olika höjd.

Bergenians stora frodiga blad ger en bas av grönska och de rosa blommorna liksom svävar ovanför. Det är en tålig perenn som trivs i både sol och skugga. Den är vintergrön även om bladen kan se trötta ut. Med solen på våren kommer styrkan tillbaka. Den finns i flera olika sorter med lite varierande höjd. Förökas lätt genom delning.

Förgätmigej finns i olika sorter, både blå och vita. En matta av förgätmigej med tulpaner som kikar upp är en klassisk kombination. Det är också fint med små dungar av förgätmigej i rabatten tillsammans med vårens lökar och andra perenner. Den trivs i skuggiga lägen och är också fin i kruka.

Buskar med färg

Rhododendron är grön året om och trivs i halvskugga i fuktig jord. Det finns många olika sorter och färger, en del klarar sig även långt upp i Sverige. Det svåra kan vara att få knopparna att vara kvar, eftersom de bildas redan på hösten. Växtplats liksom zonangivelse påverkar hur den trivs. Rhododendron vill växa i kemiskt sur jord, tillför därför gärna rhododendronjord.

Norsk brudspirea kan odlas som häck eller som enstaka buske. Den är rikblommande och härdig upp till zon 6. Det finns många olika sorters spirea, med olika härdighet. Klipp ner långa grenar om du inte vill ha den för yvig, och gallra bort gamla grenar för en bättre blomning.

Rosenripsbuskens blommor hänger som i klasar och bildar så småningom svarta bär som gärna äts av fåglarna. Den frö-
sår sig och kan dyka upp på de mest oväntade platser i träd-
gården. Låt de små skotten växa i fred, så har du snart en ny buske. Klipp ner busken något efterhand om du inte vill att den ska ta över i rabatten. Rosenripsen anges vara härdig till zon 3, men som alltid avgör växtplats och läge hur växten klarar sig.

Av Camilla Arvidsson

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top