Så här planterar du ditt träd

Nu på hösten är det en bra tid att plantera träd. Men hur gör man? Här får du alla tips hur du ska göra.

Trädgårdsmästaren tipsar

Så här planterar du ditt träd

Johanna Karlén, trädgårdsmästare på Plantagen, kan det mesta om plantering. Här ger hon 3 tips:

  • Tre favoriter
    Jag vill rekommendera blodhäggen, Prunus padus ‘Colorata’ som finns både som buske och träd. Den får rosa till vinröda blommor i maj. Bladen, stammen och grenarna är mörkröda. Den klarar sig ända upp till zon 7! Två andra favoriter är uppstammad häggmispel, Amelanchier alnifolia eller lamarckii som blommar med vita blommor på våren och får vacker höstfärg.
  • Gräv djupt
    Gräv en tillräckligt stor grop när du planterar, annars blir tillväxten inte den bästa. Blanda den gamla jorden med ny och ge en rejäl rotblöta varje gång du vattnar. Stora träd kan med fördel vattnas genom ett rör som når direkt ner till rötterna. Gräv helst ner röret redan vid planteringen.
  • Våga fråga!
    Var inte rädd för att fråga efter något som du inte hittar när du ska köpa träd. Ofta kan butiken ta hem både andra sorter och större exemplar.

Blötlägg
Ställ trädet och rotklumpen i en hink med mycket vatten så att rotklumpen blir ordentligt genomblöt.

Gräv grop
Gräv en grop som är minst tre gånger diametern av rotklumpen. Hacka lite med spaden i botten på gropen så att jorden luckras upp. Det gör det lättare för rötterna att etablera sig.

Frigör roten
Ta bort nät, säckväv eller liknande från rotklumpen om det inte är av ett naturmaterial som snabbt multnar bort.

Så här planterar du ditt träd

Placera rätt
Ställ ner jordklumpen mitt i hålet, se till att stammen är rak. Stammen får inte hamna under marknivå, helst ska rothalsen hamna cirka 10 centimeter ovanför. Fyll på med extra jord undertill om det behövs. Fyll på runt om till marknivå med den bortgrävda jorden blandad med ny. Tung lerjord blandas med exempelvis smågrus för bättre dränering.

Mer jord
Jordförbättra med ett extra lager, cirka 10 centimeter med exempelvis lite kompost eller gödslad planteringsjord ovanpå så att det blir en liten kulle. Jorden runt stammen ska vara i samma nivå som den var i krukan eller säcken när du köpte trädet.

Så här planterar du ditt träd

Förankra
Trampa till runt stammen så att trädet står stadigt förankrat. Det bör fortfarande vara en liten kulle av jord runt stammen, den sjunker ihop så småningom. Stötta gärna trädet med störar och mjuka band och vattna regelbundet den första tiden.

Skötselråd
Ett nyplanterat träd behöver regelbunden vattning och det är bra att hålla jorden fri från ogräs. När trädet väl etablerat sig behöver det sällan särskilt mycket skötsel. Gödsla på våren och beskär vid behov. Tiden för beskärning beror på typen av träd. Äppel- och päron­träd beskärs ofta på vårvintern, plommon och körsbär på hösten
– efter att man skördat frukten.

 

 


Av susann Gson Engqvist. Foto: Ann Lindberg/Johnér och Annika Christensen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top