Så odlar du kryddor i kruka!

Timjan, basilika, chili eller persilja – så här enkelt odlar du färska kryddplantor på balkong eller uteplats. Bara att nypa av och strö över maten. Icakuriren ger tips på 13 lättodlade kryddor.

Så odlar du kryddor i kruka!
Så odlar du kryddor i kruka
Även chili är en lättodlad ört. Foto: Camilla Arvidsson

Enklast är att köpa färdiga kryddplantor på våren och plantera i något större kruka. Placera dem soligt på en hylla, ute på balkong eller på en uteplats – och du får en livs levande kryddhylla.

Kryddväxter vill stå lagom soligt och lite vindskyddat, de vill ha lagom med vatten, varken för blött eller torrt. Vattna gärna med regnvatten.

De flesta örtkryddor gör sig bäst som färska i matlagningen. Skörda efterhand som plantorna växt till sig och blivit kraftiga. Strax före blomning brukar de vara som finast. Plocka gärna bladen på förmiddagen i soligt väder, när aromen är som bäst.
Se även klippet om att odla örter i krukor här.

13 lättodlade kryddor

Anisisop

Kan odlas i stora delar av landet men behöver en solig och skyddad plats och kan behövas täckas vintertid. Frösår sig. Den trivs bäst i näringsrik och väldränerad jord som inte blir alltför torr. Bladen skördas färska.

Basilika

Är ofta ettårig och finns i många olika sorter och smakvarianter. Plantan vill placeras soligt, varmt och vindskyddat och den är frostkänslig. Basilika trivs i väldränerad och näringsrik jord med jämn fuktighet. Den smakar mest färsk, men kan också torkas men då försvinner mycket av smaken. Blad kan också frysas. Du kan också mixa bladen med lite matolja och frysa in i iskubsfack.

Chili

Det kommer allt fler chilisorter varje år, alla med lite olika utseende och styrka. Chili passar bra att odla i kruka utomhus i soligt läge, men passar också hemma i fönstret. En regel är att ju större kruka desto mer frukt. Köp plantan färdig eller så tidigt på året. Chilin tål inte frost.

Citrongräs

Citrongräs är flerårig men inte vinterhärdig i Sverige. Den tål inte frost och odlas bäst i kruka i söderläge, i växthus eller inomhus. Det går att övervintra plantorna inomhus.

Dragon

Det finns både fransk och rysk dragon och båda är fleråriga. Fransk dragon är härdig upp till zon 4, den ryska kan odlas längre norrut, men har bittrare smak.  Dragon vill placeras soligt, varmt och vindskyddat i väldränerad, mullrik jord. Fransk dragon förökas med sticklingar, den ryska kan sås. Bladen skördas färska eller torkas, och de kan också frysas.

Kyndel

Vinterkyndel är härdig till zon 3, men det finns också sommarkyndel som bara är ettårig. Vinterkyndel vill stå soligt, i mager, torr och väldränerad jord. Plantorna kan för­ökas genom sticklingar i slutet av sommaren. Bladen plockas hela sommaren och torkas bäst i samband med blomning. Bladen kan också frysas.

Lavendel

Det finns omkring 30 olika arter lavendel, alla med lite varierande härdighet. Krukodlad lavendel är säkrast att förvara frostfritt. Lavendel vill placeras på en varm och solig plats i väldränerad jord, gärna sandjord. Lavendeln plockas precis när blommorna ska slå ut.

Mynta

Det finns många olika sorters mynta som tål den svenska vintern.Alla myntor sprider sig lätt i rabatten med underjordiska utlöpare, och passar därför extra bra i kruka.Trivs i både sol och halvskugga. Vill ha lätt fuktig, väldränerad och närings­rik jord. Skörda bladen färska eller torka dem. Bladen kan också frysas.

Oregano

Kungsmynta (oregano) är flerårig och härdig i södra Sverige. Planteras i soligt, torrt dränerat läge och är torktålig. Jorden bör vara kalkhaltig, sandblandad och mullrik. Förökas genom delning av plantan eller frösås. Plantas beskärs bäst på våren. Skörda färska blad eller torka små kvistar. Det går även att frysa in färska blad.

Persilja

Är tvåårig och finns både som krusig och slätbladig. Plantera på våren i näringsrik, väldränerad jord i soligt eller halvskuggigt läge. Knipsa bort blomstänglarna för bättre skörd och låt några stå om självsådd önskas. Skörda bladen färska eller torka dem. Bladen kan också frysas.

Rosmarin

Förvara ljust och frostfritt under vintern. Plantera i väldränerad kruka och på en solig och skyddad plats sommartid. Duscha gärna plantan då och då. Blad skördas efter behov under säsongen. Plocka kvistar för torkning strax innan blomningen. Ros­marin kan sås eller förökas med stickling.

Salvia

Finns i flera sorter och tål delvis den svenska vintern. Den perenna kryddsalvian är härdig till zon 2. Salvia kan förökas med sticklingar och vill ha väldränerad jord. Vanlig matjord går bra. Som inomhusväxt vill den stå ljust och svalt vintertid. Placera utomhus i soligt läge när faran för nattfrost är över. Den kan klara milda vintrar utomhus, men kan behöva klippas ner på våren. Blad kan skördas hela sommaren.

Timjan

Finns i flera sorter och tål oftast den svenska vintern. Men täck gärna under sträng vinter. Odlas i varmt, soligt läge i lätt och väldränerad jord. Förökas med sticklingar eller delning. Timjan passar bäst utomhus, inomhus blir skotten ofta långa och glesa. Används färsk eller torkad. Skörda kvistar innan blomningen eller sent på hösten.

Se även klippet om att odla örter i krukor här.

Av: Camilla Arvidsson

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top