Stäng ute sommarhettan med solskydd

Visst är det härligt med sommar och sol, men ibland kan det bli för mycket av det goda. Här får du tips och goda råd för hur du stänger ute hetta och oönskat solljus.

CHECKLISTA att ta med till butiken

  • Detta vill jag ha ut av min solavskärmning:
  • Sänka temperaturen inne
  • Spara energi på vintern
  • Förhindra kallras på vintern
  • Minska ljusinsläpp
  • Minska insyn
  • Behålla utsikten
  • Släppa in ljus men inte värme
  • Mörklägga totalt
  • Förhindra bländning
  • Minimera blekning av textiler och möbler
  • Vara en snygg inredningsdetalj
  • Ska sköta sig automatiskt
  • Minska risken för inbrott
  • Vara ljudisolerande

Fönster ger ljus och rymd och stora glaspartier är fantastiska mot en vacker utsikt, men riktigt varma och soliga sommardagar släpper de ibland in oönskat mycket hetta i rummet.. Någon form av solavskärmning kan också behövas för att minska ljusinsläpp, få bort bländning, exempelvis vid tv och dator, eller minimera insyn. Är det inte tillräckligt mörkt i rummet kan det också vara svårt att sova under de ljusa sommarnätterna.

Ett utvändigt monterat solskydd är effektivast för att stänga ute värmen och sänka temperaturen i rummet.

– Den typ av solavskärmning som monteras på utsidan av fönstret har den stora fördelen att det stoppar solstrålarna redan innan de hinner träffa och värma upp fönsterrutan, berättar Magnus Gunnarsson, förbundssekreterare på Svenska Solskyddsförbundet.

När det gäller utvändig solavskärmning är markis det vanligaste valet. De finns i mängder av modeller och färger, dock främst enfärgat eller randigt på grund av den speciella vävtekniken, även om digital tryckteknik öppnat nya möjligheter. De flesta markistillverkare kan skräddarsy markisen så att den passar perfekt för just dina fönster. Du kan välja en enkel markis som du själv vevar in och ut med en manuell vev, men det finns även markiser med fjärrkontroll eller helt automatiserade som känner av väder och vind med hjälp av en sol- och vindsensor. Monteras markisen på fönster i markplanet kan den även ge sol- och regnskydd utomhus. Vill du ha det lite extra mysigt på kvällen finns idag markiser med inbyggd LED-belysning på vikarmarna.

– Markiser kan också ge ett rejält estetiskt lyft åt huset, fortsätter Magnus Gunnarsson, men betonar också att inget kan förfula ett hus så mycket som ful, sliten och smutsig markisväv. Därför är det viktigt att satsa på kvalitet som håller länge. Minst fem års garanti när det gäller färgäkthet på väven tycker han att man ska kräva av tillverkaren.

Men utvecklingen går fort framåt när det gäller invändiga solskydd. De moderna, tekniska vävarna, med exempelvis värmeavstötande baksida, gör att de på allvar börjat kunna konkurrera med markiserna, bland annat för att de även kan spara energi. Alla har ju heller inte möjlighet att montera utvändiga konstruktioner, till exempel om man bor i en lägenhet.

Susanne Pernefors, marknadschef på Kirsch Scandinavia, bekräftar att efterfrågan på invändig solavskärmning ökat markant de senaste åren.

– Mycket beror det nog på den minimalistiska trend som har varit rådande en längre tid, men en förklaring kan också var att många nybyggda hus har stora fönster. Det är underbart med ljus och rymd, men stora fönster släpper också in mycket solstrålar och värme.

Plisségardinen är en av de invändiga lösningarna som ökat mycket i popularitet. Den består av veckat tyg i ett eller upp till fyra lager, och fungerar i de flesta typer av fönster. Fördelen med den, liksom andra typer av invändig solavskärmning, är att den även kan hjälpa till att hålla värmen kvar inne i huset vintertid. Även lamellgardinen, som består av vertikala tyg som hänger bredvid varandra eller lite omlott blir allt mer populära, särskilt i stora glaspartier.

Mycket av hemligheten i hur din solavskärmning fungerar ligger i väven. En riktig energieffektiv väv kan ta bort upp till 75 procent av solvärmen. Det finns också särskilda screenvävar som bryter ljuset så att du kan se ut, men slipper bländning.

Vad kostar det då? Generellt kan man säga att rullgardiner och persienner är det man kan köpa för lägst pris, även om här också finns exklusiva varianter. Markiser, plisségardiner och lamellgardiner finns i så många olika utföranden att det är svårt att ge en bra prisbild. Men som exempel kan nämnas att en enkel balkongmarkis kan du få för från cirka 3 000 kronor, vill du ha en helautomatisk terassmarkis på fem meters bredd kostar det runt 20 000 kronor. En plisségardin kan i grundutförande 100 x 100 cm kosta från cirka 700 kronor, lamellgardiner är ofta något dyrare. Solskyddsfilm finns i många olika varianter, från några hundralappar och uppåt.

Vilken typ av solavskärmning du slutligen bör välja avgörs av många faktorer; din budget, vilken typ av fönster det är och förstås – vad du vill få ut av din solavskärmning. Det är heller inte säkert att den dyraste lösningen är den bästa, och ibland kanske man måste kombinera två olika solskydd för bästa resultat.

– Mitt viktigaste råd är därför att vända sig till ett, eller gärna flera för att jämföra , auktoriserat solskyddsföretag, avslutar Magnus Gunnarsson.

-– Då får du professionell hjälp och produkter med garanterad hållbarhet, både när det gäller färgäkta väv, hållbara fästanordningar och pålitlig mekanik. En väl genomtänkt solavskärmning är en investering du ska ha glädje och nytta av länge – helst året om!

Läs mer om solavskärmning och hitta företag på www.solskyddsforeningen.se

Energibonus!

Tänk på att en invändig solavskärmning även kan hjälpa till att hålla värmen kvar inne i huset. En energieffektiv plisségardin kan minska vinterns värmekostnader rejält, men fungerar bäst tillsammans med tvåglasfönster. Har du energifönster i huset fungerar det bättre med utvändig avskärmning, till exempel solfilm. Budgetvarianten för att spara energi på vintern är att dra för de vanliga gardinerna och fälla ned persienner och rullgardiner.

Andra bra saker att tänka på:

  • I vilket väderstreck ligger fönstret?
  • Vad har fönstret för form och mått? Finns spröjs?
  • Hur öppnas fönstret; utåt, inåt eller uppåt?
  • Innebär monteringen ett ingrepp i min lägenhet som gör att jag bör fråga hyresvärden om lov?
  • Hur mycket av monteringen kan, eller vill, jag göra själv?
  • Behövs någon typ av underhåll eller särskild skötsel?
  • Vad har jag för BUDGET?

 

TIPS! För bästa effekt – dra alltid ned eller för solavskärmningen INNAN solen börjat värma upp rummet, annars gör den inte särskilt mycket nytta.

Av Susann Gson Engqvist

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top