Blommor på vårkvist

Blommorna på bar kvist är vårens budbärare. Innan snön har smält slår de första ut. Så driver du kvistar i blom. Se 10 vackra vårkvistar i bildspelet.

Så driver du kvistar i blom

Om du är otålig och vill ha en blommande kvist på studs, testa att driva den inomhus. Forsythia och häggmispel slår snabbt ut, medan körsbär vill ha lite längre tid på sig.

Så här lyckas du lättare:

1. Klipp kvistarna i blidväder. Är det minusgrader kan du vänja kvistarna vid inomhusklimatet genom att lägga dem i kallt vatten i badkaret över natten. Då vaknar de.

2. Välj kvistar med så svällande knoppar som möjligt, då är det lättast att lyckas. I södra Sverige kan du börja driva nu, medan du norr ut kanske måste vänta några veckor till.

3. Skär ett nytt långt snitt med en vass kniv. Sätt kvistarna ljummet vatten. Tillsätt konserveringsmedel, om du vill minska risken för bakterier och illaluktande vatten. Recept: 1 liter vatten, 2 msk citronsaft eller vinäger, 2 msk socker och 1 / 2 msk klorin.

4. Duscha kvistarna i badkaret cirka var tredje dag. Det förhindrar att knopparna torkar och ramlar av. Torr inomhusluft är det största hotet mot vårblomning. Byt samtidigt vatten och gör ett nytt snitt.

5. Ställ vasen inne i rummet, utan direkt sol. Ställ gärna svalt under natten.

De första att trotsa kyla och vinter i naturen är talgoxen och videkissarna, säljens blommor på bar kvist. I trädgården kan man bättra på naturen och satsa på flera av dessa vårens budbärare. Den rufsiga trollhasseln är först.

Placera gärna vårens pionjärer vid entrén, så att du kan njuta av dem varje gång du går in och ut genom dörren. Tibast doftar dessutom ljuvligt. Många är rädda för att addera den i rabatten eftersom den är giftig, men när bären väl kommer plockar du dem och slänger på ett kick!

Glöm inte heller de små prydnadskörsbären. Du kan få japansk Sakura-stämning, utan att kröka rygg alltför mycket. De växer sig precis lagom stora, även utanför det lilla radhuset.

I samma andetag som man säger blommor på bar kvist, måste man förstås nämna drottningen bland dem alla – magnolian. Om du inte vill bekymra dig om de ömtåliga liven ska du någon gång i livet ta dig till Lund i början av maj och vandra i Lundagård.

Blomningen på bar kvist är överhuvudtaget demokratisk, eftersom den ofta kan njutas i parker och allmänna planteringar. Ta dig bara tid att stanna till, för underbart är kort.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top