Trender för sommarrabatten

Blomma ut i färgerna för 10-talet. Karamell, silver eller kontrast – vilken känsla vill du ge? Dags att planera för sommarens rabatt.

Så försår du

  • Att själv förså sina sommarblommor är billigare än att köpa färdiga plantor i maj. Du kan unna dig att skapa massverkan med många av samma sort.
  • Så gärna redan i mars, men då måste du ha tillgång till extra ljus för att inte plantorna ska bli taniga. Först i mitten av april räcker solen till för att få fart på växtligheten.
  • Bottna en såkruka med vanlig krukväxtjord. Toppa med ett par centimeter såjord eller vermikulit. På så sätt får den lilla grodden näring direkt när roten växer neråt – så slipper du att passa och omplantera. Så två fröer, ett i varje hörn.
  • I regel gror fröer bäst i rumsvärme, eller snäppet varmare. Tillväxten blir bäst i något svalare temperatur. Plantera om efter några veckor i enskilda krukor.

Nu är det dags att fundera över vilken palett du vill använda för att måla årets rabatt eller balkonglåda. Förså nu eller vänta till maj, när plantorna kommer i handelsträdgården.
Om du håller dig till en av årets stora färgtrender ger du ett sammanhållet intryck, oavsett om du vill splasha på i karamell eller softa med mjuka, silvriga toner. Ett tredje färgtema uppvisar starka kontraster och är perfekt för dig som vill ge den rätta inramningen till en modern soffgrupp i rotting.
När alla nyheter lockar kan det vara svårt att bestämma sig för en enda färgpalett. Det blir lättare om du funderar över vilken känsla du vill omge dig med i trädgården eller på balkongen.
Om du vill få energi och uppåtkickar när du tittar på blommorna passar karamelltrenden. Man blir galet glad av många av årets snurriga nya varianter av älskade trotjänare, som petunian ’Sophistica Lime Bicolor’ och underblomman ’Marbles mix’.
Vill du att din plantering ska ge en lugnande effekt, satsa på silvriga, blå och lila toner. Det binder samman mer färgrika blommor och skapar balans. Det gör inget om det petar upp en röd eller rosa ros mitt i alltihop, det adderar bara till romantiken.
Om du vill skapa en modern miljö på terrassen eller balkongen, välj en kontrastrik plantering. Lysande gula blommor är i och för sig något som odlarna länge har propagerat för, men få av oss ändå har fastnat för.
Tillsammans med alla nya blad och gräs i chokladbrunt och mahogny har de brinnande färgtonerna säkert större förutsättningar att slå igenom. Det är speciellt snyggt i kvällsbelysning. Om du har svårt att hitta de rätta kombinationerna själv kommer det att finnas färdiga plantmixar i en del butiker när våren är här på allvar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top