Låt dukningen växa fram

När naturen får bestämma dukningen kan du bli överraskad. Så här lätt får du vårens finaste bord.

Kort om Catharina Lindeberg-Bernhardsson

Namn Catharina Lindeberg-Bernhardsson

Ålder 55

Bor lägenhet i Stockholm

Yrke dukningskonstnär

Familj Man och tre döttrar, varav två utflugna

Favoritblomma Syrén

Favoritgrönsak Savoykål

Låt dukningen växa fram
En gräsmatta på nymanglade damastduken ger garanterad aha-effekt. Börja med att lägga ut aluminiumfolie på duken i samma bredd som gräsmattan, här en rulle på 2×0,40 m. Skär kryss i gräsmattan där du ska sätta ner plantorna. Vik upp gräset och tryck till lite lätt. Välj färg eller bara vitt, det blir fint vilket som. Om du vill kan du strö ut lite limehalvor, som gästerna kan pressa över efterrätten. Foto: Roland Persson
Låt dukningen växa fram
Catharina Lindeberg-Bernhardsson rullar ut gräsmattan på aluminiumfolie. Foto: Roland Persson

Ett festligt dukat bord kan göra halva måltiden. Med blommor, porslin och vackra glas smakar maten ännu bättre. Nu verkar tiden äntligen vara inne för en dukningens make-over! När festmaten inte längre självklart är kött och brunsås kan det vara dags för en ny inramning.

För ett halvår sedan kom folkvettsexperten Magdalena Ribbings "Det dukade bordet" och nyligen presenterade vår nye designprins de första svenska silverbesticken på år och dar.

Men vårens härligaste bidrag till dukningstrenden är Catharina Lindeberg-Bernhardssons bok "Dukning efter säsong", som Roland Persson har tagit de drömska bilderna till. Här finns hur mycket idéer som helst att hämta, men författarens ambition är inte att diktera utan att inspirera. Catharina vill uppmuntra alla att gå ut i skogen, på stranden eller i trädgården allt naturen bjuder på.

– Plocka allt som kan ge form och färg, säger Catharina. Glöm inte fruktdisken och grönsakstorget. Gör dukningen till din alldeles personliga. Det kommer dina gäster att uppskatta.

En trälåda med grönskande sättpotatis kan bli en fin dekoration med några tända värmeljus. Du kan också strö tio lime på duken, eller lägga ett helt fång grenar mitt på bordet. En rad spetskål i terracottakrukor kan också bli fint. Mängden ger stor effekt!

– Att hämta inspiration till dukningen från den mat man serverar är ett bra tips även för vardagsmiddagen, säger Catharina. Till en fiskgratäng passar till exempel en grön dukning med lime, broccoli och gröna bönor.

En dukning att äta med ögonen. Eller att äta! Pressa lime på fisken eller varför inte sätta några krukor med färskt kryddgrönt mitt på bordet. På buffébordet kan man strö jordgubbar. Det är gott och blir på köpet ett samtalsämne.

Ge och ta, plocka det du önskar. Bordet är ditt.

 

Läs mer på

catharinadukar.se

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top