Violen och pensén klarar regn och kyla

Den blyga violen är i själva verket en riktig tuffing, som står pall för både regn och kyla. Du kan njuta den från tidig vår till sen höst.

Violer från vår till höst

3 tidiga

  • Luktviol, Viola odorata (april–maj). En inhemsk viol i södra Sverige som bildar stora bestånd genom utlöpare. Perenn.
  • Pensé, Viola x wittrockiana (april–augusti). Hybrid med bland annat styvmorsviol. Mängder med sorter. Ettårig eller tvåårig.
  • Skogsviol, Viola riviniana (april–maj). Lättodlad mattbildande art som till och med växer på Grönland. Självsår sig lätt. Perenn.

3 sena

  • Hornviol, Viola cornuta (maj–oktober). Tuvbildande och rikblommande art från Spanien. Perenn.
  • Bukettviol, Viola cornutagruppen (maj–oktober). Den klarblå viol som man ofta hittar vid gamla hus. Finns många nya sorter. Perenn.
  • Hängviol, Viola friolina (maj–september). Långa rankor som blommar länge. Fin i ampel och balkonglåda. Ettårig.

Fakta om violer

  • Familjen Violaceae består av 23 vilda släkten över hela världen med fler än 800 arter.
  • I Sverige finns bara släktet Viola med 20 arter. Dit hör styvmorsviol, luktviol och skogsviol.
  • Den vilda marviolen och nattviolen tillhör trots sina namn inte violsläktet.

Tips! Violer i salladen

Det är både säkert och gott att äta violer. Strö några över salladen. Eller frys in småblommiga violer eller minipenséer i iskuber.
Läckert i drinken eller vattenglaset.
 

Den första krukan penséer på trappan eller balkongen är läcker som en påse gott och blandat. Efter en kylig natt hänger blommorna lite trött med huvudet – och vem gör inte det! Sedan sträcker de snabbt på sig i vårsolen.
Den brokiga paletten med penséer är korsningar av olika violer. Det finns hundratals vilda arter, så förädlarna har haft mycket att leka med. Att många minipenséer liknar ängens styvmorsviol är förstås ingen slump. De ingår i receptet.
Sommaren lång finns det ständigt nya chanser att bekanta sig med nya medlemmar av violfamiljen. Likaväl som penséerna klarar vårvinterns köldknäpp finns det violer som klarar höstvindarna, som hornviolen och doftviolen. Alla violer klarar lätt en regnig och sval sommar, men däremot inte torka. Vattna ofta och knipsa bort det utblommade – då kommer ständigt nya blommor.

Eller varför inte plocka
några fräscha blommor att dekorera salladen eller dricksglaset med. Violer lär vara nyttiga. Att de är nyttiga för själen är det ingen diskussion om.
Ge inte upp penséerna när de börjar se långa och rankiga ut framåt försommaren. Testa att klippa ner dem och ställa undan krukan i ett hörn. Fortsätt hålla koll på vattningen och om du har tur kan du njuta av en ny blomning framåt sensommaren.
En kruka som glöms över vintern kan faktiskt ge blom sommaren efter. Den blyga violen har en sällsynt kraft.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top